Preživljanje časa zunaj, povezovanje z naravo, sproščanje na domačem vrtu... Vse to in še več je Matejo Šrimf spodbudilo, da si je uredila svoj zeleni raj okoli hiše. Razdelila ga je na več sklopov, in sicer na trato, vrt, teraso ter kotičke za druženje, skupno pa jim je to, da so vsi prava paša za oči.

»Pred dvema letoma sva s partnerjem začela načrtovati teraso z nadstreškom. Hitro sva vedela, kaj želiva, zato sva ideje takoj spremenila v načrt in delo se je kmalu začelo. Partner se je projekta lotil sam in v dobrih treh mesecih je terasa z nadstreškom stala. Postavljena je ob hiši in meri 28 m2. Je zidana in jo držijo trije betonski stebri, ki stojijo na njenem zunanjem delu,« začne pripovedovati Mateja.

Ker je terasa prostorna, sta ji leto pozneje dodala še vrtno kuhinjo s točilnim pultom v izmeri 3,5 m2. Kuhinja je zidana rustikalna, kar se lepo poveže s steno v notranjosti terase. Krasijo jo velika drsna aluminijasta vrata v antracitni barvi in kamnit pult dinamičnih struktur.

Osrednji prostor na terasi zasede velika kovinska jedilna miza z osmimi enakimi in dvema različnima stoloma. V kotičku ob steni na okrogli preprogi pogled pritegne viseč gugalnik z manjšo klubsko mizico in jonsko kalino, posajeno v okrasne lonce. Pri navpični rustikalni steni pa kot dekoracijski element stoji servirni voziček, ki ga zvečer nežno osvetli soj LED-luči. 

Večina elementov na terasi je v antracitni barvi, zato Mateja k vsemu kombinira dodatke zelenja in svetlih barv. »Jedilni kot popestrijo okrasne blazine in odeje ter veliko različnih zelenih zasaditev v okrasne lonce. Največ je palm različnih vrst, oblik in velikosti, ki jih uspešno negujem že več let. Dinamiko življenja na terasi dodajo tudi praproti in okrasne trave ter drobno cvetje v beli barvi,« pove in dodaja, da pozornost rada posveča tudi dekoraciji mize. Rada se poigra s postavitvijo pogrinjkov, cvetja in dekorja. Sveče in svečniki se ji zdijo pomemben element, enako zavese, ki dajo zunanjščini hkrati pridih elegance in svežine.

Teraso osvetljujejo različna svetila. Za vsakodnevno večerno osvetlitev hiše in terase poskrbijo luči na stebrih. Na terasi je tudi 12 luči down lights, katerih svetlobo regulirajo po želji in potrebi in jih prižgejo le takrat, ko želijo močnejšo svetlobo na terasi. Tudi vrtna kuhinja je osvetljena z LED-trakovi z obeh strani. Po potrebi osvetlijo tudi vertikalno steno, kjer nežna svetloba pada po rustiki. Posebej pri srcu pa je družini Šrimf viseči lestenec s tremi lučmi nad jedilno mizo.

Teraso z vseh strani obdaja zelenica, katere osrednji del je samostoječ bazen, ki že četrto leto razveseljuje njihovi dve hčeri. Bazen je v imitaciji kamna in se lepo poda v okolico v vseh letnih časih. Z dveh strani ga obdaja skalnjak, ki se baha z bujno rastočimi zelenimi rastlinami, kot so macesen, javor, palme, okrasna smreka, vrba in različni grmički, na drugi strani pa ga krasijo ogromni bananovci, ki so letos prerastli višino treh metrov. 

V okolici hiše najdemo tudi proti soncu obrnjene visoke grede in rastlinjak, kjer dobro uspeva zelenjava. Zraven se bohoti še manjši zeliščni vrt, s katerega omamno zadiši po meti, citronki, rožmarinu, baziliki in drugih zeliščih.

»Dela na parceli nam ne zmanjka, vendar če si ga razdeliš in ga opravljaš sproti ter z veseljem, je to en sam užitek. Ko dobimo idejo, podobo vrta spremenimo, dodelamo,« sklene Mateja, za katero so najlepši trenutki na vrtu tisti, ki jih preživi s svojo družino.

»Trenutki, ko se skupaj usedemo, uživamo in se pogovarjamo. Ko nas pobožajo sončni žarki, nas osveži skok v vodo in poboža okusna hrana, ki zadiši iz vrtne kuhinje…«

Matejine ideje o urejanju okolice, dekoriranju in ustvarjanju lahko spremljate tudi na njeni Instagram strani Lepote bivanja

Fotografije: Mateja Šrimf