Sanje mnogih. Majhna kamnita hiška v idiličnem obmorskem mestecu kakšno uro in pol iz Ljubljane. Morja se sicer neposredno iz hiše ne vidi, zato pa njegova modrina odseva v premnogih detajlih in odtenkih.

Slovenska lastnika sta 67 kvadratnih metrov veliko počitniško hiško v hrvaški Istri kupila že pred četrt stoletja. Bila je v slabem stanju, zanemarjena, z majhnimi okni, poškodovanimi polkni, le pogojno bivalna in zato nujno potrebna obnove.

A z obnovo niso želeli hiteli, lotili so se je počasi, ker je hiša del kulturne dediščine, so morali upoštevati tudi določene omejitve, hkrati pa so seveda razmišljali, kako bi utesnjene prostore vseeno nekoliko odprli.

V pritličju so v ta namen odstranili debelejši steni in pridobili večji prostor, kamor so umestili kuhinjo in dnevno sobo, zgoraj, kjer je bila prej samo manjša spalnica, pa so z dodatno razširitvijo pridobili prostor še za eno sobo.

Stanje pred prenovo

Lokalni izbor materialov in barv

Pri izbiri materialov se ni bilo treba ozirati daleč, za navdih je poskrbelo lokalno, mediteransko okolje. Tako v hiši prevladujejo hrast, ki se pojavlja kot pod in pohištvo v kuhinji, istrski kamen kirmenjak, omet pa je kaštelir, za katerega je značilno, da ni tako gladek, kot smo ga navajeni v mestu, ampak stilizira starejši omet, ki so ga uporabljali včasih.

Enako vzporednico z lokalnim okoljem opazimo pri izboru barvnih nians, saj vse izhajajo iz narave, Sredozemlja, Istre. Odtenki naravnega lesa, sivo peščena barva, odtenke sivke in modre, ki simbolizira nebo ter se pojavlja v dodatkih na klopeh, pri zunanji zasaditvi in predvsem izstopajočih polknih.

Skrite shranjevalne površine

V hiši je presenetljivo malo omar, zato pa so toliko bolj izkoriščeni drugi kotički. Shranjevalne površine denimo najdemo pod stopnicami, v skritem servisnem prostoru v pritličju in v zidanih omarah, ki imajo le sprednje fronte, zaradi česar je prostor videti bolj čist in odprt. Nenazadnje pa tudi v zidani klopi, izpeljani iz sklopa, ki ga sestavljata prostor za drva in kamin.

Lastnika sta vsekakor nekoč propadajočo istrsko hišo z leti spremenila v prijeten počitniški azil, v katerem se prepletata tradicionalno in moderno in kamor se z veseljem vračata v vsakem prostem trenutku.

Notranja oprema prostorov: HABITARE, biro za notranjo opremo (Lidija Rutar)

Foto: HABITARE