Imate otroke, ki stalno loputajo z vrati in tako povzročajo nadležni hrup? Ali pa iščete možnosti za lažji prehod skozi vrata z invalidskim vozičkom? Rešitev so lahko drsna vrata Eclisse. Njihove prednosti pred ostalimi vrstami vrat so te, da so lahko avtomatizirana, omogočajo tudi mehko zapiranje in so prostorsko zelo varčna.

Odprava arhitekturnih ovir

Drsna vrata so zelo pogosto uporabljali v viktorijanskih časih, kjer so z njimi zapirali salone. Ker se odprta skrijejo v režo oziroma žep stene, so jim rekli tudi kar žepna vrata (angl. pocket door).

Danes lastniki tovrstna vrata najpogosteje vgrajujejo v garderobne prostore, shrambe, kopalnice, pisarne ter v prostore, v katerih si občasno zaželijo miru, sicer pa so del odprtega tlorisa, denimo med kuhinje in dnevne sobe. Odprta se povsem skrijejo v steno in omogočajo res popoln izkoristek vratne odprtine, zato so zelo primerna tudi za domove, v katerih živijo invalidi, ki za prehod z vozičkom gledajo na vsak centimeter. Z vozičkom je namreč mnogo lažje manevrirati skozi drsna vrata kot skozi običajna vrata, saj je njihova vratna odprtina brez arhitekturnih ovir in  premikanje po stanovanju je dejansko bolj enostavno.

V drsna vrata Eclisse oziroma v njihovo vodilo je možno dodati elektronsko opremo za avtomatizirano odpiranje in zapiranje vrat ter opremo za blaženje zapiranja. Hitrost odpiranja je samonastavljiva, v primeru izpada električnega toka se po 10 sekundah vrata lahko ročno odprejo.

Obstaja pa še nekaj drugih prednosti drsnih vrat:

  • Prostor. Dobrodošla so v majhnih, tesnih sobah, saj privarčujejo vsaj en kvadratni meter prostora, ki ga na primer potrebujejo standardna vratna krila.
  • Priročnost. Drsna vrata so zelo uporabna pri delitvi večjih prostorov na dve sobi, ki pa ju, kadar so vrata odprta, še vedno lahko uporabljamo kot en prostor. 
  • Estetika. Veliko ljudi se za drsna vrata odloči tudi iz estetskih razlogov. Zlasti priljubljene so steklene različice teh vrat, saj so zelo elegantne in prepuščajo svetlobo, ali pa vrat brez okvirjev.

Brez podbojev

Večina drsnih vrat ima podboje, a glavni trend zadnjih let so skriti tečaji in vrata brez podbojev. Če želimo, da so vrata v steni kar najmanj opazna, je idealna rešitev podboj Syntesis line: drsna vrata brez okvirjev se diskretno zlijejo s steno. Če barvo in obdelavo vratnega krila prilagodimo steni, je oblikovanje prostora olajšano, saj stena deluje kot celota.

Za tiste, ki prisegate na vrata z običajnim odpiranjem, pa je tu Eclisse 40. Vrata so na eni strani diskretno poravnana z ravnino stene, na drugi strani stene pa se špaleta vrat elegantno potopi v steno pod kotom 40° – od tod tudi ime kolekcije. Premišljeno oblikovanje zagotavlja dovršen videz vrat na obeh straneh stene.

Namestitev električnih stikal ob steno

Pri drsnih vratih, ki jih premikamo ob steni, smo omejeni pri izbiri prostora za stikala in vtičnice – namestimo jih lahko le na stene, ki jih ne zakrijejo drsna vrata, kar pa je včasih nerodno.  Pri podjetju Eclisse pa so to vzeli kot izziv in patentirali prvo kaseto za drsna vrata Eclisse Luce, ki se odpirajo v steno in obenem omogočajo priročno namestitev električnih stikal ob vratih. Tako se ni treba ničemur odpovedati: izkoristimo lahko vse prednosti drsnih vrat, obenem pa imamo vsa stikala, vtičnice, termostate in lahke svetilke na dosegu roke in brez oviranja pri odpiranju vrat.

Z modelom kasete SYNTESIS LUCE/LIGHT ostanejo stene gladke, brez vseh odvečnih elementov, zagotovimo pa si udobno osvetlitev, ki je pri vratih še kako pomembna.

Bi se radi sami prepričali, kako so videti taka vrata, jih otipali, odprli, zaprli? Lahko se oglasite v trgovinah Kalcer v Trzinu, Mariboru in Novem mestu ali pri njihovih partnerjih po Sloveniji in preizkusite drsna vrata Eclisse v živo. Zagotavljamo vam, da vas bodo navdušila!

Fotografije: Kalcer