V Sloveniji kronično primanjkuje dostopnih stanovanj za mlade družine, po drugi strani pa imamo še veliko neizkoriščenega potenciala v podstrešnih prostorih, ki so odlična priložnost za bivanje. Zakaj torej ne bi podstrehe preobrazili v udobno in čarobno stanovanje, kjer boste lahko uživali v prostornosti, naravni svetlobi in domiselnih bivanjskih rešitvah? Z različnimi suhomontažnimi materiali lahko ta podvig izpeljete popolnoma brez stresa in tudi cenovno ugodno.

Ob besedi preureditev in prenova se marsikomu naježijo lase in posivijo prameni, saj je znano, da so prenove prostorov praviloma stresne, dolgotrajne in drage, saj je treba najeti delavce, ki pa jih na trgu primanjkuje. Poleg tega so še umazane, ko je treba mešati in nanašati malto. Vendar ni nujno, da je res tako, saj sodobni materiali marsikaj poenostavijo in pospešijo, kljub navidezni kompleksnosti lahko marsikaj opravite tudi sami. Sploh s suhomontažnimi sistemi, za katere so specializirani pri podjetju Kalcer. Prav nanje smo se obrnili, da bi izvedeli, kako najlaže preurediti mansardo v udobno gnezdo in kaj za to potrebujete.

Foto: Unsplash

Dober načrt

Pri vsaki preureditvi in prenovi je zelo pomemben načrt, za katerega naj vam ne bo žal investirati v dobrega arhitekta z izkušnjami. V prvi fazi prenove mansarde boste potrebovali toplotno in zvočno izolacijo, dobra strešna okna za veliko naravne svetlobe in suhomontažne plošče. Kopalnico lahko zelo ustvarjalno oblikujete s ploščami Wedi, za ogrevanje in hlajenje pa lahko poskrbijo rešitve Variotherm.

Foto: Pixabay

Izolacija je ključna

Da vam poleti ne bo vroče in vas pozimi ne bo zeblo, je prva bistvena stvar pri prenovi mansarde ta, da jo dobro izolirate – toplotno in zvočno. V trgovinah Kalcer boste našli vse vrste izolacije – za stene, strope in tla; rešitve imajo tudi za primere, ko ni dovolj prostora za klasične oblike izolacije ali je vgradnja možna le z zgornje strani, oziroma kadar izolacijo nameščate na notranjo stran sten. Večina izolacijskih proizvodov na slovenskem trgu je kakovostnih, je pa lahko bistvena razlika v učinkovitosti in ceni. Zato se splača poiskati rešitev, prilagojeno vašim potrebam in zmožnostim.

Veliko dnevne svetlobe

V mansardno stanovanje je nadalje treba pripeljati več dnevne svetlobe, kajti s tem se prostori optično povečajo, hkrati pa znižujejo stroške pri porabi električne energije. To boste najlažje naredili s kakovostnimi strešnimi okni, ki so dobro izolativna in imajo vgrajena senčila. Strešna okna nove generacije bodo zmanjšala tudi vdor zunanjega hrupa in ublažila ropot dežnih kapljic v notranjost. Še najboljše pa bo, ko se boste zvečer ulegli v svojo posteljo, nad njo pa vas bo pozdravilo zvezdnato nebo. Kot v najlepših sanjah!

Foto: Pexels

Ogrevanje in hlajenje

Vse več ljudi se ob prenovah hiš odloča tudi za zamenjavo vira ogrevanja. Največkrat se odločajo za investicijo v varčno toplotno črpalko, ki jo nato kombinirajo z obstoječimi radiatorji. Če mansarda do zdaj ni imela radiatorjev in se izvaja večja prenova, pa je boljša rešitev za še več udobja vgradnja inovativnega suhomontažnega stenskega ali stropnega sistema za nizkotemperaturno ploskovno ogrevanje Variotherm. Če se menja tudi pohodna površina, ima Variotherm rešitev za nizkotemperaturno talno gretje, ki zasede samo 2 cm višine. Pa še to: sistem Variotherm je v vse bolj vročih poletjih pripravljen tudi za učinkovito ohlajanje prostorov. In to brez nadležnega pihanja in ob precej nižjih stroških in višji estetiki, kot je vgradnja notranjih in zunanjih klimatskih naprav.

Kadar za ogrevanje ne moremo uporabiti tal, lahko sistem Variotherm namestimo tudi na strop, strešno poševnino ali stene, kar je idealno za uporabo istega sistema tudi za hlajenje. Dodatna prednost: sistem Variotherm na stropu izboljša tako zvočno kot toplotno izolacijo.

Nove ali prenovljene kopalnice so pomembno središče bivanja

Ne glede na to, ali boste kopalnico prenavljali ali gradili na novo, predlagamo, da si pred izvedbo vzamete dovolj časa za načrtovanje in pripravo. Natančno premerite razpoložljiv prostor, proučite sodobne izvedbe kopalnic in zapišite, kaj vse naj vaša kopalnica omogoča. Trendi v kopalnicah so v nivoju tal grajeni tuši, ki so obloženi v keramiko ali v kakšen drug material brez fug. Sledijo niše in klopce v tušu, ki so lahko tudi ogrevane, in kreativno izvedene nizke ali visoke, ravne ali zaokrožene stene ter zidani podstavki s pulti. Naj vam namignemo, da so skoraj zagotovo vse te sodobne kopalnice izdelane iz plošč Wedi in specialnih izdelkov, kot je naklonska plošča za breznivojski tuš s kanaleto.

Gradnja s sistemskimi ploščami Wedi je hitra, preprosta ter omogoča trdne in vodoodbojne rešitve z dolgo življenjsko dobo brez omejevanja ustvarjalnosti. Na plošče Wedi se lahko namesti tudi mrežo za električno ogrevanje za dodatno udobje v tuš kabini in na klopi. Poleg keramike in običajnega beleža pa se lahko na kopalniške površine namesti kakovostne velikoformatne stenske obloge v videzu kamna Wedi TOP. Te segajo od tal do stropa, so enostavne za vgradnjo in zelo trpežne. Ker so zelo tanke, jih lahko namestite tudi preko obstoječe keramike.

Prenove z rešitvami Wedi se lahko lotite tudi sami, potrebujete le žago, lepilo in nekaj dobre volje. In seveda dober načrt.

Z vrati lahko prihranite prostor

V mansardnem stanovanju bo vaša kreativnost dobila krila! Zaradi poševnega stropa je prostor manjši, kar pa ne pomeni, da vas omejuje, kajti s kreativno zasnovano in vgrajeno notranjo opremo boste lahko ustvarili čudovit dom z izkoriščenimi najmanjšimi kotički. Ena izmed rešitev, ki vas bo navdušila, so tudi vrata brez podbojev ali drsna vrata, ki se odpirajo v steno. To je trend, zaradi katerega bo opremljanje vaše mansarde veliko lažje, rešil pa bo tudi morebitno stisko s prostorom.

Nadgradite videz prostora s štukaturami in rozetami

Veliko gradenj in obnov mansard se konča prehitro in ostanejo nezaključene zaradi pomanjkanja sredstev, volje ali ustvarjalnosti. Za tisto piko na i lahko poskrbite z vgradnjo okrasnih letev in rozet, s katerimi dosežete velik estetski učinek ob nizki investiciji. Še posebej, če se vgradnje lotite sami.

Vsi poznamo drobne optične trike, ko prostoru s pokončnimi črtami optično povišamo strop, s horizontalnimi pa navidezno razširimo prostor. Vgradnja linijskih štukatur bo v prostor vnesla prav te učinke, poleg tega pa bodo obiskovalci začutili in pohvalili vaš čut za dizajn. Štukature imajo poleg estetike še druge naloge. Ena največjih dodatnih uporabnih vrednosti je skrivanje nadometnih inštalacij, električnih in komunikacijskih napeljav ter cevi za prezračevanje in klimatizacijo prostorov. Seveda ne smete izpustiti okrasnih talnih letev, pod katere lahko prav tako skrijete različne kable, prekrijete obstoječe zaključne trakove ali keramične zaključke. V talne letve lahko vgradite točkovna ali linijska led-svetila in tako z ambientalno svetlobo z različno temperaturo barv in svetilnosti še dodatno posodobite prostore.

Vse materiale za ureditev mansarde, vključno z izolacijo, strešnimi okni, suhomontažnimi sistemi za tla, strope in stene, ploskovne sisteme za ogrevanje in hlajenje ter notranja vrata lahko dobite na enem mestu v trgovinah Kalcer v Trzinu, Mariboru in Novem mestu. Njihovi svetovalci vam lahko pomagajo pri načrtovanju prenove mansarde, in sicer ne glede na to, ali se boste projekta lotili sami ali s pomočjo mojstrov.

Sponzorirana vsebina