Oblikovalko notranjih prostorov Lidijo Rutar iz studia Habitare je starejši par postavil pred zahtevno nalogo: celovito opremiti novo stanovanje na vrhu večstanovanjske hiše v mirni ljubljanski četrti Murgle.

Lastnika sta se odločila za selitev iz hiše v stanovanje, dovolj blizu mestnega središča, da bosta lahko uživala v pešačenju po mestnih ulicah. Poleg želje po sodobni opremi sta lastnika izrazila namero, da v novi dom vključita zbirko umetniških del, predvsem slik.

Pot do osrednjega prostora vodi mimo knjižnih polic.

Stanovanje ima kvadratno obliko in da bi čim bolj izkoristili tloris, so servisne prostore, torej kopalnico, WC, utiliti in garderobo, umestili v sredino, tja, kjer ni naravne svetlobe. Obdaja jih hodnik, ki vodi do osrednjega bivalnega prostora s kuhinjo in jedilnico. Poleg kopalnice so v stanovanju še zakonska spalnica in dve delovni sobi, ki se občasno spremenita v spalnici za vnuke. Dodatna vrednost tega stanovanja sta dve terasi.

Lastnikoma je všeč obdobje art deco, ki se naslanja na geometrične oblike, zato se krog in pravokotnik pojavljata na različne načine skozi stanovanje. Okrogle oblike se pojavljajo na ogledalih, stolih, taburejih, postelji, lučeh, geometrični vzorci pa so na blazinah, preprogi, tapetah.

Središčni kubus so obdali s tapeto s subtilnim geometrijskim vzorcem in tako skrili obrise vrat, ki vodijo v servisne prostore. Sicer pa pogled takoj privabijo številna likovna dela na stenah hodnika, pravzaprav galerija umetniških slik.

Hodnik, ki obdaja osrednji kubus s servisnimi prostori, je mini likovna galerija.

Pot do kuhinje vodi od vhodnega dela mimo knjižnih polic, ki so jih umestili tako, kot da lebdijo v prostoru. Vitka jedilna miza je obdana s stoli zaobljenih oblik. Iz osrednjega dela je vhod na prostorno teraso z zunanjo mizo in okrasnim rastlinjem v posodah.

Jedilnica se podaljša v kuhinjo, ki se lahko povsem skrije za velikimi zložljivimi vrati, tako da prostor deluje večji. Hkrati s temi vrati gostitelja skrijeta morebitni nered v kuhinji, kadar so gostje že v jedilnici.

K eleganci jedilnice prispevajo minimalistična jedilna miza in zaobljeni stoli ob njej.

Oblika spalnice je narekovala centralno postavitev postelje, zato so izbrali takšno, ki ima hrbtišče postelje nekoliko višje, s tem nudi zavetje in je lepo oblikovano. Iz spalnice je prehod na teraso, kjer lastnika zjutraj prebirata časopis in pijeta jutranjo kavo ali pa ob večeru nazdravita s kozarcem vina.

Obdobje art deco je bilo navdih tudi pri izboru barv opreme; te so poskušale ustvariti nasičenost in globino. Tako so vključili nevtralne barve od razkošne kremne in taupe, pa tudi temne oz. čisto črne, ki so ustvarile globino. Tudi izbrani cikcak vzorci na taburejih, tepihu in tapetah sledijo temu navdihu. Za popestritev so izbrali oranžno rdečo, ki se ponavlja na blazinah, njena svetlejša različica pa na dekorativnih zavesah.

Kot že omenjeno se stanovanje razširi še na dve terasi: tisto zasebno ob spalnici in večjo, namenjeno družbi, ki si lahko hrano pripravi v letni kuhinji in uživa ob čudovitem razgledu na Krim in okolico Ljubljane.

Na veliki terasi lahko gostitelja pripravita sproščeno druženje z gosti.

Arhitektura: Lidija Rutar, Habitare

Fotografije: Vid Rotar