Jesen je kot nalašč za urejanje doma, zlasti za pleskanje, dodatno izoliranje sten, polaganje tapet in opažev, pa tudi druge načine osveževanja interierja. Če ste naveličani minimalizma in bi s preprostim posegom radi naredili velik učinek v ambientu, vam vsekakor predlagamo štukature. Z njimi lahko poudarite svoj stil, popravite razmerja v prostoru in prikrijete pomanjkljivosti.

Poudarjanje osebnega sloga

Štukature, nekdaj pogost okras meščanskih domov, doživljajo svoj povratek. Zaznavamo postopen umik minimalističnega sloga, ki zahteva precej prazne prostore in čiste linije ter pozdravljamo trend, ki prednost namenja vzorcem, zanimivim detajlom in okrasju. Med slednje sodijo tudi štukature, reliefni okras na stenah in stropih, s katerim dosežemo bolj eklektičen, moderen videz, h kateremu lahko kombiniramo opremo različnih stilov.

Nekateri strokovnjaki trdijo, da so štukature med najbolj spregledanimi v notranjem oblikovanju. Kar je velika škoda, kajti z le nekaj potezami v trenutku naredijo naše stanovanje bolj svetovljansko.

Popravljanje razmerij v prostoru

Štukature pa niso samo okras, ampak imajo tudi uporabno funkcijo. Z njimi lahko korigiramo razmerja v prostoru; široke okrasne letve lahko poudarijo višino ali širino prostora, z njimi lahko celo navidezno povečamo velikost oken ali vrat. Če imamo veliko prazno steno, bomo z dodanimi stenskimi štukaturami izgubili občutek, da nekaj manjka.

Prikrivanje nepravilnosti

Po drugi strani lahko štukature uporabimo tudi za subtilno zakrivanje manj estetskih elementov. V notranjost štukatur lahko skrijemo vodovodno ali plinsko instalacijo, cevi, karnise ali pa tiste kable električne, kabelske in telefonske napeljave, ki kazijo videz našega stanovanja, pa vendar se jim ne moremo izogniti. Okrasni profili, ki so narejeni iz dovolj trdega materiala, bodo steno obvarovali tudi pred poškodbami, zato jih pogosto nameščamo v bočni višini ali višini naslonjal od stolov.

Vključitev LED osvetlitve

Za konec ponujamo še eno od številnih možnosti uporabe štukatur. Namreč za okrasne letve pod stropom lahko skrijemo priljubljeno ambientalno osvetlitev z LED trakovi, enako lahko storimo okoli TV ekrana, na policah ali v stenskih nišah. Zelo uporabne so talne zaključne letvice, za katerimi tudi skrijemo razsvetljavo, kar je še posebej praktično na stopniščih.

Sodobne štukature so narejene iz trpežnih umetnih materialov, hkrati pa jih lahko pobarvamo v katerokoli barvo želimo, tako da naše stanovanje ne bo videti prav nič starinsko, temveč prej stilsko in razkošno oziroma tako, ki bo poželo navdušenje in občudovanje.

In katere štukature so zares kakovostne? Preizkusite štukature Noel&Marqut iz čvrstih materialov, ki so enostavni za montažo in so jih razvili v tovarni belgijskega proizvajalca NMC, poleg tega je omenjena znamka dobila nagrado za odličen dizajn. Štukature Noel&Marqut dobite v trgovinah KALCER v Mariboru, Novem mestu in Trzinu ali v spletni prodaji trgovina-kalcer.si.

Sponzorirana vsebina