V Kranju se tik pod streho večstanovanjske hiše nahaja t.i. penthouse, ki družini nudi vse, kar bi jim sicer nudila hiša: zasebnost, stik z naravo in obilico prostora.

V stanovanje se povzpnemo kar z dvigalom. Vstopimo v vizualno bogat predprostor in skozi rahlo zatemnljena steklena vrata nadaljujemo pot v osrednji bivalni del. Presune nas njegova odprtost: velika terasa, ki ga obdaja, se s spektakularnimi razgledi odpira na obdajajočo pokrajino. Steklena ograja nam niti malo ne zameji pogleda; v korita nasajena raznolika drevesa in grmičevje pa še bolj zabrišejo mejo med ‘tukaj’ in ‘tam’.

Dnevni prostor je razdeljen na tri funkcionalne enote. V steno vtopljene viske omare kuhinje (z belimi ličnicami, tako da je skorajda ne opazimo) so dopolnjene s prostornim kuhinjskim otokom, za katerega se lahko posede celotna družina. Kot kontrast popolnoma beli kuhinji stoji antracitna jedilnica: tanka jedilna miza, zaobljeni stoli in dve lahkotni in elegantni svetili sestavljajo udoben otok za druženje in obedovanje. Tretji sklop je dnevna soba, kjer kraljuje velika antracitna sedežna garnitura. Med vsemi tremi enotami stoji sodoben vogalni kamin z vgrajeno nišo za shranjevanje drv: odličen domačen poudarek sicer barvno in materialno izčiščenega prostora.

Na drugi strani stanovanja najdemo spalne prostore in dve kopalnici. Obe sta obloženi z izbrano keramiko, ki pritegne pogled in nežno poboža naše bose noge. Starševska kopalnica pa se pohvali še z veliko – v mozaične ploščice oblečeno – tuš kabino, ki hkrati služi kot parna savna.

Izčiščena barvna paleta in izbrani materiali so dopolnjeni z bolj igrivimi poudarki, ki iz hiše naredijo dom. Tako npr. v otroški kopalnici držalo za brisače zamenja kar izpod stropa obešena vrv; celotno stanovanje je opremljeno s hlodi, ki služijo kot kavne mizice, nočne omarice in dodatne odlagalne površine; otroške sobe pa so opremljene z ležernim pohištvom v živahnih barvah.

Enkratna lokacija pod spuščajočo se streho je bila že sama po sebi presunljiva. Elegantno notranje oblikovanje pa je tisto, ki je znalo iz arhitekture potegniti še več in ustvariti – presežek.

Interier: Habitare

Fotografije: Juš Medič