Dvokapna predmestna hiša z dovršenim interierjem

Sredi predmestja večjega mesta stoji na videz navadna dvokapnica, ki pa v sebi skriva številna presenečenja. Široki napušči, ki ščitijo teraso pred dežjem, dvovišinska jedilnica, velike steklene površine, ki v prostor prepuščajo naravno svetlobo, in nadgradnja s pametnimi inštalacijami so le nekatere odlike, ki jih najprej opazimo in ki dajejo bivanju v tej hiši prav posebno ugodje.

0

Montažna hiša iz Lumarjeve linije Komfort po eni strani nagovarja tradicijo – kompaktno zasnova s strmim naklonom strehe in dolgimi napušči je avtohtona naši grajeni krajini. Po drugi strani pa je hiša izrazito sodobna – njena prilagodljiva tlorisna razporeditev, udobno dimenzionirani prostori, velike steklene površine in visoki stropi bi namreč zadovoljili še tako zahtevnega naročnika.

Že navzven je hiša nekaj posebnega – njeni dolgi napušči namreč pokrivajo zunanje površine hiše, v zgornjih etažah pa se podaljšajo v balkon. Napušč omogoča, da se bivalna površina razširi tudi navzven, brez potrebe po kasnejšem dodajanju nadstrešnic ali pergol.

Interier, ki so ga zasnovali v Studiu Tina Rugelj, je pisan na kožo lastnikom. “Najpomembnejši dejavnik pri snovanju prostora sta bila lastnika, ki sta bila prisotna pri vsakem koraku projektiranja,” pove arhitektka Tina Rugelj. “Končni rezultat je razgibana notranjost, ki odraža njuno osebnost in življenjski slog – ljubezen do potovanj in zdravega življenja, predvsem pa pozornost do detajlov.

Začelo se je že pri izbiri gradbenega materiala, saj je sama hiša lesena montažna gradnja, in nadaljevalo pri izboru tekstila ter drugih notranjih elementov. Pri tem je bila posebna pozornost namenjena izboru naravnih materialov, kot so prava volna, lan in masivni les, pa tudi njihovi obdelavi in vzdrževanju, za kar so bila skrbno preučena in izbrana naravna olja in premazi za pohištvo. Usklajevanje detajlov z željami lastnikov je potekalo tudi pri snovanju zunanjega videza hiše in celotne zunanje ureditve. Vse, od manjših detajlov, kot so letvice pod napuščem in drugi zaključki, pa do oblikovanja lope in povezave s hišo, tlakovanja, razsvetljave, zasaditve, ograj ter celo vgrajenega poštnega nabiralnika, priča o njuni viziji in želji, da bi bila ta kar najbolje uresničena.”

Tloris hiše je organiziran okoli središčnega stopnišča. V pritličju tako najdemo predsobo, od bivalnega prostora ločeno le z elegantno stekleno steno; servisne prostore in domačo pisarno; polovico tlorisa pa zavzema velik dnevno-bivalni prostor. V nadstropje so umeščene starševska spalnica z veliko garderobo, dvovišinska otroška soba, savna ter domača telovadnica.

Centralno stopnišče je bilo poseben oblikovni izziv.  “Stopnišče samo deluje kot svojevrstna večfunkcionalna struktura, ki kljub umeščenosti na sredino prostora le-tega ne razmejuje, temveč postane njegov del. Na eni strani je tako v stopniščni del umeščen tudi kamin z drvi, kvadratni boksi pa služijo kot manjši predali za shranjevanje. S stekleno ograjo, ki je diskretno umeščena v nastopno ploskev, se ohranja pretok svetlobe, in tako stopnišče kljub svoji velikosti še vedno ohranja pretočnost prostora,” pove arhitektka.

Preostali del pritličja je skoraj povsem odprt. Kuhinja v kombinaciji opečnate barve, lesa, črne in sive, da prostoru živahen poudarek, ki pa ne manjka niti v drugih prostorih: lastnika, navdušena popotnika, sta namreč svoj dom opremila s številnimi motivi, ki izvirajo iz eksotičnih krajev.

“Spomini iz njunih potovanj so skrbno vtkani v posamezne prostore,” pove avtorica notranje opreme in pojasni: “V starševski sobi in kopalnici nas pričaka poklon Maroku, v sobi za jogo in telovadbo pa nas k meditaciji vabi vzorec tibetanske preproge, vtkan v gosto svilo. Vzorec krasi tudi žametne zavese v dnevnem prostoru, ki še dodatno poudarijo prehod v najlepši del hiše – navznoter umaknjen stekleni del z jedilno mizo.”

Miza, srce hiše, stičišče, je poudarjena z lestencem, ki se nad njo bohoti – njegova razpotegnjena nitasta struktura z okroglim zaključkom s svojo obliko zapolni dvovišinski volumen.

Skoraj nič-energijska hiša poleg čudovite notranje opreme navdušuje z visokim bivalnim ugodjem, ki ga zagotavljajo kvalitetni vgrajeni materiali in visokotehnološke rešitve. Lesena okna, toplotna črpalka s talnim ogrevanjem, ki jo dopolnjuje tudi stropno ogrevanje in ohlajevanje, prezračevalni sistem z rekuperacijo zraka ter veliko steklenih površin, ki v prostor vnesejo obilico naravne svetlobe, namreč družini omogočajo zdravo bivanje z majhnimi obratovalnimi stroški.

Več: Lumar

Arhitektura: Miha Završnik, u.d.i.a.

Notranja oprema: Studio Tina Rugelj

Fotografije: Miran Kambič, Lumar

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *