Lidija Rutar iz biroja Habitare je zasnovala domačen interier v novi hiši petčlanske družine. Duh tradicije kraja je povezala s sodobnimi oblikovalskimi pristopi in ustvarila izčiščen prostor, v katerem pa nas na vsakem koraku spremlja bogata naravna zgodba.

Kostanjevica na Krki je najstarejše in hkrati najmanjše mesto na Dolenjskem. Bogata kulturna tradicija tega na umetnem otoku postavljenega mesteca sega v leto 1234, ko je koroški vojvoda Bernard Spanheim tu ustanovil Cistercijanski samostan. Poleg kulturnih znamenitosti nas na obisku pritegne tudi lepota in romantičnost kraja, obdanega z rečnimi meandri in v znamenju opeke. Mlada družina je tu kupila hišo v tretji gradbeni fazi, z opremo pa je novogradnjo želela povezati s tradicijo ter kulturnim in naravnim prostorom Kostanjevice.

Materiali, ki pripovedujejo zgodbe

Projektantka notranje opreme Lidija Rutar je za stanovanje zasnovala sodobno in izčiščeno opremo, takšno, kot si jo želi vsaka mlada družina. Da pa bi v interier vnesla nekaj te zelo zaželene naravne in tradicionalne esence, je vse kose izvedla v minimalno obdelanih naravnih materialih: opeki, lesu in kovini.

Najbolj dominanten je hrastov les. Grobo ščetkan in oljen hrastov pod je rdeča nit skoraj celotne zasnove; v hrastu pa so izvedena tudi vsa notranja vrata, kuhinja, jedilniška klop ipd. Grče, nepravilnosti ter bogata barva lesa so tiste, ki ustvarijo prav poseben domačen občutek, saj je v njih zapisana življenjska zgodba mogočnih lokalnih hrastov.

Stopnišče z začetkom v dnevni sobi nam odpre pogled proti odkritemu ostrešju, ki govori o starodavni obrti gradnje hiš, preneseni iz roda v rod. Kovinske stopnice ščiti ograja iz jeklenic, ob bok pa ji je postavljen še obojestranski kamin na drva, prav tako izveden v peskani kovini.

Da pa bi bila zgodba še zanimivejša, so določene stene v jedilnici in dnevni sobi oblečene v značilno kostanjeviško opeko, ki prostor še dodatno otopli. Opečnat je tudi kuhinjski pod, kar materialno poveže sicer ločeno kuhinjo z bivalnim delom.

Ostala oprema je sodobna: čudovita svetila, do tal segajoče zavese, sodobni pliseji in barvite tapete. Vseeno pa nam skrbno izbrane talne in stenske obloge v vsakem prostoru vzbujajo občutek, da smo pravzaprav v stari hiši, kjer vlada tradicija in kjer je življenje pristno, počasno in navdihujoče.

Interier: Lidija Rutar, Habitare

Fotografije: Juš Medič