Ljubljanske Murgle so s svojimi atrijskimi hišami še vedno ena bolj kakovostnih sosesk enodružinskih hiš pri nas. Tlorisi so racionalno zastavljeni, vsaka hiša ima svoj intimen vrt, soseska pa si deli veliko zelenih površin za srečevanje in druženje. A hiše, zgrajene v drugi polovici prejšnjega stoletja, so že precej dotrajane, zato se marsikdo odloča za njihovo posodobitev. Obiskali smo hišo mlade družine, ki je bila pod taktirko notranje oblikovalke Lidije Rutar iz studia Habitare pred kratkim dodobra osvežena.

Ker so bile hiše v Murglah zasnovane bolj kot ”stanovanja z vrtom”, so za današnje standarde njihove bivalne površine skromne. Družina s tremi osnovnošolci si je zato želela hišo funkcionalno preurediti, da bi ustrezala njihovim potrebam po štirih spalnicah. Tako so originalno arhitekturo povezali s pomožnim prizidkom in hišo razširili na udobnejših 140 kvadratnih metrov. Podrli so nekaj predelnih sten, seveda je bilo treba prenoviti tudi vse instalacije, zamenjati okna, vrata in tlake.

Atrijska hiša je dobila novo vhodno podobo fasade, ki upošteva pročelja sosednjih hiš, hkrati pa izraža želje naročnikov. Portal so obdali z lesenimi paneli, v katere je vgrajen tudi poštni nabiralnik, stopnice v teracu pa se nadaljujejo na leseno klop pred portalom ter dve koriti za rože na vsaki strani vhodnih vrat.

Ko vstopimo v notranjost, se zgodba v lesu nadaljuje. Lesene letve ponujajo prostor za obešanje povrhnjih oblačil, v les je oblečena tudi stena, ki vodi proti dnevnemu prostoru, za njo pa se skrivajo garderobne omare in vhod v prostorno spalnico staršev. Dnevna soba je od hodnika ločena z elegantnimi steklenimi vrati brez okvirja, tako da se nam pogled že ob vhodu v hiše odpre prek dnevnega prostora na atrijski vrt.

Za naročnike je bilo bistveno pridobiti večji bivalni prostor. “Tu poteka družinsko življenje, prav vsi se ukvarjajo z glasbo, tako da smo poiskali prostor za pianino v osrednjem bivalnem delu,” pove Lidija Rutar, ki je z rušitvijo predelnih sten povezala kuhinjo z jedilnico in dnevno sobo. Odstranila je tudi spuščeni strop in bivalni prostor odprla vse do ostrešja, s čimer, pove, je prostor zadihal.

V nišo v ozadju prostora je umeščena elegantna kuhinja z otokom v antracitni barvi in visokim kuhinjskim nizom (s skritim delovnim pultom za zložljivimi vrati) v lesu. Tudi tu se kot dekorativni element pojavijo lesene letve na steni.

“Materiali so naravni, iz slovenskega barvnega prostora – prevladujeta hrast in opeka, barve preostale opreme pa sledijo osnovnim tonom hiše,” pripoveduje oblikovalka, ki je v zasnovo vključila še belo, peščeno, svetlo sivo, črno in modro-zeleno. Prav poseben poudarek dnevnemu prostoru pa daje opeka, ki po eni strani v prostor vnaša teksturo in naravno barvo, po drugi pa interier vizualno prepleta z zunanjim atrijem, kjer prav tako kot protagonisti nastopajo značilni murgelski opečni zidovi.

Preostali tloris hiše so razdelili na otroškega (s tremi sobami in skupno kopalnico) ter starševskega (s spalnico ter manjšima garderobo in kopalnico). Sploh kopalnice so nekaj posebnega, saj se je oblikovalka odločila steni za umivalnikom obložiti v wet tapeti (v otroški v razgibanem, v starševski pa v romantičnem motivu). Da tapeta resnično pride do izraza, pa poskrbi izčiščena, velikoformatna, nestrukturirana keramična obloga preostalih sten.

Sprehod končamo na atriju. Tudi ta je dobil novo pergolo v antracitni barvi, nove tlake, shrambna lopa pa je bila oblečena v lesene letve.

Hiša v Murglah je tako na novo zadihala, s funkcionalno preureditvijo pa mladi družini ponudila udoben, a hkrati racionalno zasnovan dom le lučaj od središča Ljubljane.

Interier: Lidija Rutar, Habitare

Fotografije: Vid Rotar