Idealna sobna temperatura je stvar posameznika. Nekateri uživajo v tropski vročini, spet drugi imajo radi hlad in svežino. A dostikrat je tako, da imate zaradi neustreznih ogrevalnih/hladilnih naprav in slabo izolirane nepremičnine ravno takšne bivalne razmere, kot si jih najmanj želite: pozimi hladno in poleti vroče. Rešitev? Prihodnost predstavljajo suhomontažni sistemi stenskega ali stropnega hlajenja in gretja!

Sobna temperatura vpliva na počutje

Toplota ali njen primanjkljaj, torej mraz, zelo močno vplivata na počutje v zaprtih prostorih. Kadar v prostoru ni primerne temperature, enostavno ne morete učinkovito funkcionirati, ste nezbrani in utrujeni. To velja tako za vaš dom kot vaše delovno mesto in ostale prostore, ki jih obiskujete.

Samo pomislite: poletje, zunaj je 32 stopinj C, greste v trgovino, kjer so prostori slabo hlajeni ali pa sploh niso, tako da že ob sprehodu med policami čutite, kako vas obliva pot, primanjkuje vam zraka in postajate omotični. Velja tudi obratno: če vas pozimi v prodajalni zebe, jo boste hitro ucvrli ven. Zagotovo za svoj nakup veliko raje izbirate prostore, kjer vam ni niti vroče niti mraz. In ravno slednje – niti vroče niti mraz – je definicija primerne temperature.

Zakaj potem nekateri družinski člani pozimi skačejo po stanovanju v kratkih rokavih, drugi pa se istočasno stiskajo pod odejo? Primerna temperatura je subjektiven pojem, odvisen od človeka in dejavnosti, ki jo v tistem trenutku počne. Če sesate in likate, potem vam bo hitro (pre)toplo, ob gledanju televizije pa mirujete, zato mehka odejica ni nikoli preveč. Strokovnjaki priporočajo, da je optimalna bivalna temperatura pozimi med 20 in 22 stopinj C, ponoči tudi eno ali dve stopinji manj, medtem ko se optimum poleti giblje okoli 24 stopinj C.

Za maksimalno udobje ohladite in segrejte stene ali strop

Kako si torej zagotoviti optimalno udobje? Pozabite na klasične načine ogrevanja z radiatorji in hlajenja s klimatskimi napravami! Najbolj optimalno je, da hladite (oziroma pozimi segrevate) površine, ki prostor omejujejo, kajti tako je temperatura v prostoru enakomerno razporejena, hkrati pa gre za najboljši način tako s stroškovnega kot vgradnega vidika.

Variomodul sistem je sestavljen iz mavčno vlaknenih plošč Fermacell, debeline 18 milimetrov, v katerih so že vgrajene cevi za gretje oziroma hlajenje. Tako lahko ogrevate in/ali hladite stene in strop (slednje je posebej praktično, kadar so stene omejene s pohištvom). Tako stenski kot stropni hladilni/ogrevalni paneli so nevidno vključeni v samo površino stene oziroma stropa, če pa želite, jih lahko tudi posebej poudarite. Več različnih oblik plošč z različno ogrevalno površino zagotavlja racionalno postavitev v še tako razgiban prostor.

V primerjavi z IR paneli deluje sistem Variomodul pri nižjih temperaturah, zato je lahko nameščen tudi na stene in nič ni narobe, če se jih dotikamo sami ali če je obnje prislonjeno pohištvo. Celo zelo prijetno je, če se lahko naslonimo na steno, ki pozimi ni mrzla, ampak prijetno topla.

Variotherm suhomontažni sistemi stropnega gretja ali hlajenja so idealni za skeletno grajene objekte, montažne hiše, mansarde in adaptacije. Gre za zelo energijsko varčne nizkoenergijske sisteme, ki vam hkrati omogočajo tako gretje kot hlajenje, poleg tega jih odlikuje hitra in enostavna montaža.

Hladilni sistem je v primerjavi s klimatskimi napravami tih in ne povzroča prepiha. Ker je suhomontažen, omogoča tudi nežno renovacijo starejših zgradb. Stropno gretje oziroma hlajenje je nizkotemperaturni sistem, zato je idealen za ogrevanje s toplotnimi črpalkami, solarno tehnologijo in biomaso. In kako je s cenami? Če upoštevate vse naštete prednosti, so stroški zelo prijazni za vašo denarnico.

Pri vseh morebitnih vprašanjih o stropnem/stenskem hlajenju in gretju vam z veseljem pomagajo v podjetju Kalcer, zato jim pišite ali jih pokličite na 01 724 67 71.