Že bežen pogled na to praznično fotografijo je dovolj, da se nam zaiskrijo oči, slabe misli odplavajo stran, napolnita nas veselje in pozitiva. Kaj šele, da bi dan za dnem uživali v razkošni okrasitvi, v katero je letos svoj dom odela naša bralka Mateja Šrimf. Povabili smo jo, da nam natančneje predstavi, kako se je lotila dekoriranja.

»Zame je prav vsak letni čas in vsak praznik poseben. Ob vsaki priložnosti dekoriram stanovanje, ustvarjam in predstavljam. December pa ima pri nas poseben čar, takrat naš dom spremenimo v božično pravljico. To je zame užitek, sproščanje in priložnost za izražanje ustvarjalnosti. To je moj hobi in velika strast,« začne s pripovedovanjem Mateja.

Njena božična pravljica se začne s prižigom prve adventne svečke in postavitvijo adventnega koledarja za hčeri, hkrati se loti tudi okraševanja doma, pri čemer vsak prostor dobi svoj lesk in blišč. 

»Vsako leto spreminjam praznično dekoracijo, sledim trendom, pri izražanju ustvarjalnosti pa zaupam svojemu okusu in občutku. Ideje se kar pojavijo v glavi, kar želijo v realizacijo, ogromno jih je,« nadaljuje in dodaja, da denarja za nakupe ne porablja veliko, enostavno večino izdelkov iz prejšnjih let spremeni v nove. Tako je letos nastal okras okoli vhoda v dnevno sobo iz obrabljenih smrekovih vej. Kar 5 metrov dolžine je spletla in okrasila v barvah in vzorcih, ki so jo letos prevzeli. To je elegantna bela in nežno pudrasto roza z dodatkom srebrne in kančkom šampanjec barve za blišč, ki ne sme manjkati. 

Darila pod glavnim prazničnim drevesom so zavita v mehko, puhasto blago ter okrašena le z imenom in drobnimi snežinkami. 

Kot tudi ne smejo manjkati praznična drevesca. Mateja jih le letos postavila 14, in to v vseh velikostih. »Sedem sem jih izdelala sama iz vej nordijske smreke in vej rožmarina. Čudovita so in kako lepo dišijo. Povsem enostaven postopek, veje smreke narežeš na različne velikosti in jih samo z žičko spletaš okoli palice, jaz sem  uporabila brezovo vejo. Okoli smrekice sem le navila lučke za minimalno dekoracijo vhoda,« pripoveduje navdušeno ter predstavi tudi glavno smreko v dnevnem prostoru. »Velika je 220 cm in jo krasi okoli 200 okraskov. Pri smreki vedno gledam, da je na njej nekaj igrivega, nekaj kar pritegne pogled otrok. Letos sem zato dodala jelenčke, zvezdice in snežinke…« Pri okraševanju drevesa se drži tudi zapovedi 70 odstotkov osnovne barve (v njenem primeru belo-srebrne) in 30 odstotkov ostale barve, ki je nežna roza. S tem doseže, da je smreka profesionalna, smiselna in urejena, seveda pa naj bodo zraven še izstopajoče figure, ki ujamejo poglede, v njenem primeru so to veličastne rože.

Posebnost Matejinega doma je nadalje imenitno dekorirana miza s pogrinjki v nežnih belih barvah in s pridihom narave. Krasi jo šest manjših cipres, zasneženih in posajenih v vaze, ki jih je dekorirala s pomočjo zobne paste in vate. »Samo pomakaš in delaš odtise po vsej površini, pustiš, da se posuši in ko je površina suha, praskaš zimske motive. Na mizi so tudi lanterne in jelenčki, pa zasnežena deklica ter veje zimzelenih rastlin. Vsakega gosta pričaka na mizi majhna pozornost, letos bodo to beli, bleščeči medvedki in napis imena, izrezan iz pleksi stekla,« našteva in ne pozabi pohvaliti tudi hčeri, ki ji pomagata pri notranjem dekoriranju, medem ko se partner priključi pri krašenju okolice hiše. To je letos odel v 100 metrov lučk v barvni kombinaciji bele in modre, vmes pa so dodane še krogle, zvezde in snežinke, da razbijejo monotonost.

Kralj terase je venček, spleten iz vej nordijske smreke in premerom okoli 1 metra.

»Urejanje stanovanja, notranji dizajn, ustvarjanje – vse to nosim v srcu. To je moja strast, moj hobi. To razveseli mene in moje člane družine. Riše nam nasmehe in nas nežno boža,« zaključuje Mateja. Na Instagramu jo najdete pod imenom Lepote bivanja, kjer rad pokaže svoje estetsko žilico in deli ideje za enostavne izdelke, ki jih ni težko ustvariti, polepšajo pa naš vsakdan.

Fotografije: osebni arhiv Mateje Šrimf