Na idilični parceli, na robu gozda, je zrasla nekonvencionalna družinska hiša, ki se z veliki pritličnimi zasteklitvami odpira v dolino.

Hiša, ki je zrasla na robu koroške prestolnice, izhaja iz družine Lumar BlackLine, ki so jo zasnovali SoNo arhitekti. Družina BlackLine vsebuje veliko različic, ki so jim skupne drzne, sodobne linije, in najvišji standardi pri izbiri materialov, vgrajenih tehnologij in energetske učinkovitosti. A čeprav so hiše podrobno premislili eni najbolj priznanih slovenskih arhitektov, pri Lumarju zagotavljajo, da je prostor za personalizacijo znotraj določene oblike še veliko.

To smo lahko na lastne oči preverili tudi sami. Hiša na Koroškem namreč ni prva iz družine Pure EE, ki smo jo obiskali, a se od svoje primorske sestre vseeno razlikuje. Pri Lumarju so namreč pri načrtovanju prisluhnili investitorjevim željam, potrebam in zmožnostim, in tako je nastala individualno prilagojena, skoraj nič-energijska hiša za tričlansko družino priznanega slovenskega profesionalnega nogometaša. Znotraj čistih linij in zanimivih geometrijskih linij, tako značilnih za Lumarjevo linijo Lumar BlackLine, je namreč nastal dom, ki je družini pisan na kožo.

Odprto pritličje in kompleksno nadstropje

Hiša meri približno 200 m2 in se arhitekturno deli na tri sklope. Pritličje je zastekljeno z velikimi okni, preko katerih se odpirajo neovirani pogledi na Mežiško dolino. Vanj so umeščeni udobno odmerjeni bivalni prostori, ki so z osrednjim stopniščem povezani z nadstropjem.

Kubusi, ki sestavljajo nadstropje, se razlikujejo po višini in namembnosti – eden izmed kubusov je namenjen staršem, drugi otroku, tretji, povezovalni, pa vsebuje še dodatno igralnico. Takšna zasnova nadstropja omogoča pretočno in dinamično, hkrati pa kompleksno in nekonvencionalni bivanje, ki je udobno in prijetno.

Čiste linije te funkcionalne in sodobne hiše se nadaljujejo tudi v notranjosti – z minimalističnimi potezami notranje opreme. Prevladujejo najljubše barve lastnikov: siva, črna in bela, ki jih dopolnjujejo dodatki v živahnejših odtenkih.

Hiša se široko odpira tudi navzven. Pod tendo, umeščeno v ugreznjeni del hiše med dnevno sobo in jedilnico, je omogočen sproščen počitek na prostem. Terasa se zaključi z večjimi kamnitimi bloki, ki so jih arhitekti predvideli že v idejni zasnovi, in ki so jih lastniki takoj vzeli za svoje. Z enakim kamnom je utrjena tudi zadnja stran parcele, nad katero se dviga gozdni rob. Z lesom tlakovana pot nas povabi, da raziščemo še okolico hiše, zavijemo v gozd ali pa na travnik in tako dodobra izkoristimo naravno okolico, ki nas obdaja.

Visoki standardi in veliko bivalno ugodje

Hiša je zgrajena po skoraj nič-energijskih standardih, iz najkakovostnejših naravnih materialov, ki so energijsko varčni in trajni. Skozi velike steklene površine v hišo priteka ogromno dnevne svetlobe, kar naredi bivanje v njej še prijetnejše.

Z vgrajenim sistemom prezračevanja izpolnjuje pogoje Eko sklada za pridobitev nepovratnih sredstev. Toploto za ogrevanje in pripravo tople vode zagotavlja toplotna črpalka zrak/voda. 

Hiša Lumar BlakcLine Pure EE je pravzaprav za drzne, saj v okolju s svojo nekonvencionalno obliko zagotovo ne ostane neopažena. A hkrati svojim lastnikom ponuja udobno in prijetno bivanje, funkcionalno razporeditev prostorov, veliko svetlobe in povezavo z naravnim okoljem.

Več: Lumar

Arhitektura: SoNo arhitekti

Fotografije: Lumar