V Zupančičevi jami v Ljubljani je arhitekt Andrej Černigoj načrtoval atraktivno večstanovanjsko zgradbo. Z domiselnimi geometrijskimi oblikami je mestno pozidavo in pogoje osončenosti združil v idealno kombinacijo. In v tej slikoviti trikotni stolpnici smo našli še eno atraktivno opremljeno stanovanje.

Iščete stanovanje svojih sanj? Po ogledu desetin stanovanj najverjetneje ne veste več, kje se vas drži glava. Ko pa najdete tistega pravega, po navadi spregovori intuicija. Arhitektka Marjetka Pajk je obiskala gospoda Bojana Flaca, ki nam je zaupal, kakšna je bila pot do njegovega doma.

Gospod Bojan si je pred nakupom ogledal kar 84 stanovanj po Ljubljani. Želel je stanovanje z dvigalom, s teraso ter v bližini centra, da bi lahko v službo šel kar peš.

Našel je stanovanje v znameniti ljubljanski trikotni stolpnici, ki mu je ponudilo vse to: poleg razkošne, kar 24 m2 velike terase s spektakularnim pogledom na prestolnico ter dvema parkirnima mestoma v kleti, mu stanovanje ponuja še nekaj več kot 100 m2 prostorov – dve spalnici, dve kopalnici in večji osrednji prostor z izhodom na teraso.

Zgodba o nakupu je splet srečnih naključij: ob vsakodnevni vožnji mimo pisane stolpnice je Bojanu le-ta vzbudila zanimanje. Ko se je eno od stanovanj pojavilo na tržišču, je šel na ogled. Zaledje stanovanja – spalnica in kopalnica – ga je pustilo hladnega, zato pa se je na prvi pogled zaljubil v osrednji prostor s teraso. “In tako sem rekel, da naj stane kolikor hoče: za to se je splačalo boriti. Stanovanje ima silno pozitivno energijo.”

Stanovanje je bilo ob vselitvi že delno opremljeno; eden večjih dodatkov pa so bile kuhinjske omarice v akvamarin barvi. “Ob vselitvi sta bili tam dve polici, ki sta me silno motili zaradi nabiranja prahu. Prijatelj arhitekt mi je svetoval, da kuhinje ne dopolnjujem z belo barvo – težko bi dobil enak odtenek – ampak naj jo raje dopolnim z morsko barvo. ‘Glede na to, da imaš rad morje’, je rekel, ‘in glede na to, da imaš v stanovanju veliko rjavih, zemeljskih odtenkov, bi bilo smotrno, da jih dopolniš z vodno barvo.’ Takoj sem se navdušil nad to idejo.”

Stanovanje je dopolnil še z izbranimi svetili, parom Plečnikovih stolov ter umetninami, ki jih je prinesel iz potovanj širom sveta.