Ni pogosto, da bi pisali o majhnih novogradnjah. Toda majhna istrska hiška, ukrojena za bivanje štiričlanske družine, je majhna le v svojem tlorisu. Po osebnosti in detajlih je bogata, je navdihujoča, je velikopotezna.

V hišo vstopimo skozi majhen atrij, ki meji na cesto strnjene istrske vasice. Atrij, ki tudi v vročih poletnih mesecih nudi potrebno svežino, je hkrati predprostor in prostor za druženje. Pot nas vodi neposredno v dnevno sobo, kjer kraljuje udobna zofa z mehko preprogo, postavljena na gola, brušena betonska tla. Pred njo stoji stena, odeta v les – kulisa za televizijo. Za steno se skrivajo majhni prostori utilityja, kopalnice in shrambe, njihovi vhodi popolnoma integrirani v hrastovo steno. Nepozorno oko jih sploh ne opazi. Na hrastovi omari počivajo betonske stopnice.

Arhitekti povedo: “Pri izbiri materialov je lokacija ponudila navdih: polna kamnitih fasad, opečnatih sten, lesnih okenskih okvirjev … Hiša se je navzven temu prilagodila, del pa se je nadaljeval tudi v notranjost, seveda v bolj izčiščeni obliki. Hrast je lokalen les. Beton da občutek materialnosti; tla so lakirana mat, a delujejo kot naravni kamen.” Kopalnice so v celoti oblečene v mikrocement, ki omogoča izdelavo enotnih površin brez fug.

Obedovanje z razgledom na morje

V nadstopju, s pogledom na dolino in Jadran, se nahaja kuhinja z jedilnico, srčika doma. Enako kot dnevna soba je umeščena med dve horizontalni betonski površini, a oblikovana mehko, domače. Hrastov furnir in bele ličnice kuhinje so idealno ozadje za pripravo družinskih kosil in prijateljskih druženj. Hrastova miza, obkrožena z udobnimi naslanjači v črni barvi in označena z igrivim lestencem, je prostor za pogovor, obed in igro.

Za stekleno steno – ograjo – se skriva še ena stopniščna rama, ki vodi na podstreho. Tam sta dve sobi minimalnih površin, ki pa s skrbno izbrano opremo in oblikovanjem vseeno odlično služita mladi družini.

Zgradba je postavljena na mesto stare, delno porušene hiše, ki so se jo arhitekti odločili odstraniti v celoti. Novogradnja posnema njen gabarit in z uporabljenimi materiali in velikostjo okenskih odprtin upošteva pravila gradnje znotraj strnjene istrske vasi. Arhitekti se spominjajo: “Rušitev in gradnja hiše v vaškem jedru sta bili zelo zahteven zalogaj. Nikjer ni bilo prostora za odlaganje, lokacija je bila nedostopna za stroje in vozila, večino pohištva pa smo v hišo vnesli skozi okno v nadstopju. In čeprav zdaj hiša deluje bolj prazno kot polno, je bilo pohištva in vgradnih omar res – veliko.”

Arhitektura in interier: GASER arhitektura

Fotografije: GASER arhitektura