V srcu slikovitega Motovuna se nahaja idilična kamnita vila, ki je harmonična zmes tradicije in sodobnosti. Villa Angelo ne navdihuje le s čudovitimi pogledi na dolino in okoliške kraje, za svojimi debelimi zidovi namreč skriva privlačen dizajn in zanimive pohištvene kose.

Istra skriva številne dih jemajoče kotičke in Motovun je brez dvoma le eden izmed njih. V srcu srednjeveškega mesteca se nahaja kamnita vila, zgrajena v 18. stoletju, ki je po zaslugi lastnikov pred časom dobila novo podobo. Villo Angelo so prenovili v skladu s tradicionalno istrsko arhitekturo, obdržali stare kamnite zidove in težka lesena vrata ter ji povrnili star sijaj, ki si ga mogočna vila ob obzidju zasluži.

Za prenovo so potrebovali kar trideset let, rezultati pa so navdihujoči. Pri obnovi so prednost dali lokalnim materialom, tla so obložena z istrskim kamnom, medtem ko so stare kuhinjske omarice uspeli restavrirati in jim našli mesto v novi kuhinji. Posebno pozornost so posvetili tudi pohištvu in dodatkom, ki jih je mogoče občudovati na 200 m2, kolikor obsega vila. Leseno kuhinjo dopolnjuje rustikalna miza, iz bivalnih prostorov pa vrata vodijo na velikansko teraso, ki se razprostira po vsej dolžini objekta. V prvem nadstropju se nahajata dve spalnici in tri kopalnice, tretji spalni prostor je na podstrešju. Prava paša za oči je bakrena ročno izdelana banja v glavni kopalnici.

Na prostorni terasi, ki se nahaja vzdolž vile, stoji velikanska lesena masivna miza. Polovica mize stoji pod prisočno streho, ki nudi senco v poletnih dneh, druga polovica je na prostem in omogoča opazovanje zvezd ob večerih. Vrt in pripadajoča terasa sta impresivna prav toliko kot sam interjer. Na vrtu se nahaja čudovit 14-metrski prelivni bazen s pogledom na dolino reke Mirne, pod njim pa se razteza pravi raj sredozemskih dišavnih in grmičevja.

Fotografije: Vanja in Samantha Smilovic