Obiskali smo dve izmed hiš Primus iEDITION podjetja Lumar in se na lastne oči prepričali, kakšno je bivanje v skoraj nič-energijski hiši. Svež zrak, velike zasteklitve, maksimalno bivalno ugodje in nizki obratovalni stroški bi po našem prepričali še tako zahtevne stranke.

Hiša Primus v množici izvedenk in realizacij dokazuje, da je zasnovana odlično. Njena arhitektura je izčiščena in kompaktna, kar uporabnikom na majhni kvadraturi omogoča odprto bivanje, povezano z naravo. Obiskali smo dve izvedbi hiše Primus iEDITION in se o kvaliteti montažne, skoraj nič-energijske hiše prepričali na lastne oči.

Najprej nas je pot zanesla na zasneženo poljano na robu gozda, nedaleč od štajerske prestolnice, kjer stoji 144 m2 velika hiša. Že na daleč se zdi vtopljena v pokrajino – ne le zaradi svoje dvokapne strehe, pač pa tudi zaradi obilice lesa, s katero je obdana. Z lesom so obdani deli pritličja in balkonska niša, v lesu je izvedena tudi terasna nadstrešnica. Hiša se zapira proti severu in z veliko vogalno zasteklitvijo odpira na južni travnik. Preko zasteklitev tudi pozimi vase sprejema ne le sončno svetlobo, pač pa tudi toploto, ki še dodatno omili stroške njenega ogrevanja, ki so – zaradi pasivne izvedbe – že tako zanemarljivi.

V pritličju najdemo velik, odprt bivalni prostor s kuhinjo, jedilnico in dnevnim kotičkom. V nadstropju pa se nahajajo dobro odmerjene spalnice s kopalnico.

V hišo je vgrajena toplotna črpalka s talnim gretjem in prezračevalni sistem z rekuperacijo, ki vsaki dve uri izmenja celotni volumen zraka v hiši, pri tem pa hkrati omogoča, da s pomočjo filtrov zadrži primesi cvetnega prahu ali trdih delcev.

Obiskali smo tudi sestrsko izvedbo hiše Primus iEDITION, ki s podobno zasnovo – a brez balkona – še bolj poudari kompaktno zasnovo te nizkoenergijske hiše. V nadstropju je oblečena v vlaknocementne plošče elegantnega sivega odtenka, ki se ponovi na stebrih nadstrešnice, okenskih okvirjih ter žaluzijah v pritličju. Hiša se z izbrano barvo lepo vtopi v senčni gozdni rob, na katerega meji.

Lastnika ene od teh hiš povesta: “Lasten dom je velik projekt. Zagotovo eden največjih v življenju. Delaš ga s srcem in seveda si želiš le najboljše. Prav zato sva se od začetka zavedala, da bova skrbno izbrala parnerja. Lumar hiše so naju v začetku pritegnile zaradi čudovitih, modernih oblik in atraktivnih rešitev. Ko sva spoznala tudi način dela ter kvaliteto, ki temu sledi, je bila izbira samo ena. Ta izbira se je večkrat izkazala za pravilno. To nenazadnje spoznavamo znova in znova, ko prespimo kje drugje. Občutek v pasivni hiši je nezamenljiv. V našem domu zelo uživamo in veseli smo, da smo izbrali Lumar!”

Hiša iz družine Primus je tako že v izhodišču zasnovana za maksimalno bivalno udobje, znotraj katerega pa je tudi veliko možnosti za personalizacijo. V podjetju Lumar namreč z veseljem prilagodijo njen tloris in fasado, tako da kar najbolje zadovolji vse želje naročnika.

Za vse tiste sladokusce, ki jim vse to ne bi bilo dovolj, in bi želeli nekaj posebnega, pa je Lumar v sodelovanju z BMW Slovenija in njihovo znamko BMW I pripravil paket iEDITION, v katerem že danes premišljujejo prihodnost. “Ker verjamemo, da je ekološka naravnanost brez negativnih vplivov na okolje edina prava možnost za neokrnjeno prihodnost, vam že danes nudimo polnilno postajo BMW i Wallbox za polnjenje vašega električnega avtomobila in rešitev za predpriprave za vgradnjo sončne elektrarne,” povedo pri slovenskem pionirju trajnostne montažne gradnje.

Hiš iz družine Lumar PRIMUS je še več, vabimo vas, da si vse možne izvedbe ogledate na povezavi.

Izvedba: Lumar hiše

Arhitektura: Miha Završnik, u.d.i.a.

Fotografije: Lumar hiše