Prve kataloške hiše so se pri nas pojavile v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, ko so samograditelji po tipskih načrtih po vseh deželi gradili približno enaka enodružinska domovanja - velike, kockaste hiše z dvokapnico, velikokrat brez stika z vrtom. A kataloške hiše niso več, kar so bile: številna podjetja montažne gradnje dandanes ponujajo do kraja premišljene tlorisne zasnove ter številne zunanje izglede, ki se podajo v različna geografska, klimatska, urbana in podeželska območja; zadovoljijo pa tako potrebe družin kot mladih in ne več tako mladih parov. Se sprašujete, kako izbrati pravo hišo za vaše potrebe? Pa poglejmo.

Najprej si je potrebno zastaviti štiri osnovna vprašanja:

1. Kako veliko hišo si želimo? Koliko družinskih članov bo v njej prebivalo, koliko prostora potrebuje posamezni družinski član? Potrebujemo dve kopalnici ali le eno? Potrebujemo dodatno sobo za delo od doma ali šolanje na daljavo? Bi želeli ločeno kuhinjsko shrambo, morda utility? Garderobno sobo ali pa morda celo sobo za fitness?

2. Kakšni pogoji so zapisani v naši lokacijski informaciji? Je dovoljena ravna streha, enokapnica, ali pa je morda naklon strešine strogo predpisan? Kakšna je maksimalna kvadratura, ki jo lahko na naši parceli postavimo? So morda v dokumentu predpisana razmerja stranic hiše, smer slemena, odmiki od varovanih območij ali pa druge določbe, ki bi lahko pomembno vplivale na izgled, velikost in mikrolokacijo naše hiše?

3. Kakšen je vaš osebni slog? So vam bolj všeč sodobne hiše čistih linij, ali pa prisegate na tradicionalni izgled hiše z velikimi napušči in razgibanim tlorisom?

4. Kako se vaš osebni slog vklaplja v neposredno grajeno okolico? Če boste gradili v strnjenem urbanem naselju ali pa v predmestju, je vaša hiša lahko bolj sodobne oblike. Če pa boste gradili na podeželju, je potrebno upoštevati lokalno okolico in poskušati z novo hišo čim bolj slediti celoviti podobi naselja. Tako bodo naše prikupne male vasice obdržale svojo idilično podobo tudi za prihodnje generacije.

Ko ste odgovorili na zgornja vprašanja, ste že dobili lepo sliko o tem, kako bi lahko izgledal vaš novi dom. Spodaj navajamo nekaj primerov arhitekturno presežnih kataloških hiš, ki so jih z mislijo na široko paleto želja in potreb zasnovali pri slovenskem podjetju Lumar.

Podeželska hiša sodobnih linij

Hiša Primus iz družine Avantgarde se z dvokapno streho in lesom na fasadi lepo vključi v podeželsko okolico, čeprav so linije klasične dvokapne hiše reinterpretirane na povsem sodoben način. Dvokapnica brez napušča se s sodobno strešno kritino nadaljuje še na fasado, les pa oblaga le manj izpostavljene dele hiše – balkone in niše. Hiša je odprta na svojo naravno okolico, vendar je ne poskuša preglasiti s svojim arhitekturnim izrazjem: še več, njena monolitna, kompaktna oblika bo kaj hitro postala kulisa kipečim vrtnim zasaditvam.

Podeželska hiša z napuščem, ki prepriča

Če ste med tistimi, ki se vam zdijo hiše brez napušča le modna muha, pa se boste naravnost zaljubili v hišo Komfort iz družine Classic. Njeni dolgi napušči, ki pokrivajo tlakovano površino okoli hiše, nas poleti ščitijo pred pregrevanjem, pozimi pa pred snegom. Pod napušč lahko varno shranite vrtno pohištvo, skladovnico drv, vrtno orodje ali pa otroški peskovnik. Hiša Komfort se bo stopila tako z vaškim okoljem kot s predmestno zazidavo.

Za urbane sladokusce

Arhitektura: SoNo arhitekti

Če imate parcelo v strnjenem naselju, ste ljubitelj čistih linij in vam lokacijski pogoji dovoljujejo ravno streho, je družina hiš Lumar BlackLine prava za vas. Hiša Blackline Individual na zgornji fotografiji tako prepriča s svojimi nekonvencionalnimi podpornimi stebri, s svojo skulpturalno geometrijo ter s številnimi zunanjimi ambienti, ki se ustvarijo ob razgibani hiši.

Za 100% povezanost z naravo

Arhitektura: Objem narave arhitektura

Imate parcelo s čudovitim razgledom? Z lastnim gozdom ali travnikom? Potem bo linija Greenline prava za vas. Njihova pritlična zasnova izkorišča velikost parcele in ponuja vsem sobam vizualno in fizično povezavo z vrtom preko velikih celostenskih zasteklitev. Čeprav so večinoma zasnovane kot enoetažna bivališča z ravno streho, pa so pri Lumarju pripravili še različice tako v nadstropni (za malo manjše parcele ali malo večje družine) kot v dvokapni izvedbi (za parcele s strožjimi urbanističnimi pogoji).

Vas nobena od ponujenih možnosti ni prepričala?

Brez skrbi, Lumar je zgoraj omenjene družine hiš zasnoval kot standard, ki pa ponuja možnost povsem individualne obravnave. Kot naročnik lahko izberete materiale, stavbno pohištvo in dodatne arhitekturne elemente in tako hišo personalizirate ne le po tlorisni razporeditvi, pač pa tudi po izgledu.

Arhitektura: Studio Kreitmayer

Lumarjevi hišni arhitekti pa vam pripravijo tudi popolnoma individualno zasnovo vaše montažne hiše. Ne glede na to, ali iščete nadstandardno kvadraturo ali pa  ali pa hišo z nekoliko manjšo kvadraturo; če želite tradicionalno obliko ali pa drzno sodobno zasnovo – Lumarjevi hišni arhitekti vam bodo izrisali vaš sanjski dom ter vas vodili skozi postopek pridobivanja projektne dokumentacije. Posredujete jim lahko tudi vašo idejno zasnovo, na podlagi katere vam bodo strokovnjaki Lumarja pripravili ponudbo in zgradili hišo vaših sanj.

Ne pozabite: vse Lumarjeve hiše so skoraj nič-energijske,  funkcionalno načrtovane, tehnološko izpopolnjene, kakovostno izvedene ter trajnostne. Povrh vsega pa so tudi lepe. Hiše, ki vam bodo v trenutku zlezle pod kožo. Katera se torej najbolje poda k vašemu življenjskemu slogu?

Več: Lumar

Fotografije: Lumar

Sponzorirana vsebina