Poletje je že skoraj tu in z njim pikniki in kosila na prostem. Obožujemo pripravo hrane pod milim nebom, ob sapici vetra in z zelenjavnim in zeliščnim vrtom na dosegu roke! Da pa bi lahko letno kuhinjo uporabljali vsak dan, mora biti zasnovana kar se da priročno. Predstavljamo načrt za idealno letno kuhinjo!

Ali za postavitev večje letne kuhinje potrebujem gradbeno dovoljenje?

Letne kuhinje in nadstrešnice so klasificirane kot enostavni objekti, za katere ne potrebujemo gradbenega dovoljenja.

Vseeno pa morajo biti zgrajene v skladu z lokacijsko informacijo: v njej preverimo, če lahko gradimo na izbrani točki parcele (če se le-ta nahaja v varovalnem pasu prometne ali druge infrastrukture, je za gradnjo potrebno pridobiti soglasje upravljavca), prav tako pa je potrebno upoštevati na lokacijski informaciji določene odmike od sosednjih parcel (cca 1 m, zavisi od lokacije). Letno kuhinjo s pergolo lahko gradite tudi bližje meji (npr. naslonjeno na mejni zid), a le s pisnim soglasjem mejaša. V lokacijski informaciji najdemo tudi druge urbanistične in oblikovne usmeritve glede novogradnje (smer slemena, razmerje objekta, preferenčni materiali in barve), ki jih upoštevamo in s tem prispevamo k urejenemu grajenemu okolju našega kraja.

Idealna lokacija

Veliko novograditeljev se odloča letno kuhinjo umestiti ob fasado, v sklop terase, kar ima več prednosti – bližina inštalacij in preprosta dostopnost, obstoječi nadstrešek, prostor za postavitev zunanje jedilnice, zasebnost … Hkrati pa lahko povzroči več nevšečnosti: saje, ki so stranski produkt vsake okusne pleskavice, vam lahko zamažejo fasado, dim, ujet pod nadstrešek, pa se vali proti zunanjim sediščem in celo v notranjost hiše. Če se odločate za postavitev vrtne kuhinje na fasado osnovnega objekta, priporočamo zgodnje načrtovanje in postavitev kurišča z dimnikom.

Druga možnost je postavitev samostojne senčnicez zidano kuhinjo in zunanjo jedilnico, kjer lahko eksperimentirate z različnimi načini peke (oglje, podpeka, kamin, krušna peč …). Ta možnost je primernejša za strastne ljubitelje žara, a zahteva večji začetni vložek in več vzdrževanja.

Elektrika in voda

Za marsikaterega ljubitelja zunanje kuhe žar na oglje ni več dovolj: potrebna sta še plinski žar in tekoča (topla) voda. Pri načrtovanju letne kuhinje bodite torej pozorni na razvod inštalacij, ne pozabite pa niti na elektriko za osvetljavo (in mini hladilnik za osvežilne pijače). 

Materiali

Za letno kuhinjo izberite trpežne materiale, ki jih je preprosto vzdrževati. Če se odločite za zidano kuhinjo, bodo v poštev prišli različni zidaki (betonski, opečni, siporeks), manj pogosta pa je izvedba kuhinje iz armiranega betona. Za obloge pridejo v poštev keramika (s keramičnimi ploščicami, na primer, lahko obložite tudi pult), brušeni beton, teraco ali kamen (zaradi njihove poroznosti jih boste morali enkrat letno zaščititi s posebnim premazom) in les (najraje les iglavcev in tropski les, ki se tudi pod vplivom vremenskih razmer lepo starata). Zelo priporočamo tudi druge kompozitne materiale, ki so zaradi vsebnosti smol zelo odporni na madeže – npr. mikrocement ali umetni kamen. Vsi kovinski elementi naj bodo izdelani iz nerjavnega jekla. 

Tipi zunanjih kurišč

Letno kuhinjo lahko opremimo z več kurišči in kuhališči.

  1. Plinski žar vgradimo v zidani niz naše letne kuhinje in tako na preprost način skrijemo plinsko jeklenko. 
  2. Vgradimo lahko tudi žar na oglje (klasični jekleni ali pa vse bolj priljubljeno keramično posodo): ne pozabimo pa niti na njegov pokrov za poseben, dimljen okus.
  3. Če nismo najbolj navdušeni nad hrano na žaru, lahko vgradimo tudi električni žar ali kuhalno ploščo in na prosto preselimo pripravo svojih vsakodnevnih kulinaričnih dobrot.
  4. Krušna peč je med najbolj masivnimi tipi kuhališč in potrebuje poseben vložek iz stisnjene gline, ki zadržuje toploto. Krušna peč potrebuje tudi potrebuje odvod dima, zato jo boste želeli postaviti na mesto, kjer bo dimnik najmanj moteč.
  5. Hrano lahko pripravimo tudi v vrtnem kaminu:na rešetki, na plošči, ražnju, v žerjavici … Tudi pri vrtnem kaminu priporočamo vgradnjo dimnika.
  6. Odprto kurišče: če radi pečemo kostanj, ali koruzo na palici, pripravljamo ciganski golaž ali pa le občudujemo plamene v večernih nočeh, bo odprto kurišče idealen dodatek vaši letni kuhinji. Izdelamo ga lahko sami iz opek, v zadnjem času pa so priljubljena tudi zaobljena kortenska kurišča, ki jih le enostavno postavimo na želeno mesto (in ob neuporabi tudi pospravimo).

Zidana kuhinja

Poleg kurišča je v zunanji kuhinji nujen tudi pult za pripravo hrane. Pult naj bo izdelan iz materiala, ki bo vzdržal tako visoke temperature (da lahko nanj neposredno odločimo vroče posode) kot zimske zmrzali.

V pultu je pametno predvideti tudi korito z vodo. Tam boste umili zelenjavo, ki ste jo prinesli z vrta, si sproti umili roke ali pa tam očistili vrtni žar. Odtok naj bo speljan v čistilno napravo ali kanalizacijo – nikar ne speljujte odpadne vode (polne olja, čistil ipd.) neposredno na vrt.

Pod pultom organizirajte prostor za shranjevanje drv, oglja, plinske jeklenke in osnovnega pribora za pripravo hrane (rešetke, vilice, rezalne deske ipd.). Omarice bo najbolje zapreti z vratci iz masivnega tropskega lesa ali lesa iglavcev.

Senčnica

Priprava hrane ob vročem ognju na žgoč poletni dan ni prav nič prijetna, zato je kuharju nujno zagotoviti senco. Velikokrat se letne kuhinje postavljajo skupaj z manjšo vrtno uto, pergolo ali paviljonsko senčnico. Prav slednja je zelo priljubljena, saj zagotavlja pokrit in pred vremenskimi vplivi zaščiten prostor za pripravo hrane in obedovanje. Tako vas ne bodo presenetile ne poletne plohe, ne žgoča vročina, ne sunki vetra. Če se odločimo za senčnico iz lesa, za požarno varnost poskrbimo tako, da vsa kurišča zadosti odmaknemo od vseh lesenih delov senčnice.

Zimsko shranjevanje

Letna kuhinja mora biti pozimi primerno zaščitena pred snegom in ledom. To bomo najlažje storili tako, da že v fazi načrtovanja predvidimo pokrov ali vrata (če je kuhinja postavljena v sklopu terase, ute ali senčnice), s katerim bomo kuhinjo po koncu sezone zaprli. Če je letna kuhinja pod streho, se zmrzali ni potrebno bati (a pazimo, da se na materialih, sploh lesenih in plastičnih, ne nabira vlaga); če pa kuhinja stoji na prostem, pa kamnite, betonske ali sorodne materiale pred snegom zaščitite s plastično prevleko. 

Poskrbite tudi za inštalacije: zaprite plinsko jeklenko in jo shranite na primernejše mesto; izpraznite vodovodne cevi in zaprite dotok vode; pametno pa je tudi izklopiti vse električne naprave in jih – če je možno – prenesti v notranjost. Sploh v hladilniki so zelo občutljivi na vlago.

Zunanja jedilnica

Ob letni kuhinji je nujen tudi razmislek o zunanji jedilnici. Le-ta naj bo v podobnem slogu kot kuhinja, a naj ima vseeno svoj karakter. Če je kuhinja prostor dima, oglja, masti in vode, je lahko jedilnica bolj prilagojena na udobje in uživanje. Ne bojite se oblazinjenih klopi ali sedežev, zanimivih pogrinjkov in dekoracije. Tako kot kuhinja naj bo tudi jedilnica zaščitena pred pripeko in vetrom; a to ne pomeni, da ne more biti postavljena pod prijetno senčno drevo ali pa ob fasado hiše.

Za material zunanje jedilne mize priporočamo vsestranski les, obkrožena pa naj bo s stoli, ki jih je lahko vzdrževati: takšne iz kovinske mreže, na primer, le nekajkrat letno prebrišete z vlažno krpo ali operete z vrtno cevjo, medtem ko stoli iz ratana, lesa ali plastike potrebujejo več vzdrževanja in pozornosti.

Ne pozabite na prijetno osvetlitev – za vsak slučaj, če se večerja zavleče pozno v noč. Poleg prijetnih ognjenih zubljev iz kamina priporočamo še nežno, ambientalno osvetljavo – na primer svetlobne krogle ali verige.

Fotografije: Pinterest