Vila Salt/Stone se dviguje nad jadransko obalo nedaleč stran od Omiša in se spogleduje z dalmatinskimi otoki. A prav tako prekrasen, kot je razgled, ki se razteza iz vile, je tudi njen interier. Tega sta lastnika oblikovala z vso skrbnostjo in ljubeznijo. Rezultat je dih jemajoča počitniška hišica, ki na najlepši mogoč način podoživlja dalmatinsko fijako (op. zaslužen počitek).

Prekrasna vila se nahaja le okoli 100 metrov od obale, na dvignjenem terenu, ki ji omogoča prekrasne razglede na bližnji Brač. Le kdo bi verjel, da je še nedolgo nazaj prav tu stala propadajoča dalmatinska hišica. Zanemarjena, z zaraščeno okolico je čakala nekoga, ki bi v njej prepoznal potencial.

Mlada šestčlanska družina ga je. V ta namen so hišo popolnoma prenovili ter statično utrdili in razširili. Zamenjali so streho, naredili novo fasado, umestili nove zasteklitve in uredili okolico. Pri tem jim je prav prišla pomoč arhitekta, medtem ko je ideja o oblikovanju in interierju popolnoma njihova.

Želeli so ustvariti občutek sproščenosti. Lahkotno razkošje, namenjeno počitku in sprostitvi. »Ohranili smo dalmatinski duh hiše. Pri prenovi smo se oprli na naravne materiale, pa tudi v okolici smo ohranili rastlinje, kar smo ga le lahko. Na posestvu je namreč veliko oljk, nekatere so stare več kot 70 let, pa rožičevcev, lovorja in borovcev. Vrt obraščajo grmički sivke in rožmarina. Posadili smo tudi fige, limone in pomaranče. Vonjave sredozemskega rastlinja in morja dajejo vsemu skupaj prav posebno doživetje,« pojasni lastnica Andrea.

Južna fasada je v celoti zastekljena, da se spogleduje z lepoto Jadranskega morja. V sklopu vile je mogoče zaslediti številne kamnite elemente, ki se zgledujejo po nizu suhozidov, in mogočne Omiške Dinare. Tudi sicer se v interierju zrcali veliko spoštovanje do narave, okolja in tradicije ter velik napor, da se objekt skoraj v celoti zlije z okoljem.

Z oblikovanjem so se želeli pokloniti lepoti Dalmacije. Naravnim materialom, kot so lan, les, keramika, kamen itd. Pri interierju so se naslonili na minimalizem in naravne tone, z namenom, da v ospredje stopijo oblikovalski kosi. Za tlak in omet so izbrali mikrocement, s katerim so dosegli monokromatski videz, ‘platno’ pa dopolnili s pohištvom v subtilnih sivih in bež odtenkih ter lesu.

Pohištvo je večinoma izdelano po meri, poleg tega pa so se naslonili tudi na zveneča oblikovalska imena ‒ od stolov Ferm Living in Gervasoni do lestenca New Works in kamnite mizice Mogg. Zunanje klubske mizice so izdelane iz ciprese, ki je rasla na posestvu, a se je začela sušiti. Tudi zunanje oblikovanje je podrejeno hedonizmu. Brezmejnemu užitku. S sončno teraso, na kateri se blešči gladina velikega zunanjega bazena.