Opremo hotela TRIBE Budapest Stadium, ki je svoja vrata odprl pred kratkim, so zasnovali v slovenskem biroju AKSL arhitekti, in to kar na daljavo v času pandemije.

Hotel je umeščen tik ob stadion Groupama. Ni klasičen hotel, saj je namenjen najizbirčnejšim potnikom, ki jih poleg potovanja zanimajo tudi oblikovanje, udobne postelje, pozni zajtrki, odlična kava in – za piko na i ob koncu dneva – nepozabni razgledi s hotelske strešne terase.

AKSL arhitekti so projekt pridobili na mednarodnem natečaju. Zasnovali so ambient, na kožo pisan DNK-ju hotelske verige Tribe, ki da velik poudarek na lepo oblikovanih in izjemno celovitih izkušnjah namestitve; hkrati pa so izhodišča natečaja nadgradili z lastnim konceptom, osnovanim na več kot dvajsetletnih izkušnjah oblikovanja interierjev.

“Zasnova projekta hotela Tribe Budapest Stadium je potekala v posebnih pogojih, med svetovno pandemijo in večkratnimi zaprtji, ko je bila vsa komunikacija omejena zgolj na videokonference, fizična prisotnost na sestankih pa onemogočena. Projekt smo snovali v dveh različnih državah, v Avstriji in Sloveniji, lokacija objekta pa se je nahajala v tretji, kar je delo še dodatno oteževalo, ga ustvarilo posebnega in zahtevnega. Težko je verjeti, a je končni izgled decembra odprtega hotela povsem enak našim vizualizacijam iz idejne zasnove,” povesta Špela Leskovic in Aleš Košak iz biroja AKSL arhitekti.

Zasnovali so interier, ki vse hotelske ambiente skrbno umešča ob mrežo poti gosta: “Osnovna ideja je tako postala mreža, omrežje, preplet črt, ki se med seboj križajo in tvorijo niz kvadratov, pravokotnikov, hkrati pa predstavljajo neke vrste repetitivni motiv, ki ga na različne načine zaznavamo v obravnavnih prostorih hotela,” razlagata avtorja, ki sta z novim oblikovanim jezikom, ki upredmeti srečevanje gostov z vseh koncev sveta, ki se jim poti prekrižajo prav v novem Tribe Budapest Stadium hotelu.

Znotraj mreže poti so tako nanizani različni funkcionalni elementi – od dvovišinske avle, v kateri velikanski tri-dimenzionalni lestenec znamke Flos mrežo poti prenese tudi v tretjo dimenzijo, prek hotelskega bara in restavracije z odprto kuhinjo, pa do konferenčnih sob in prostorov za coworking. Kot razložijo v biroju: “Poseben poudarek smo dali prvemu vtisu, ki ga gost doživi, ko vstopi v hotel. Nato smo pozornost namenili različnim sekvencam, ki jih oseba doživlja, medtem ko se premika po prostoru. Te so pomembne ne le za orientacijo, ampak so tudi poseben atribut celovitega oblikovanja.”

Skupni prostori v avli hotela so opremljeni z živahnimi barvami, raznovrstnim in udobnim pohištvom, oblikovalskimi izdelki in po meri izdelanimi predelnimi elementi, ki poskrbijo, da se hotelski gosti kar znotraj stavbe lahko predajo različnim občutjem, ambientom in izkušnjam.

Sobe, ki so jih prav tako podpisali v slovenskem biroju, so oblikovno kolikor je le možno oddaljene od ustaljene podobe hotelskih sob. Drzne barve, teksture, vzorci in kontrasti; odprte omare in oblikovalsko pohištvo v vsako sobo vnesejo občutek dosegljivega razkošja.

“Hotel v živahno srce madžarske prestolnice prinaša novo kreativno energijo, tudi z upoštevanjem pristopa do gostov, ki ga je že vzpostavila sama hotelska veriga – jim omogočiti, da doživijo najnovejše oblikovalske trende, jih  med seboj družabno povezati in jim pričarati občutek, da pripadajo Tribu, ‘hotelskemu’ plemenu,” še zaključita arhitekta.

Interier: AKSL arhitekti

Fotografije: @Tamas Pál, @Accor