Villa Nai 3.3: z dalmatinsko zemljo prepleten hotel na Dugem otoku

Sloviti hrvaški arhitekt Nikola Bašić je v več stoletij star nasad oljk umestil nadvse zanimiv objekt, ki se v celoti prilagaja čudoviti okoliški naravi.

0

Dugi otok, eden najlepših kotičkov Dalmacije, je s poletjem bogatejši za arhitekturno dovršen butični hotel Villo Nai 3.3. Ta se nahaja v petsto let starem ekološkem nasadu oljk, naloga arhitekta pa je bila v prostor taktno uvrstiti namestitveni objekt, prostor za proizvodnjo oljčnega olja in degustacijsko sobo. Prvotna ideja o postavitvi geometrijsko pravilne forme se je kmalu uklonila težnji po oblikovanju objekta, ki se bo spajala z okoliško naravo.

Forma objekta namreč sledi izohipsi terena, zaradi česar je celotna arhitekturna oblika objekta nekoliko nenavadna, zato pa s svojo pojavo ne izstopa in pusti, da okoliška narava resnično zasije v polnem sijaju.  Objekt je narejen iz lokalnega kamenja, ki so ga izkopali v bližnjem oljčnem nasadu. Zelena streha se popolna spoji z okolico, velike steklene površine pa dovoljujejo, da je meja med zunanjim in notranjim skorajda zabrisana.

Notranjost je udobna in estetsko dovršena. Butični resort se pohvali z osmimi sobami in suitami, pet namestitvenih enot nudi čudovit pogled na morje, tri pa se spogledujejo z bližnjim nasadom oljk. Sobe so prostorne, posamezna meri več kot 40 m2, vse pa imajo dostop do zunanje zasebne terase. Oblikovalski kosi brezčasne pohištvene znamke Giorgetti na zunaj robustnemu kamenju dajejo pridih elegance in sofisticiranosti.

V sklopu hotela se nahajata tudi dve restavraciji, Grotta 11.000 in 3.3, ki na mize gostov prinašata najboljše lokalne sestavine. Prva sprejme do 18 ljudi in se poslužuje priprave jedi na tradicionalen način ob odprtem ognju, drugo pa odlikuje sodobna mediteranska kulinarika. Ob restavraciji sta odprti tudi za zunanje goste, s čimer se lahko tudi sami prepričate o edinstvenem dizajnu hotela.

Več: www.villanai.com

Prejšnji članekLesena fasada hiši podarja utrip narave in toplino
Naslednji članekMagnet za poglede: loft vrata v industrijskem slogu
Avatar photo
Milenijski metulj, razpet med novinarstvom in arhitekturo. Arhitektka po študiju in novinarka po duši, ki ves prosti čas preživlja v naravi, večere pa ob iskanju inspiracij za nove projekte. Njeno življenje je gibanje, mirovanje ji je tuje. Ko zaključi s prenovo predsobe, že se loti postavljanja DIY mačjega praskalnika in sočasno išče ideje za namizni aranžma. Recept za srečo: velika lesena jedilna miza za druženja in pasje dlake.
0 komentarjev
Inline Feedbacks
Poglej vse komentarje