Talno gretje je postalo sinonim za udobno in učinkovito ogrevanje prostorov, zato si ga graditelji seveda želite vključiti v svoje projekte. Kaj pa če prenavljate staro nepremičnino, estrih pa ne ponuja dovolj prostora za vgradnjo talnega gretja? Takrat pride v poštev suho-montažni sistem, ki zavzame le 2 cm prostora, ima pa še druge prednosti. Na primer to, da deluje pri nizkih temperaturah in da poleti tudi odlično hladi.

Talno gretje poznamo že vsaj 2.000 let

Talno gretje je eden od najbolj udobnih in temperaturno ugodnih načinov ogrevanja. Zaradi velike grelne površine se v nasprotju s točkovnimi grelnimi telesi (radiatorji, klimatske naprave …) temperatura v prostoru enakomerno porazdeli, topla tla pa zagotavljajo prijeten občutek, tudi če je temperatura zraka v prostoru stopinjo ali dve nižja.

Zanimivo je, da so talno gretje poznali že davno v zgodovini, ta sistem ogrevanja sega celo več tisočletij nazaj. Najboljši primer predhodnika sodobnega talnega gretja je rimski hipokavst, ki so ga uspešno uporabljali že leta 350 pred našim štetjem v templju v Efezu. Tla sta ogrevala topel zrak in dim iz peči, ki sta krožila v kanalih pod tlemi in bila po zidnih tuljavah speljana tudi v višja nadstropja.

Danes sodobnih sistemov talnega gretja ne ogreva več dim, ampak voda, ki jo večinoma ogrevajo toplotne črpalke, nizkotemperaturni kotli in plinske oziroma oljne centralne ali etažne peči, v okviru trenutnih razmer pa je stroškovno najbolj učinkovita rešitev izbira »električne energije z dodano vrednostjo«, ki jo predstavljajo visoko učinkovite nizkotemperaturne toplotne črpalke.

Mokra ali suho-montažna vgradnja

Če tudi vas mika talno gretje in ste investitor nove hiše, s tem ne boste imeli težav. Enako velja za večje prenove. Nasprotno pa se pri manjših prenovah dostikrat zgodi, da na tleh ni dovolj prostora še za vgradnjo talnega gretja in tako graditelji to misel opustite. Vendar se v resnici tudi v teh primerih ni treba odreči želji po talnem gretju, saj obstajajo rešitve. Ena takšnih so inovativni izdelki avstrijskega podjetja Variotherm. Njihov modularni sistem omogoča tako mokro kot suhomontažno vgradnjo talnega gretja. Primeren je tudi za prenove, saj znaša vgradnja celotnega sistema v višino le 20 milimetrov. V primeru suho-montažne vgradnje, kjer so ogrevalne cevi zelo blizu talne obloge, je sistem tudi zelo odziven, še posebej pa primeren za prostore z nihanjem temperature zraka, na primer prostore z velikimi steklenimi površinami ali vgrajenimi kamini.

Glavne prednosti

Poleg tega, da zavzame le malo prostora, saj gre za najtanjši sistem vodnega talnega gretja na trgu, pa so pomembne še nekatere druge prednosti talnega ogrevanja Variotherm.

  • Učinkovitost: Variotherm uporablja nizko temperaturno ogrevanje, kar omogoča boljšo energetsko učinkovitost in posledično prihranke pri stroških ogrevanja. V kombinaciji s pametnimi termostati omogoča natančen nadzor nad porabo energije, kar dodatno pripomore k varčevanju.
  • Racionalnost: Zagotavlja jo hitra odzivnost Variotherm sistema.
  • Udobje: Talno gretje omogoča enakomerno porazdelitev toplote po prostoru, zato je bivanje prijetno in udobno, brez prepiha in hladnih con.
  • Estetski vidik: Ker talno gretje deluje nevidno in brez potrebe po radiatorjih, prostor ponuja večjo svobodo pri opremljanju in neomejene možnosti oblikovanja.
  • Zdravje: Talno gretje ne dviguje prahu in alergenov, kar je še posebej koristno za ljudi s težavami dihalnih poti.
  • Tišina: Variotherm deluje praktično brez hrupa, saj ni ventilatorjev ali drugih hrupnih komponent, kar prispeva k mirnemu okolju.
  • Hlajenje poleti: Sistem Variotherm ni omejen le na ogrevanje. Eden od njegovih izjemnih atributov je tudi možnost hlajenja prostorov v poletnih mesecih.
  • Dolga življenjska doba: Talno gretje Variotherm ne nazadnje zagotavlja tudi dolgo življenjsko dobo.
Kdaj izbrati stensko ali stropno ogrevanje? Včasih se zgodi, da v tlak preprosto ne morete posegati. Takrat lahko za izdelavo ploskovnega ogrevanja uporabite stene, strop ali strešno oblogo.

Dodatne informacije o talnem ogrevanju Variotherm dobite v eni od poslovalnic podjetja Kalcer v Trzinu, Mariboru ali Novem mestu oziroma v predstavitvi na tej spletni povezavi. Ker gre za najtanjši talni ogrevalni sistem, vsekakor pomeni prilagodljivost, ki sledi sodobnim bivalnim potrebam.

Sponzorirana vsebina