Vikendica na Krku s spektakularnim pogledom na morje

Vikend na morju potrebuje velik osrednji prostor z izhodom na teraso; zadosti spalnic za družino in prijatelje in najpomembneje, razgled na morje. Vse to in še več združuje sodobna reinterpretacija mediteranske počitniške hiše na Krku arhitektov biroja AB objekt.

0

Počitniški objekt izpod rok arhitekta Boštjana Matula je postavljen na specifično pokrajino otoka Krk, na zahtevno parcelo, kjer je bil že pred postavitvijo počitniške hiše globok izkop. Skupaj z naročnikom sta se odločila, da izkopa ne bosta zasula, temveč sta vanj umestila kletno etažo, v kateri je poleg ene spalne enote umeščeno še servisno območje.

V podstavek – razgibano pritlično etažo – so umeščeni bivalni prostori z odprto tlorisno zasnovo. Nadstropje je, nasprotno, oblikovano skladno z okoliško tipologijo – streha je položna, volumen pa kompakten. Vanj so umeščene spalnice, ki se odpirajo ne večjo teraso na pohodni strehi pritličja. Od tod se odpira čudovit razgled na Jadransko morje.

Parcela, ki je zaradi razgibanega terena postavljena visoko nad okoliške objekte, se ponaša s čudovitim razgledom. Arhitekti so teraso strateško umestili na jugo-vzhodni rob parcele, od koder se odpirajo najlepši razgledi, hkrati pa ji ta pozicija omogoča ugodno poletno mikroklimo.

Notranja oprema, narejena po meri, je večinoma izdelana iz mikroarmiranega betona v kombinaciji z lesom, ki so se mu arhitekti zaradi specifičnih jadranskih klimatskih pogojih v eksterierju izogibali. Pohištvo je oblikovano za specifične potrebe počitniškega objekta – shranjevalnih površin je malo, zato pa je poudarek na obilici odprtega prostora za druženje, počitek in igro v sofisticiranem in sodobnem ambientu.

Zunaj prevladujejo tipični mediteranski materiali: klasični omet, ki je v kleti kombiniran s špricanim betonom; nevtralna keramična obloga na terasi, ki se v bazenu prelije v sinje moder mozaik, kar še poudari sredozemski karakter stavbe; zunanja ureditev, ustvarjena v sodelovanju s krajinskim arhitektom Mitjo Škrjancem, ki temelji predvsem na lokalnih, na sušo odpornih rastlinah.

Arhitekura: AB objekt

Fotografije: Matej Lozar