O izkušnjah gradnje in bivanja v montažni hiši smo se pogovarjali s Tadejem in Ano Krošlin. Njuna zgodba je nekaj posebnega zato, ker sta se le nekaj let po vselitvi v popolnoma prenovljeno starejšo hišo odločila le nekaj ulic stran postaviti nov dom. V to ju je prepričala predvsem neprimerljiva kakovost bivanja v leseni hiši.

Kako to, da sta se odločila za novogradnjo, glede na to, da sta že živela v popolnoma prenovljeni hiši?

Tadej: Nakup stare hiše je bil zame kompromis, saj takrat najina sanjska parcela ni bila naprodaj. Zaradi lokacije v bližini najine idealne parcele sva se vseeno odločila, da jo kupiva in se v naslednjih dveh letih kar namučila z obnovo. Je pa pozneje to parcelo kupil Anin sorodnik, ki mu je bila zelo všeč naša obnovljena stara hiša in predlagal je, da bi zamenjali.

Ana: Ko se je ponudila možnost menjave, je mene prepričalo to, da bo hiša nova, da bo Lumarjeva – Lumarjeve hiše sva namreč gledala že pred osmimi, devetimi leti – in da ima leseno konstrukcijo. V stari hiši smo vse uredili in se navadili na življenje v njej, je pa Tadej ves čas govoril, da je v takih hišah potrebnega bistveno več vložka, finančnega in časovnega, za popravila in spremembe. V teh dveh letih sem ugotovila, da je res tako. Zaključiš eno stvar, jo saniraš in se pojavi druga težava.

Tadej: Ključno za odločitev je bilo tudi to, da smo se zavedali, da ne bo nikoli točno tako, kot bi si želeli. Večjih težav res ni bilo več, si pa v stari hiši vseeno omejen pri spremembah, potrebni so večji kompromisi.

Novi dom družine Krošlin v hiši Lumar Qubis.

Zdaj v novi Lumarjevi hiši bivate že več kot pol leta. Lahko primerjata obe hiši? Kaj je drugače?

Ana: Predvsem smo staro hišo težko ogreli. Da smo čez zimo ohranjali temperaturo, ki smo jo želeli, je bilo potrebno ogromno energije. Ogrevali smo s toplotno črpalko in kaminom.

Tadej: Z vgradnjo toplotne črpalke nam je stroške ogrevanja uspelo spraviti na cenovno sprejemljivo raven, ni nam pa bilo dovolj toplo. Zaradi dogrevanja sva vgradila še kamin, ki sva si ga sicer ves čas želela tudi zaradi doživetja.

Kolikšni pa so stroški ogrevanja nove hiše čez zimo?

Tadej: V najbolj hladnem mesecu smo za elektriko plačali 49 evrov. Je pa res, da smo se že pri zasnovi hiše odločili, da bomo toploti v hiši posvetili pozornost. Odločili smo se, da damo nekaj več za kakovost sten in izbrali Lumarjevo najbolj izolativno steno iz naravnih materialov. Konstrukcija naše hiše je lesena, na fasadi so lesna vlakna, izolacija je iz vpihane celuloze. Ta konstrukcijski element se je res izkazal kot najboljši, malo večji vložek pa se bo zaradi prihranka pri ogrevanju povrnil v zelo kratkem času. Poleg tega smo zato lahko zaprosili tudi za najvišjo subvencijo Eko sklada.

Na sončne zimske dneve se je skozi velike steklene površine, obrnjene proti jugu hiša, ogrela in ohranjala prijetno temperaturo.

Kje še vidita razloge za tako majhno porabo, poleg dobre izolacije?

Tadej: Še boljše izkoristke energije za ogrevanje omogoča prezračevalni sistem z rekuperacijo toplote. Poleg tega ima naša hiša južno lego, velike steklene površine, obrnjene proti jugu.

Ana: To se je letošnjo zimo res pokazalo za odlično. Ko je malo posijalo sonce, smo videli, da lahko hišo ogrejemo in ohranjamo prijetno temperaturo.

Vaju je tako majhna poraba energije presenetila? Vseeno sta že prej poznala lastnosti hiše.

Tadej: Pravzaprav res. Nisem pričakoval, da bo res tako. Vsi proizvajalci montažnih hiš to obljubljajo, ampak šele potem, ko bivaš v hiši, vidiš, koliko to drži. Pri tem bi omenil še nekaj. Ko vstopiš v našo hišo, nikoli ne občutiš hladu, vedno je prijetno toplo. Nobena stena ni hladna, niti tla.

Bivanje v leseni hiši daje prijeten topel občutek.

Omenili ste, da pri vzdrževanju prijetne temperature v hiši pomaga tudi prezračevalni sistem, ki je v hišah Lumar že standard. Ali v prezračevalnem sistemu vidita še kakšno prednost? V starih, obnovljenih hišah se na primer pogosto pojavijo težave s plesnijo, če niso ustrezno prezračene.

Tadej: Plesen je posledica obvladovanja vlage v hiši. V stari hiši nismo imeli težav s plesnijo, se je pa videlo, da se je vlaga začela nabirati in bi lahko pripeljala do plesni. Midva sva se ves čas zavedala, da če ne bova res disciplinirano prezračevala, lahko pride do tega. O tem lahko veliko prebereš na spletu, najbolj pa naju je prestrašil montažer oken. Rekel nama je, da se je stara hiša z lesenimi okni, ki niso dobro tesnila, lahko zaradi tega ves čas naravno zračila, z vgradnjo novih, plastičnih oken pa bo vlaga v hiši precej večja. Z merilci vlage smo res v hiši namerili vlago med 65 in 70 odstotki, zato smo naknadno vgradili še prezračevalni sistem. Težave torej so obvladljive, ampak potreben je nek poseg. Zdaj v montažni hiši s prezračevalnim sistemom je zgodba ravno obratna, bolj skrbimo za to, da vzdržujemo vlago nad 50 odstotkov.

Ana: Zaradi vlage v stari hiši sem ogromno prebrala in se posvetovala o tem, kako preprečiti plesen, in sem se res trudila, da smo s prezračevanjem dosegli priporočljivo raven vlage. Poleg truda je bilo to povezano tudi z nekimi kompromisi. Zaradi zračenja nisem imela rož na okenskih policah, saj bi jih morala vsakič znova umikati, saj sem večkrat na dan odpirala okna. Zdaj v novi hiši to ni več težava. Življenje v njej je res lažje in bolj kakovostno.

Vaša nova hiša ima precej manjšo kvadraturo od prejšnje. Kako to, da sta se odločila za manjšo bivalno površino?

Tadej: Res je. Iz 280 kvadratnih metrov v stari hiši smo zdaj na 160 kvadratnih metrih površine brez upoštevanja garaže.

Ana: Ko sva se odločala za novo hišo, sva razmišljala o našem stilu življenja. Nisva želela, da bi nam hiša prinašala stres z nepotrebnim zapravljanjem časa za čiščenje in z nepotrebnim prostorom za shranjevanje stvari, ki jih pravzaprav ne potrebujemo. Optimizirala sva vse – prostor, čas in stroške – z namenom, da bi bilo naše življenje enostavnejše. Pri načrtovanju smo tako ugotovili, kateri prostori so za nas nujni, kje bomo preživljali čas, na kakšen način. Pogledala sva vse Lumarjeve hiše, osnovne modele in kaj bi prilagodila. Ta hiša nam je res pisana na kožo.

Tadej: Seveda sva gledala tudi z vidika investicije, saj se cena spreminja tudi s površino. Mi smo Lumarjevo kataloško hišo »skrčili« za približno 10 – 15 odstotkov. Veliko ljudi ne ve, da kataloška hiša ne pomeni, da kupiš točno tako hišo. Niso vse kataloške hiše enake. Naša hiša je na neki način unikat, ker je zmanjšana kataloška.

Tako sva prihranila pri investiciji, razmišljala pa sva tudi o tem, da hiše ne kupujeva za deset let, ampak za precej več časa. Imava tri otroke, ampak ti hitro rastejo in vprašaš se, kako boš hišo vzdrževal takrat, ko se odselijo. Poraba energije je v večji hiši večja.

Rad bi pa omenil še nekaj, kar lastnik in direktor Lumarja Marko Lukić večkrat poudari. To je, da pri Lumarju dobiš največ prostora na kvadratni meter, ker je zelo malo ‘izgubljenih’ prostorov, hodnikov brez funkcije.

Ana in Tadej sta hišo Qubis prilagodila po svojih potrebah in glede na zahteve lokacije ter se precej razlikuje od kataloške.

Za katero Lumarjevo hišo sta se odločila?

Tadej: Za Qubis. Je pa zanimivo, da če bi pogledali najino hišo in jo primerjali s kataloško na Lumarjevi spletni strani, je skoraj ne bi prepoznali, tako drugačna je. Ob tem, da s prilagajanjem nisva imela nekih dodatnih stroškov, tak je običajen Lumarjev proces. Vedno se izhaja iz kataloške hiše, ki je stranki všeč in se jo prilagodi njenim željam. Dodaten strošek bi prinesla kaka dodatna stena ali konstrukcijska sprememba. Ni pa tako, kot si mogoče kdo predstavlja, da je hiša zaradi prilagoditev enkrat dražja.

Kako sta poleg zmanjšanja kvadrature še prilagodila kataloško hišo?

Ana: Veliko idej sva dobila že v vzorčni hiši. Tam v realnosti vidiš, kako kakšna oprema izpade in midva sva veliko notranje opreme naročila kar enake, saj nama je bila všeč. Je pa super urejeno, da si lahko na sedežu Lumarja pogledaš in izbereš praktično vse, od vrat, oken, kljuk, fasade … Tam vidiš možnosti različnih Lumarjevih partnerjev, nisi pa omejen samo na to. Za keramiko sva se na primer odločila, da pogledava v salonu in izbrala ponudnika, ki ni Lumarjev pogodbeni partner, pa ga ni bil noben problem zamenjati.

Veliko idej za notranjo ureditev sta Krošlinova dobila ob obisku Lumarjeve vzorčne hiše.

Kako sicer ocenjujeta sodelovanje z Lumarjem?

Ana: Že čisto od začetka, ob podpisu pogodbe, sem imela občutek, da so pri Lumarju zelo odzivni, poslušajo, upoštevajo stranke in dajejo predloge. Pri postopku pridobivanja gradbenega dovoljenja sem cenila odkritost. Lumarjevi urbanistični partnerji so odkrito povedali, kaj lahko naredimo, česa sploh ne, pri čem lahko poskusimo s prilagoditvijo. Zanimiv je bil odziv upravne enote, ko sem povedala, da gradimo z Lumarjem. Povedali so mi, da z Lumarjevo dokumentacijo nikoli niso imeli težav in tudi, da če so kdaj kaka odstopanja, znajo uskladiti. Mi potem res nismo imeli nobenega komentarja s strani upravne enote, vse je bilo dobro pripravljeno.

Tadej: Mislim, da lahko kot stranka rečem, da je Lumarjeva storitev vrhunska, neki drug standard v gradbeništvu. Z razlogom ste premijska znamka, danes to ne moreš biti dolgoročno, če stranke niso zadovoljne. Ljudje te hitro spregledajo, zlasti v tem času hitrega širjenja informacij, ne moreš jih zavajati. Sam sem tako zadovoljen, da sem celo rekel, da to ni moja zadnja hiša (smeh).

Koliko časa je minilo od nakupa parcele do vselitve?

Tadej: Pri nama je trajalo eno leto od podpisa pogodbe do vselitve. To sicer ne pomeni, da bo pri vsakem graditelju tako, ne bi rad vzbujal nerealnih pričakovanj. Postopek pridobitve gradbenega dovoljenja na primer lahko traja 3 mesece, lahko pa pet mesecev ali eno leto, odvisno je od upravne enote. Na take zadeve Lumar ne more vplivati, zato nihče ne dobi točnega datuma vselitve. Dobiš pa rok od takrat, ko ti hišo pripeljejo.

Glede na to, da sta obnavljala staro hišo, da zdaj sama urejata okolico hiše, imata verjetno kar precej izkušenj z drugimi gradbenimi izvajalci. Kako skozi te oči gledata na sodelovanje z Lumarjem?

Tadej: Zame je bila največja prednost, da mi Lumarjevim izvajalcem in podizvajalcem ni bilo treba dajati navodil za njihove naloge. Moje izkušnje z drugimi izvajalci so bile, da nekateri pridejo na lokacijo in ne vedo, kaj je dogovorjeno, pozabijo prinesti načrte, poskušajo te prepričati v kakšne prilagoditve na način, da bo njim lažje. Lumarjevi izvajalci pa so vedno prišli z vsemi načrti, s podrobnim opisom nalog in so točno vedeli, kaj narediti. Seveda bi lahko kaj spremenili, če bi želel, ampak mi smo imeli natančno definirano hišo že vnaprej in je bila potem tudi izvedba preprosta.

Ana: Lumarjevi izvajalci so res prijazni, ves čas dobre volje. Mogoče se to sliši nepotrebno, ampak meni je ta pozitiven občutek veliko pomenil. Ne bi tudi rekla, da je bilo to zgolj naključje, imela sem občutek, da je to kar Lumarjev standard.

Tadej: Mogoče je za to čisto praktičen razlog. Izvajalci so res dobro uigrani med sabo, saj se na gradbiščih srečujejo vsak dan. Med njimi ni konfliktov v smislu, kako si to naredil, kakšno si pustil za sabo. Ali da bi naslednji izvajalec prišel z opazko, da je treba nekaj popraviti za prejšnjim izvajalcem in da bodo zato dodatni stroški. Ko delaš v lastni režiji, pri gradnji izbiraš izvajalce, ki še nikoli niso delali skupaj. Veliko dela imaš z usklajevanjem izvajalcev, to je mukotrpno. Ko delaš z Lumarjem, se ti sploh ni treba ukvarjati s tem, kdaj pride naslednji izvajalec, klicati in preverjati, ali pridejo. Od Lumarja dobiš rok izgradnje in oni temu prilagodijo procese.

Največjo prednost gradnje z Lumarjem Tadej vidi v tem, da je proces natančno načrtovan in so izvajalci vedno dobro pripravljeni ter dobro uigrani med seboj.

Kako pa gledate na ceno hiše?

Tadej: Vsakič, ko me kdo vpraša o ceni, mu odgovorim, da tega ne moreš neposredno primerjati. To, da ti nekdo odvzame vso skrb, iskanje, usklajevanje izvajalcev, je veliko vredno. Poleg tega gledam na naslednjih 30, 40 let. Če se bo v najini hiši nekaj pokvarilo, mi ne bo treba loviti izvajalca. Ne bom se spraševal, ali še dela ali je propadel, ali dela kje drugje. Preprosto lahko pokličem na Lumarjev servis in vem, da bo rešeno. Če nam na primer nevihta poškoduje žaluzije, vem, da bodo na Lumarjevem servisu poiskali ustrezne podizvajalce in organizirali popravilo. Treba se je zavedati, da je gradnja hiše samo en dogodek v njeni celi življenjski dobi.

Družina Krošlin uživa v svojem novem domu.

Ko pogledata nazaj, bi se glede česarkoli odločila ali naredila drugače?

Ana: Eno stvar bi mogoče vseeno omenila. V času snovanja hiše sva bila mogoče preveč obremenjena s staro hišo, s hladom v njej. Odmislila sva na primer visoke strope, saj sva razmišljala, da bo šel ves topel zrak gor, v spodnjem delu bo pa hladno, ali več steklenih površin, da ne bi bilo toplotnih izgub. Zdaj v naši novi hiši vidiva, da ne bi imela težav tudi, če bi se odločila za visoke strope in več oken.

Tadej: Mogoče v naslednji (smeh). Ne razumite me narobe, nimamo namena zapustiti naše hiše, ampak mogoče se kdaj v prihodnosti odločiva za eno manjšo, prav tako Lumarjevo.


Na ogled skoraj nič-energijska hiša Lumar Primus-D 140 s paketom Elegance

Pri Lumarju v okviru Lumar Zero Emission Tour pripravljajo še zadnji letošnji dan odprtih vrat. V Brezovici pri Ljubljani bodo predstavili individualno prilagojeno skoraj nič-energijsko hišo Lumar Primus-D 140 s paketom Elegance. Ogled hiše bo potekal 14. decembra, med 12.00 in 17.00 uro.

Hiša je zgrajena na skrajno racionalnem in prilagodljivem tlorisu. Prostori se odpirajo proti jugu, kjer preko velikih steklenih površin ponujajo izredno svetle bivalne prostore in povezavo z naravo. Predstavljena hiša ima v pritličju obrnjene bivalne prostore (L-tloris).

Hiša Primus je bila razvita z mislijo na energetsko varčnost, učinkovitost in visoko bivalno ugodje. Krasi jo odprto zasnovan bivalni prostor v pritličju, ki združuje kuhinjo z jedilnico in dnevno sobo. V nadstropju so funkcionalno zasnovani  prostori, ki na dani kvadraturi nudijo maksimalno ugodje bivanja in minimalne stroške skozi celoten življenjski cikel.

Dinamika, eleganca in zmerna zadržanost oblik so vodila k izoblikovanju paketa Elegance, namenjenega vsem, ki si želijo z arhitekturo objekta preseči ustaljene okvire in diskretno izražati svobodne nazore. Paket zajema vogalno stekleno zasteklitev z integriranim stebričkom in vodoravno oblikovane podolgovate okenske odprtine v nadstropju.

Na dnevu odprtih vrat vam bodo Lumarjevi strokovnjaki predstavili:

  • Koncepte trajnostne gradnje skoraj nič-energijskih hiš Lumar, ki jih razvijajo v okviru Lumar Zero Emission Living® ter z veseljem svetovali v zvezi s snovanjem, individualnim prilaganjem (link na https://blog.lumar.si/7-prednosti-sodelovanja-z-lumarjevimi-arhitekti) in gradnjo vaše nove hiše.
  • Možnost gradnje hiš Lumar z inovativno naravno masivno konstrukcijo iQwood (link na https://www.lumar.si/hise/iqwood), brez lepil in kovin. Odločite se lahko za gradnjo kataloške ali individualno hiše Lumar, ki je v celoti narejena iz masivnega konstrukcijskega sistema Lumar iQwood (zunanje in notranje stene).
  • Izjemno priljubljene hiše arhitekturnega biroja Lumar; Aspectus, Varius, Atractivo, Artis in Vivus, ki dopolnjujejo naše sodobno zasnovane družine hiš in jih odslej ponujamo v različnih velikostih.
  • Pridobili boste lahko informacije strokovnjakov s področja ogrevanja in prezračevanja (link na https://blog.lumar.si/prezracevanje-v-skoraj-nic-energijski-hisi), ki vam bodo podrobneje predstavili sisteme prezračevanja in ogrevanja, vgrajene v skoraj nič-energijske hiše Lumar.
  • Lumarjevi strokovnjaki bodo na dnevu odprtih vrat predstavili tudi ponudbo izbranih hiš Lumar ob 30. obletnici podjetja, z vključenim prezračevalnim sistemom z rekuperacijo zraka, toplotno ogrevanje s toplotno črpalko Vaillant, priprava projektne dokumentacije in pomoč pri pridobivanju uporabnega dovoljenja za vašo hišo.

Več informacij in prijave na www.lumar.si.