Zoisova palača v Ljubljani je nastala v drugi polovici 18. stoletja z združitvijo treh starejših hiš. Njen prvi lastnik je bil Michelangelo Zois, oče Žige Zoisa. Danes je palača prenovljena v večstanovanjsko stavbo, v kateri se nahaja tudi hotel Galeria River.

Lastnica hotela, Brazilka s slovenskimi koreninami, je prenovo večih stanovanj v osem turističnih apartmajev zaupala Petru Gabrijelčiču, ustanovitelja biroja Arhitektura d.o.o. ter dekanu ljubljanske Fakultete za arhitekturo. Le-ta je izbral pristop, poln spoštovanja do originalne stavbe ter v sobanah zadržal vse, kar je imelo zgodovinsko vrednost: stavbno pohištvo, okna, vrata, parket in celo poslikave.

Prva skupina apartmajev je opremljena v zadržanem, minimalističnem slogu, kjer so historične prvine obravnavane kot likovni elementi, vse novo pohištvo (skupaj s kopalnicami in kuhinjami) pa je obravnavano kot vstavek, kot stavbno pohištvo, ki ga je moč kadarkoli odstraniti.

Pri oblikovanju drugega dela apartmajev pa so arhitekti skupaj z naročnikom zavzeli drugačno držo: ohranili so namreč vse pohištvo in opremo prejšnjih lastnikov stanovanj. Ti apartmaji privlačijo predvsem mlajšo generacijo, ki spoštuje avtentičnost zgodovinskega interierja.

Arhitektura: Arhitektura d.o.o.