Značajsko razgibana hiša z elegantno notranjo opremo ponuja petčlanski družini udobno in premišljeno razporeditev prostorov.

Družina je izbirala pravo kataloško hišo za svoje potrebe. Ker jim je bila všeč Lumarjeva hiša Brio 211, so vstopili v stik s tem priznanim proizvajalcem montažnih hiš. Skupaj z Lumarjevo hišno arhitektko Petro Bizjak so arhitekturo kataloške hiše prilagodili svojim potrebam, predvsem pa jo še bolj razgibali z izbranimi materiali tako na fasadi kot v interierju.

Dvoetažna hiša z ravno streho je po eni strani zasnovana razgibano, hkrati pa izjemno racionalno in funkcionalno. Posamezni sklopi hiše so dosledno ločeni: sprva nas pozdravi velik in odprt vstopni prostor, iz katerega nas stopnice popeljejo v nadstropje, velik preboj pa v bivalni prostor. Slednji, odprtega tlorisa, v sebi niza kuhinjo v L-obliki z razgibanim kuhinjskim otokom, veliko jedilno mizo ter salonsko dnevno sobo; ob tem pa se s panoramsko zasteklitvijo povezuje z vrtom.

V nadstropju najdemo kar tri otroške spalnice s skupno kopalnico ter razkošno spalnico z lastnima garderobno sobo in kopalnico.

Tako kot pri vseh Lumarjevih hišah je bila tudi tu že v izhodišču načrtovana tudi okolica z vsemi pomožnimi objekti: od garaže pa do pokrite terase, na kateri lahko družina uživa v vseh letnih časih. Zunanjo ureditev, ki poleg elegantne zasaditve vsebuje tudi dolg plavalni bazen, je zasnovala arhitektka Tjaša Voh, ki je hkrati tudi avtorica notranje opreme.

Sploh slednja, pisana na kožo družini, je nekaj posebnega. Na prvi pogled klasično barvno paleto – belo, les in sivo – dopolnjujejo izbrani kovinski poudarki, lestenci, razkošne vitrine ter sijajni zaključki, ki v hišo vnesejo eleganten pridih.

Eleganco je družina želela prenesti tudi na fasado, kjer so se odločili dele fasade obleči v vlaknocementne plošče. Za vence so uporabili beli odtenek, medtem ko so niši ob vhodu in v nadstropju odeli v vzorec lesa. Preostala fasada je klasično ometana v toplem sivem odtenku. Kombinacija materialov na fasadi stavbo še dodatno razgiba in prilagodi človeškemu merilu.

Skoraj nič-energijska hiša s porabo pod 15 kWh/m2 je opremljena s toplotno črpalko voda-voda in prezračevalnim sistemom z rekuperacijo zraka. Vse energetske potrebe hiše pa pokrije kar lastna mikro sončna elektrarna, ki proizvede več kot dovolj elektrike za vse potrebe hiše in njenih stanovalcev.

Več: Lumar

Arhitektura: Petra Bizjak, Lumar

Notranja oprema in zunanja ureditev: Tjaša Voh, AOS unikati

Fotografije: Lumar