Postavljanje prazničnega drevesa je pri Juričevih poseben dogodek. Ne spadajo namreč med tiste, ki pri krasitvi prisegajo le na minimalne spremembe, kot so občasna menjava bunk in lučk. Stavijo na večjo inovativnost, tako je njihova jelka enkrat ležeča, drugič lebdeča, letošnja pa, kakopak, posvečena koroni.

Bralka Nada Jurič nas je pred dnevi presenetila s fotografijami prazničnih dreves, ki so pri njih že skoraj desetletje zelo kreativna.

»Vse se je začelo leta 2011. Do takrat smo imeli bolj ali manj klasično jelko. In ko je bila leta 2011 do konca okrašena, je padla,« pripoveduje o začetkih, ko je njihova decembrska dekoracija dobila krila. Padle smreke namreč niso pobrali, kot bi človek morda pomislil, pač pa je obležala na tleh in postala »ležeča smreka«.

»Tudi sicer smo vsi kar inovativni in kreativni, ne maramo stereotipov. Radi naredimo drugače, po svoje,« pravi Nada in dodaja, da z načrti za okrasitev začnejo novembra, in sicer so to pravi »brainstorm« sestanki, na katerih se rojevajo najbolj nenavadne ideje, ki pa jih skoraj vedno uspejo tudi realizirati.

2012 in 2013

Po začetni ležeči smreki (te žal niso ovekovečili s fotoaparatom), so se naslednje leto odločili za polovično, ki zasede manj prostora in so jo lahko postavili tik ob steno. Okrasili so jo samo z belimi lučkami, ki so ustvarile imeniten kontrast z modrimi ob oknih.

Leta 2013 pa je njihovo praznično drevo dobesedno poletelo v nebo, pri čemer so za postavitev izkoristili galerijo in prehod iz galerije na teraso.

2014

Laks in bunke ter precej ročnih spretnosti je bilo potrebnih za podvig v letu 2014, ko so postavljali mistično, lebdečo drevesce. Takšnega je treba na strop pritrditi s kavljem, na katerega se nato priveže različno dolge kose laksa z bunkami, da ustvarijo obliko drevesne krošnje. Odločili so se za srebrno-modre odtenke.

2015 in 2016

Se spomnite, kako smo pred leti noreli za ombre pričeskami, pri katerih so bili pri lasišču lasje temnejši, potem pa so se postopoma prelivali v vse bolj svetle konice? Ombre slog se je decembra 2015 vtihotapil tudi v novoletno dekoracijo in Juričevi so sledili trendu s črno belo prelivajočo se smrečico. Ta je bila umetna, medtem ko so se leto kasneje odločili za bolj umetniški, »homemade pristop«, pri katerem lahko bolj kot o smrečici govorimo o bonsaj skulpturi.  

2017

»Eko« je bil glavni moto prazničnega drevesca za leto 2017. Originalna, natur lesena novoletna jelka je s seboj prinesla domačnost pri praznovanju veselega decembra. Okrasili so jo s srebrnimi girlandami ter bunkami, ki se prelivajo od različnih odtenkov lila do modre barve.

2018 in 2019

»Zasneženi gozdiček« bi lahko poimenovali dekoracijo iz leta 2018, saj so pod debelimi plastmi umetnega snega drevesne veje komajda vidne.

Lansko leto pa so prišli na idejo o jekleni jelki, ki učinkuje zelo moderno in se poda v sodobno opremljene domove. Okrasili so jo z belimi bunkami ter spodaj še z imitacijo snega.

2020

Juričevi postavijo drevesce v dnevno sobo ali avlo, pri čemer sodelujejo vsi štirje družinski člani in tudi letos bi bilo tako, če jim “korona” tega ne bi preprečila. Jim pa zaradi nje vsaj ni bilo treba dolgo tuhtati, kakšno rdečo nit bodo izbrali za svoje drevo. Z malo domišljije so belim bunkam dodali rdeče izrastke in dobili trenutno najbolj razvpite viruse.

Fotografije: osebni arhiv Nade Jurič