Mlad par, oblikovalsko senzitiven, je želel prenoviti stanovanje za strogo fasado iz zgodnjega 20. stoletja. Dolgi hodniki in prehodne sobe, številna vrata in temačno vzdušje jima niso bili po godu, zato sta si skupaj z arhitekti iz studia Triiije zamislila radikalno adaptacijo.

Prej linearnemu tlorisu so prebili nekaj sten in s tem odločno spremenili ne le funkcionalnost, pač pa tudi izgled stanovanja. Dve daljši osi se zdaj odpreta ob fasadi in njeni nasprotni steni, preko katerih lahko v enem pogledu zaobjamemo celotno stanovanje. Ob oseh se nizajo programski sklopi: vhod s kopalnico in utilitijem, kuhunja z jedilnim kotičkom, boks s sanitarijami, razkošna dnevna soba in centralno postavljena spalnica. Že ob prihodu v stanovanje lahko ujamemo koščke dogajanja v vsakem prostoru, na drugi strani lahko z enim pogledom zaobjamemo prav vsa okna stanovanja naenkrat.

Pred, med in po prenovi

Tri zgodbe v treh slogih

Pohištvo v surovih materialih daje podlago industrijskem slogu: tako lahko na primer občudujemo po meri izdelano jekleno konstrukcijo kuhinje, vidno opečno steno, betonske nosilce in industrijska svetila. Posebnost je tudi velika miza Quadra, ki sta jo stanovalca z dovoljenjem oblikovalca Luisa Arrivilaga izdelala sama: dve zvarjeni kovinski podpori in lesene plohe lahko po koncu večerje s prijatelji razstavita in jo skladno z interpretacijo arhitektov kot veliko stensko grafiko obesita na steno.

Par pa je – kljub drzni modernizaciji tlorisa in po meri izdelanem inovativnem, a surovem pohištvu – želel obdržati vintage čar stanovanja. Tako v njem opazimo nekaj restavriranih stolov oblikovalca Nika Kralja ali pa staro mesarsko klado, ki je postala barski pult. Kot piko na i eklektični ureditvi pa najdemo še nekaj skorajda podeželskih elementov – ob vhodu nas tako pozdravi rogovje, v kuhinji surovo jekleno omarico popestrijo ornamentalne ploščice; pečnice nekdanje peči pa je arhitekt Andrej Mercina spremenil v čudovit stenski ornament.

Arhitektura: Triiije arhitekti (Andrej Mercina, Jagoda Jejčič, Laura Mercina, Brina Vizjak, Primož Pavšič)

Fotografije: Matevž Paternoster