Nad Makarsko, ob prekrasnem zaledju Biokovega, je zrasla markantna vila, umeščena med mogočna balvana. Včasih je tu stala restavracija, ki pa so jo na željo novega lastnika preobrazili v luksuzno počitniško zatočišče.

Marsikdo, ki letuje v Makarski, se morda spomni nekdanje restavracije, ki je stala nekaj metrov pred vhodom v mesto, v predelu, imenovanem Veliko Brdo oz. Kuk. Nekdanja restavracija je z novimi lastniki dobila tudi novo podobo, pa tudi namembnost. Pod rekonstrukcijo trenutnega stanja in nadgradnjo se podpisuje hrvaška arhitektka Branka Juras, ki je v ta namen predvidela novo etažo in razširitev vkopanega dela.

Staro stavbo restavracije so preobrazili v osrednji objekt in dodali pomožnega, kamor so umestili shrambo, preuredili so tudi ostanke bungalovskih objektov. Novogradnji je zaradi globine objekta dodan atrij, ki ponuja dodatno osvetlitev.

Vzhodna in zahodna fasada ujeti med balvana

Prva posebnost je arhitekturna obdelava stavbe, saj je ta vpeta v obstoječo skalo. Zahodno in vzhodno fasado predstavlja mogočen balvan, tako sta vidni le severna in južna stran objekta, ki pa se po barvi in materialu zlijeta z masivno kamnino. Severna stran, obrnjena proti cesti, je v celoti zaprta, edino odprtino predstavljajo vhodna vrata.

Južna stran, ki se spogleduje z morjem in ponuja prekrasne razglede na dalmatinske otoke, pa je v celoti zastekljena. Radovednih sosedov ni, saj je objekt umeščen na strmo pobočje, več kot 100 metrov nad morjem.

Naravi prijeten arhitekturni jezik

»Osnova, s katero pristopam k vsakemu projektu, je zvesta globoki povezanosti človeka in narave. S spoštovanjem do organskega sveta, ki nas obkroža, nadgrajujem tisto, kar je že prisotno. Z uporabo kamna, lesa in drugih naravnih materialov s senzibilnostjo ustvarjam nov arhitekturni jezik. Moje notranje vodilo je iskrenost v arhitekturi, pot preprostosti, ki najde oporo v zaporedju od obstoječega k novemu,« pojasnjuje arhitektka Branka Juras, katere splitski studio je ustvaril že veliko zanimivih projektov na jadranski obali.

Vizualizacije: Marijan Katić