Preplet različnih materialov, barv in filmskih referenc kar žari iz prenovljene in dograjene hiše v južnem Londonu. Tako nenavadna in nadrealistična je, da so jo opazili tudi v strokovnih krogih, zato je bila uvrščena v izbor najboljših hiš po mnenju RIBA (Royal Institute of British Architects) za hišo leta 2022 na Otoku.

Opečne stene in stebri, ki označujejo prehod med staro hišo in novim prizidkom, so vzeti iz prizora v filmu Trainspotting, obris gore Matterhorn je hkrati ograja terase nad prizidkom, medtem ko so lasersko izrezani kovinski nosilci poklon visokotehnološki arhitekturi. Ploščice z geodetskimi označevalci in stopnice »ne želim odpadkov« pa dodajajo občutek nadrealističnega.

Ko se premikamo skozi pritličje, se 150 m2 velika hiša odpira – od temne monokromatične vstopne predsobe do svetlega prizidka in vrta. Tudi zaradi znižanja tal za en meter je nova kuhinja lahko povezana s teraso, kjer v toplem delu leta poteka večina družinskega življenja.

Reorganizacija prvega nadstropja je omogočila umestitev dodatne spalnice, strop hodnika pa so popolnoma odstranili in ga odprli do novega strešnega okna, obdanega s starim okostjem hiše. Poudarek je bil na odpiranju prostora ter uporabi izpostavljenih tekstur in strukture kot končnega zaključka.

Obstoječe tkivo stavbe je bilo v celoti toplotno nadgrajeno z novo izolacijo in dodatno izolacijo strehe. Ogrevanje in elektrika sta bila obnovljena, zamenjali so okna, kuhinjske elemente pa izdelali iz recikliranih rezalnih desk in plastike. Arhitekturni biro CAN je pri projektu resnično uporabil veliko odpadnega materiala.

Gora Matterhorn je bila izrezana z vodnim curkom iz plasti aluminijeve pene, odrezki pa uporabljeni na stranskem delu strehe. Ostanke od izdelave kuhinjskih omar so uporabili kot obloge za nove betonske preklade nad okni, fragmenti na modri steni dnevne sobe so v resnici shranjeni ostanki odstranjenih ometov, iz opeke od porušenih sten pa so ustvarili teraso na vrtu.

Prej staromodna hiša je z obnovo dobila nov zagon. Arhitektom jo je uspelo prostorsko in energetsko nadgraditi ter jo spremeniti v zelo oseben, drzen, barvit in edinstven družinski dom. Kljub vsemu pa ambient ostaja prilagodljiv, zato ga bo v prihodnosti tudi morebitni nov lastnik zlahka približal svojemu okusu.

Arhitektura: CAN

Nagrada: RIBA London Award 2022

Fotografije: Jim Stephenson