Stanovanje v središču Ljubljane izžareva ljubezen do umetnosti, barv, bogatih vzorcev, pa tudi do preprostih oblik in racionalnih zasnov. Je dovršeno uravnotežen ambient, v katerem se prepletata zrelost in igrivost. Par je stanovanje opremil v sodelovanju s studiom Habitare.

»Naročnika, starejši par, sta si želela sodoben interier. Sta velika ljubitelja umetnosti, tako da smo njuno zbirko slik in kipov vključili v interier,« razlaga notranja oblikovalka Lidija Rutar, ko nas pelje po stanovanju v najvišji etaži večstanovanjskega objekta. »V središče tlorisa so umeščeni servisni prostori – utility, kopalnica, dnevne sanitarije, garderoba -, ki ne potrebujejo toliko dnevne svetlobe. Najlepše sobe, iz katerih se odpirajo lepi pogledi na okoliška drevesa, pa smo prepustili bivalnim prostorom.« Celoten servisni kubus je skorajda neviden – za to poskrbi tapeta, ki se vleče vzdolž hodnika, vanjo pa so oblečena tudi vrata v že omenjene prostore.

Ta tapeta z geometrijskim vzorcem pa je le prvi indikator sloga, ki se nam bo dokončno razkril z vstopom v bivalne prostore. Čeprav je pohištvenih kosov malo – in ti so skrbno izbrani -, pa stanovanju vibrantnost dajejo geometrijske oblike, ki se pojavljajo skoraj vsepovsod: na potiskih in vzorcih tapeciranih delov pohištva, na dekoraciji, pa tudi v izbiri geometrijsko preprostih kosov pohištva.

»Pri izbiri barv smo se opirali na obdobje art deco. Vključili smo nevtralne barve, od razkošno kremne in taupe, pa tudi temne oz. čisto črne, ki so ustvarile globino. Tudi izbrani cikcak vzorci na taburejih, preprogi in tapetah sledijo navdihu art decoja, le da so stilizirana, moderna različica. Za popestritev smo izbrali oranžno rdečo, ki se ponavlja na blazinah, njena svetlejša različica pa na dekorativnih zavesah.«

Vse skupaj dopolnjujejo že prej omenjena umetniška dela – pejsaži, portreti, abstraktna platna.

Bivalni prostor je sicer manjši, a zato nič slabše izkoriščen: »Ker je prostor manjši, smo želeli čim več transparentnosti,« razlaga avtorica opreme, ki je vhod v bivalni prostor opremila z lebdečimi knjižnimi policami v kombinaciji s steklom. »Izbrali smo sedežno garnituro na nogicah, ki deluje lahkotnejše, visečo omarico …,« našteva.

Jedilnica je opremljena z minimalistično črno mizo, zaobljenimi stoli ter dvema belima lestencema. Kuhinja v dveh vzporednih nizih se lahko popolnoma skrije z zložljivimi vrati, tako da prostor deluje še večji, še bolj urejen.

Dnevni prostor se odpre na razkošno teraso, na kateri je tudi letna kuhinja z žarom. Rastlinsko zasaditev je zasnoval krajinski arhitekt Mitja Škrjanec, pri tem pa je pazil, da izbrane rastline lastnikoma (in spodnjim sosedom) ne bodo povzročale preglavic z odpadnim listjem.

Dnevna terasa pa ni edina v stanovanju. Tudi zelo zanimivo oblikovana spalnica ima čisto svojo. »Oblika spalnice je narekovala središčno postavitev postelje. Izbrali smo takšno z višjim hrbtiščem, ki daje zavetje in je hkrati lepo oblikovana. Tako smo ustvarili tudi dobro povezavo s teraso, kjer naročnika prebirata časopis in pijeta jutranjo kavo ali pa ob večeru nazdravita s kozarcem vina.«

Stanovanje je opremljeno še s kopalnico ter dvema delovnima sobama, ki pa sta tudi sobi za goste – sploh vnuka naj bi k starima staršema zelo rada prišla na odklop.

Interier: Habitare, Lidija Rutar in Neja Pavlin

Izbor rastlinja: Mitja Škrjanec

Fotografije: Vid Rotar