Kdo se ne spominja Penziona Špik v Gozdu Martuljku? Kljub atraktivni lokaciji, veduti na Martuljško skupino in pogledu na veličastno goro Špik je dolga leta neslavno propadal in sameval. No, ampak zdaj je končno dočakal boljše čase. Ima nova lastnika, novo podobo, svežo vsebino in tudi novo zveneče ime – hotel Triangel.

Polona in Matjaž Tičar, ki se primarno ukvarjata s trgovino z gradbenim materialom, sta v razpadajočem penzionu prepoznala potencial, ga kupila in se lotila prenove, h kateri sta povabila tudi arhitekta Primoža Hočevarja.

Čeprav je bil objekt v slabem stanju, so vseeno uspeli ohraniti nekaj njegovega nekdanjega blišča, na primer nezgrešljivo trikotno obliko, gabarit stavbe in njegovo orientiranost v prostoru, prav tako so ohranili okrogline na vseh vhodih v stavbo in interjerju. Vse ostalo pa je bilo treba zastaviti na novo.

STANJE PRED PRENOVO

Energetska učinkovitost za večje udobje bivanja

Ker mora biti hotelski objekt že zaradi specifične narave obratovanja v osnovi energetsko učinkovit, je bilo v prvi vrsti treba poskrbeti za ovoj stavbetorej za kvalitetna okna in predvsem izolacijo. Odločili so se, da objekt v celoti oblečejo v kameno in stekleno mineralno volno, ki je visoko toplotno izolativna, rezultat česar je majhna poraba energije in s tem finančni prihranki. Kamena volna na fasadi omogoča, da objekt »diha« ter je tudi požarno varna oziroma negorljiva.

Ker objekt stoji ob cesti, je prav tako pomembna akustična izolativnost zunanjega ovoja. In mineralna volna ima vlaknasto strukturo materiala, za katero vemo, da izjemno dobro blaži hrup – tako tistega, ki prihaja od zunaj, kot tudi hrup med prostori.

MED GRADNJO

Nova streha in luksuzne sobe

Večjo rekonstrukcijo je bilo nadalje treba opraviti pri strehi. Zanjo so izbrali sivo, betonsko kritino, tradicionalno za to območje. Siva barva sovpada z okoliškimi hribi, betonski strešnik pa zagotavlja dobro zvočno in fizično zaščito pred zunanjimi vplivi, tudi pred vetrom.

Ker streha zavzema veliko površine, so prostori tik pod njo narejeni »v špico«, zanje so značilne poševnine in porezane stene, a so kljub tem pomanjkljivostim uspeli iz njih potegniti največ, kot so lahko. Tik pod streho sta dve dvoetažni oziroma dupleks sobi, ki nista luksuzni samo zaradi bivanja v dveh dimenzijah, ampak tudi zaradi arhitekturne zasnove in udobja, ki ju nudita kopalni kadi, postavljeni v spalnem delu.

»Ja, dve sobi sta res nadstandardni. Obe sta orientirani proti jugu, proti Špiku. Njuna posebnost je poleg velikosti to, da kopalnica ni ločena, ampak je na nek način integrirana s celotno sobo. Se pravi dobesedno bivaš v enem takem spa-ju,« opisuje Hočevar.

Notranje stene so oblekli v stekleno volno z naravnimi vezivi. Ta poleg zvočne izolativnosti prispeva tudi k boljši kakovosti notranjega zraka in temperaturnem ugodju bivanja tako poleti kot pozimi – poleti ni pregrevanja, pozimi pa ne hitrega ohlajevanja sten.

Kopalnice z veliko karakterja

Nasploh lahko za vse kopalnice v Trianglu rečemo, da so opremljene s keramiko in sanitarno opremo višjega razreda, hkrati pa so želeli z njimi doseči tudi naraven oziroma domačen učinek, ki gostom nudi največ karakterja.

Italijanske ploščice so narejene iz mešanice različnih kamnov, njihova posebnost pa je oznaka gres in drsnost R9, ki je pomembna pri stabilnosti in »nedrsenju« v kopalnici.

Tuš podstavki so iz umetne mase in ravno tako protizdrsni. Vanje je že integriran naklon zaradi lažjega odtekanja vode v sifon, utopljeni pa so v nivo tlaka, kar daje sodoben in izčiščen izgled celotni kopalnici.

Za vse keramične izdelke (školjke, umivalniki) je značilen izredno gladek emajl, ki ga je lažje čistiti in vzdrževati, nalaganje vodnega kamna je manjše. Školjke brez roba potrebujejo za splakovanje bistveno manj vode, medtem ko imajo WC deske antibakterijski premaz, ki zelo zmanjša prisotnost bakterij, in ob rednem vzdrževanju ostajajo sijajne in bele dlje časa. Za umivalnike pa je značilen izredno tanek rob in minimalistični videz, zaradi česar se lepo zlijejo v sodobne kopalnice in pustijo prefinjenim črnim armaturam, da stopijo v ospredje.

Pri gradnji so morali podreti nekaj starih dreves. Da pa debel niso zavrgli, so iz njih izdelali tnala oziroma lične mizice, ki se pojavljajo po celotnem hotelu.

Dograjen objekt z wellness-om

Kljub imenitnim sobam, ki so že same po sebi preplet udobja in razvajanja, lahko gostje dodatne užitke poiščejo še v dograjenem objektu, kjer je v kleti urejen wellness  s štirimi savnami in počivalnico.

»Od tega je ena savna, ki jo je možno najeti popolnoma zase. Tu je tudi poseben del počivalnice, sprostitveni del, ki se z brežino odpira naravnost proti Špiku in nudi enega najlepših pogledov v tem hotelu,« sta prepričana lastnika, ki s prenovljenim objektom in ponudbo nagovarjata predvsem goste, ki imajo radi udobje, jim je blizu aktiven način preživljanja prostega časa in ki po pohajkovanju v neokrnjeni naravi zgornjesavske doline radi tudi kaj dobrega pojedo.

Po videnem lahko rečemo, da jih butični hotel Triangel zanesljivo ne bo razočaral!

Fotografije: Miran Kambič

Sponzorirana vsebina