Ob listanju katalogov si kopalniškimi trendi si ne moremo kaj, da si ga ne bi zaželeli - tuša brez kadi. Samo ploščice, poravnane s preostalo talno površino v kopalnici. Razlogi so jasni: enkraten dizajn, optično večji prostor, enostavno čiščenje, lažja uporaba. Takšne prhe so zelo priročne za starejše ljudi in invalide na vozičkih, vanje seveda lahko dodamo tudi banjico za kopanje dojenčka, morda stol ali klop. Najbolj razveseljivo pa je, da izgradnja takšnega prostora za prhanje ni nujno zelo drag in zahteven projekt. S talnimi elementi Wedi Fundo je vse skupaj precej enostavno.

100-odstotna vodotesnost

Zlasti pri sanacijah starejših kopalnic je v veliko pomoč suho-montažni sistem talnih elementov Wedi Fundo. Gre za široko paleto toplotno izolacijskih plošč, ki jih uporabljamo za izdelavo tlakov v tuš kabinah, njihove glavne značilnosti pa so 100-odstotna vodotesnost (jedro imajo iz ekstrudiranega poliestra), enostavno rezanje na želeno dimenzijo brez izgube garancije, primerne so za invalidske vozičke (velikost plošče mora biti v tem primeru vsaj 5 x 5 cm), prilagodijo se višini ploščic in omogočajo zanesljivo odvajanje vode. Tudi naklon proti odtoku, ki je lahko na sredi ali ob strani talne plošče, je že tovarniško izdelan, različne oblike plošč pa se povsem prilagodijo prostoru, ki je na razpolago, naj bo bolj razkošen ali zelo majhen. Sploh pri prenovah običajno ni na voljo veliko prostora, saj smo omejeni z višino obstoječih tal in z določenimi legami odtočnih cevi. Zato so debeline Wedi Fundo elementov zmanjšane na minimalno potrebno višino, ki še omogoča izdelavo ustreznega naklona tlaka ter ustreznega naklona odtočnih cevi. Uporaba sistema Fundo je zato varna in preskušena.

Wedi Fundo Riolito

Paleta različnih

Talne Elemente Wedi Fundo izberemo glede na situacijo v kopalnici in seveda na naše želje.

  • Fundo Primo je element, ki je lahko kvadratne ali pravokotne oblike s centralnim ali decentralnim odtokom.
  • Fundo Riolito je nekoliko drugačen, saj ima linijski odtok ob steni, 10 cm od roba. Voda izginja v ozko linijo med pokrovom in robom talne obloge vzdolž odtoka.
  • Če vam je všeč linijski odtok, ki pa mora biti umeščen centralno, izberite Fundo Riofino. Element omogoča polaganje keramičnih plošč večjih dimenzij in različnih debelin (5 – 25 mm) brez fug.
  • Posebnost talnega elementa Fundo Riolito Neo je linijsko odvodnjavanje ob steni, brez kontra naklona. Na voljo je v različnih oblikah ter ima možnost različno dolgih kanelet oziroma pokrovov za odtok.
  • Za sanacije starih kopalnic je odlična izbira element Fundo Plano. Zakaj? Ker ima že tovarniško integriran sredinski točkovni odtok in vgrajen sifon, vsega skupaj pa je visok le 65 mm. Vsebuje tudi inox pokrov in folijo za tesnjenje predela vgrajenega odtoka.
  • Med najtanjše kompletne sisteme za tuše v nivoju tal na tržišču se uvršča tudi Fundo Plano Linea. Z že tovarniško integrirano kanaleto in sifonom je celoten sistem tanek samo 70 mm. Tako kot Fundo Plano omogoča priklop na cev DN40.
  • Nenazadnje omenimo še element Fundo Integro. Ravno tako tanek in z že vgrajeno drenažno tehnologijo omogoča odtekanje vode v količini kar 0.8 l na sekundo, ter za več kot 50% prekoračuje vse predpisane standarde evropske kakovosti.
Wedi Fundo Riolito Discreto

Montaža na različne podlage

Ko imamo v načrtu izgradnjo prhe na nivoju tal, se nam porajajo številni dvomi o možnosti izvedbe, poteku montaže, pripravi tal … In logično vprašanje je, ali je talne elemente Wedi Fundo možno položiti na različne podlage? Odgovor vas bo razveselil. Da, velika prednost talnih elementov Wedi Fundo je tudi ta, da se jih lahko pritrdi na skoraj vsako podlago, od estriha do mineralnih in lesenih podlag. Pomembno je, da tla predhodno osušimo, očistimo, po potrebi premažemo s temeljnim premazom in izravnamo neravnine. Kadar je podlaga lesena, je pomembno tudi to, da ni plavajoča ali vzmetena ter brez prisotnosti škodljivcev, šele na tako pripravljeno podlago se namešča talne elemente Wedi. Da se doseže popolna vodotesnost, pa je treba stike med njimi in steno zatesniti še s tesnilnimi trakovi.

Čiščenje

Sanacija ali izgradnja prhe v nivoju tal bo z elementi Wedi Fundo daleč najhitrejše izvedena in zato najboljša odločitev. Za piko na i pa nas bo razveselilo še nekaj, in sicer enostavno čiščenje odtokov takšne prhe. Na približno 6 do 8 tednov odtok odpremo, kot priporoča proizvajalec, sestavne dele pa očistimo pod tekočo vodo oziroma z ustreznimi čistili; bodisi na vodni ali alkalni osnovi, če je treba odstraniti mastne madeže. Ne uporabljajmo grobih čistilnih pripomočkov, pokrov odtoka oziroma kanelete iz nerjavečega jekla bosta še najlepše zasijala, če ju bomo redno brisali le z vlažno krpo.

Dodatne informacije o talnih elementih Wedi Fundo → https://www.trgovina-kalcer.si/kopalnica-wedi