Stara, zanemarjena kamnita hiša je spet zaživela: s temeljito prenovo, ki pa je ohranila in še poudarila njen istrski šarm.

V zaledju Umaga je zanemarjena kamnita hiša, brez sanitarij in kuhinje, v kateri je živel ostareli gospod, pritegnila zanimanje Barbare Javornik: »Pritegnil me je njen dinamični zunanji izgled, kamnita gradnja in velik vrt, ki je kazal potencial za zanimivo ureditev zunanjega prostora z veliko zasebnosti.« Hiša vrsto let ni bila naprodaj. »Zadnji teden, preden so zaradi pandemije zaprli meje, pa se je pojavila na trgu,« se spominja Barbara, ki se je s soprogom še isti vikend odpeljala do Istre in jo kupila.

Potem pa je sledilo večmesečno zatišje. »Ker nismo mogli prehajati meja, sem ta čas posvetila idejni zasnovi prenove, tako da sem imela celotno sliko pripravljeno, ko smo se z lokalnim gradbenikom dobili na lokaciji. V tem času smo pripravili tudi vso potrebno dokumentacijo, tako da smo lahko začeli obnavljati nemudoma po odprtju meja,« se spominja sogovornica.

Posest je sestavljena iz dveh ločenih objektov – hiše in prizidka. Ob nakupu sta bila objekta razdeljena na vinsko klet, hlev in bivalne prostore. Oba sta bila v slabem stanju – treba je bilo zamenjati vse lesene dele, kamen očistiti ometov, poskrbeti za hidroizolacijo, betonske plošče, streho, odstraniti vse obstoječe predelne stene in postaviti nove, očistiti zaraščeni vrt … Vse to s ciljem ustvariti mirno zavetišče, v katerem bo družina lahko poleti preživljala čas s prijatelji.

Največji zalogaj pa je bila funkcionalna prenova. Lastnica se je odločila za združevanje obeh objektov z velikim prebojem kamnitih sten ter za spremembo težišča hiše – osrednji bivalni del se je namreč odločila umestiti v nekdanji hlev, ki pa ga je bilo treba zato odpreti in povezati z vrtom. »Obstoječe prednje lice hiše smo obrnili za 180 stopinj in tako je bilo treba zadnjemu delu hiše spremeniti izgled. Ta del smo z balkonskimi vrati iz kuhinje povezali z zunanjo kuhinjo,« opisuje Barbara.

V notranjosti hiše, v kateri so zdaj tri spalnice in dve kopalnici, dominirajo očiščene in na novo zafugirane kamnite stene. Vse nove predelne stene so ometane, tako da je stara školjka vidno ločena od novih posegov.

Interier je opremljen skladno, elegantno, pa vendar domače. »Odločila sem se za kombinacijo sive, črne, bež, rjave in kovinsko srebrne barve,« pripoveduje. »Tej barvni kombinaciji je sledila izbira okenskih in vratnih okvirjev ter keramike. Pohištveni elementi pa so v večini staro pohištvo, ki sem ga kupila na bolšjih sejmih (večinoma v Belgiji) in predelala oziroma osvežila. Enako tudi dekorativni elementi, likovna dela in ogledala. Ker smo z družino skoraj dvanajst let bivali v Belgiji, sem v prostor želela vnesti predmete, ki nas bodo spominjali na to obdobje.« Družina hišo uporablja tako za preživljanje poletnih počitnic kot za sproščujoče pobege v hladnejšem delu leta, v njej pa z veseljem gostijo tudi razširjeno družino in prijatelje.

»Čeprav morda končni izgled interierja deluje premišljen in načrtovan, lahko rečem, da do opremljanja pristopam po navdihu. Preden se ga lotim, v prostor prinesem vse razpoložljive dekorativne elemente, ki sem jih zbirala vsa leta, potem pa jih izbiram glede na prostor, barvne elemente konstrukcije in preprosto sledim občutku,« še doda Barbara, ki ji prenova starih istrskih hiš odlično uspeva – v Ambientih smo na primer že predstavili njeni prenovljeni vili Flavio in Bofino.

Velik del zasnove je bil tudi vrt z bazenom, senčnico in letno kuhinjo. »Ker je bivanje v poletnih mesecih osredotočeno na zunanji del, sem temu delu posvetila veliko pozornosti. Osrednji del hiše smo povezali z večjo pokrito zunanjo teraso, s katere se neposredno dostopa do bazena in pokrite lounge terase ob bazenu.«

»Časovni okvir in načrti so se zaradi težav z dobavo in spreminjanjem cen materialov med pandemijo nekoliko podrli, a nam je hišo uspelo obnoviti v dveh letih,« še zaključi ljubiteljska oblikovalka, ki jo lahko spremljate tudi na Instagramu.

Oblikovanje: BJ Concept, Barbara Javornik

Fotografije: osebni arhiv