V srcu starega ljubljanskega mestnega jedra, na Starem trgu, je svoje mesto našlo inovativno opremljeno stanovanje, ki spretno združuje šarm vintage pohištvenih kosov in sodobnega minimalizma. Stanovanje, ki je bilo še pred letom dni v nezavidljivem stanju, je bilo le v šestih mesecih deležno temeljite prenove, v katero sta bila aktivno vpeta tudi oba lastnika.

Solastnik stanovanja Iztok Podbornik je dolgo časa iskal primerno stanovanje v centru Ljubljane, ki bi imelo odlično lego v središču dogajanja, hkrati pa bi predstavljalo tudi dobro finančno naložbo. Po letih iskanja ga je ob pomoči svojega prijatelja in kasneje partnerja pri projektu vendarle našel.  V samem središču dogajanja, na Starem trgu. V eni najstarejših hiš v mestnem jedru Ljubljane.

Stanovanje je bilo vse prej kot v zavidanja vrednem stanju, zaradi česar marsikdo v njem ne bi videl njegovega pravega potenciala. Iztok ga na srečo je. V obstoječem stanju je bil tloris razdeljen na več manjših, členjenih prostorov. V prvem koraku prenove so tako nenosilne stene porušili in s tem omogočili dotok naravne svetlobe v prostor.

Hodnik, ki je bil prvotno znižan z lesenim stropom, so odprli vse do oboka, s čimer je stanovanje resnično zadihalo. Odstranili so vrata, ki so s hodnika vodila v bivalni del, s čimer je naravna svetloba prodrla tudi globlje v tloris in tako omogočila neprekinjen pogled od enega do drugega dela stavbe. V šest mesecev trajajoči prenovi so konstrukcijsko ojačali krhke stene in strop ter v celoti zamenjali vodovodno in električno napeljavo. S pomočjo projektanta so tehnično prenovili projekt, medtem ko je interjer plod iznajdljivosti lastnikov.

V vhodnem delu so zazidali nišo, ki je prej vodila v dnevni prostor, in v njej z obeh strani oblikovali garderobno omaro oz. obešalnik. Najprej naše oko ujamejo črno-bele ploščice, premišljeno položene po vhodnem delu, na njih pa se bohotita dva Meblova ‘Jurčka’, ki ju je Iztok ob pomoči svoje punce našel na bolšjaku in primerno obnovil.

Prav to je rdeča nit stanovanja, ki uspešno združuje kakovostne vintage kose z bolšjih sejmov po Sloveniji in Italiji ter sodobni minimalizem. V 75 m2 veliko stanovanje (kvadratura vključuje tudi balkon) nas popelje star portal, star prav toliko kot hiša sama. Tu ploščice zamenja eleganten parket, položen v stilu francoske ribje kosti, t. i. chevrona.

Nad spalnico se dviguje obnovljen lestenec, ki ga je Iztok prav tako kot tistega pri vhodu izbrskal na bolšjaku in ga dal obnoviti. Kristalni lestenec elegantno poveže izčiščen interjer z dušo hiše. Nič drugače ni z obnovljenimi radiatorji, ki niso le grelno telo v prostoru, temveč tudi estetski dodatek. Postelja je premišljeno postavljena v prostor, da omogoča preprosto gibanje po prostoru in dostop na balkon, ki so ga za potrebe bivanja prav tako temeljito obnovili.

Ta del stanovanja je zelo miren in v poletnih dneh zagotavlja hlad in svežino. Ker stene v stanovanju niso ravne, so morali po meri narejeno pohištvo prilagoditi njihovim krivinam z inovativnimi rešitvami. Tudi v kopalnici, kjer so v ta namen pozidali zob, da so lahko ploščice v imitaciji marmorja položili v pravo ravnino.

Srce stanovanja je svetel bivalni del na drugi strani hiše, ki se spogleduje s Starim trgom. Včasih so v stanovanju živeli študentje, zaradi česar je bil bivalni del členjen na tri sobe – skupni prostor in dve spalnici. Ob prenovi so nenosilne stene porušili, hkrati pa drugo spalnico namesto ob okna prestavili globlje v prostor ter s steklenimi stenami omogočili dostop svetlobe.

Tako se je oblikoval steklen boks, v katerem je razkošna postelja z dvema inovativnima nočnima omaricama, izdelanima iz keramičnih ploščic v kopalnici. Prej omenjen prehod iz vhodnega dela so zazidali in s tem ustvarili garderobno nišo.

Tudi v estetsko izčiščenem bivalnem prostoru izstopajo posamezni oblikovalski kosi, prav tako iz druge roke. Od steklene pisalne mize in vintage pisarniškega stola do črnega enoseda iz 50. let. Prosojni jedilniški stoli Pedrali lepo dopolnjujejo staro okroglo mizico, nad katero se dviga impozantna luč. V dnevni sobi se na regalu bohoti Selettijev dinozaver, ki se spogleduje s po naročilu narejeno veliko zofo.

Kuhinja v barvi ‘cashmire gray’ je oblikovana po meri prostora in sledi liniji neravnih sten. V začetnem delu je njena funkcija utility, z vhodom v glavni prostor pa se pridružijo kuhinjski aparati, podpultni hladilnik, tudi pomivalni stroj in pečica. Kuhinja sodobnih oblik lepo dopolnjuje elegantne štukature, ki so jih s prenovo dodali stropu. Stanovanje je tako nastajalo v harmoniji sodobne funkcionalnosti in izčiščenosti, a z velikim poudarkom na vintage kosih, ki so prava duša stanovanja. Umetniška dela, ki krasijo stene, so delo Katarine Doles.

Strošek prenove lastnika ocenjujeta na 1.000 evrov/m2, čeprav stanovanje daje vtis precej bolj razkošne prenove. Prav po zaslugi izbranih kosov pohištva in inovativnosti njegovih lastnikov.