Stara istrska hiša v okolici Poreča je s popolno preobrazbo dobila novo, bolj sodobno podobo. Vila IPause tako danes živi v podobi počitniške nastanitve, a so se lastniki potrudili, da z obnovo niso zabrisali njene bogate zgodovine.

V vasi Dračevac, nekaj kilometrov stran od priljubljenega obalnega mesta Poreč, stoji lična hiša z bogato zgodovino. Istrska hišica, zgrajena davnega leta 1758, je nekoč služila kot vaška šola. V njej je takrat prebival duhovnik, ki je tudi poučeval otroke. Pozneje je zamenjala nekaj prebivalcev, dokler ni prišla v roke lastnikovim prednikom.

Lastnik Ivan Matejčić, ki je sicer tudi vodja tamkajšnjega pohištvenega salona, je v tradicionalni hiši z debelim kamnitim oklepom prepoznal velik potencial. Odločil se je za prenovo, ki bo ohranila njen zgodovinski duh in se poklonila tradiciji njegovih prednikov, obenem pa bo nudila kakovosti sodobnega bivanja in tehnologije.

Prenova hišice je trajala kar 5 let, pri čemer so si prizadevali, da bi hiša čim bolj ohranila svoj prvoten izgled. Za večje udobje bivanja so obnovili tudi pritlični prizidek, ki je bil predvidoma zgrajen pred 60 leti. Skupaj z njim hišica meri približno 150 m2. Prav to je lastnika pri obnovi tudi vodilo, da hiša ohrani svoj skromen zunanji značaj, svojo majhnost, medtem ko v interierju razvije občutek razkošja v okviru minimalizma.

Pod notranje oblikovanje se podpisuje oblikovalec Edi Sluga, ki je ustvaril topel in domač ambient v subtilnih odtenkih in niansah. Številni kosi pohištva v prostoru so dizajnerski, z nekaterimi bolj tradicionalnimi in obnovljenimi starinskimi elementi pa so poudarili slojevitost prostora.

Ob glavnem vhodu v hišo je osrednja kuhinja z jedilno mizo, nasproti so servisni prostori s kopalnico. V medetažo so uvrstili prostorno dnevno sobo z razkošnim kaminom in veliko panoramsko zasteklitvijo. V središču dnevnega prostora je udobna sedežna garnitura, postavljena tako, da reinterpretira starodavna ognjišča, okrog katerih so nekoč posedali ljudje.

Od tod se po treh stopnicah spustimo do prvega spalnega prostora s panoramskim razgledom na pokrajino, medtem ko je glavna spalnica nadstropje višje. Iz pritličja vodi neoviran dostop do vrta, ki ga povečini zaseda 22 m2 velik bazen.