Zavese so preprost in - če so iz pravega materiala – vremensko odporen dodatek na terasi ali vrtu. Da so med Slovenci zelo priljubljene, dokazujejo tudi fotografije, ki ste jih poslali na našo FB stran. Vse, kar lahko ob njih rečemo, je le »vauu«.

Zunanje zavese s svojimi mehkimi linijami učinkujejo privlačno, zunanjemu prostoru dajejo občutek sobe, zagotavljajo senco in zasebnost. Privezane ob strani so imenitna dekoracija, spuščene pa blokirajo UV žarke in varujejo pred radovednimi pogledi. Poglejmo, kako iznajdljivo so njihove prednosti sebi v prid obrnili nekateri naši bralci in gledalci, ki več kot očitno prisegajo na letošnje modne bele, smetanaste in bež odtenke.  

Ročno vezene objemke

Marjeta Majnik je pod lesenim nadstreškom ustvarila imenitno jedilnico na prostem. Lesena garnitura je usklajena z ograjo, lanene zavese pa so pika na i. Njihova posebnost so nedvomno ročno vezene objemke iz polstene volne (filca).

Naravno in pravljično

Posebej pravljično teraso imajo pri Dejanu Dekiju. Veliko cvetja, les, pleteni dodatki in polprosojne bele zavese zaokrožajo zunanji kotiček, kjer se z veseljem posedi. Zavese so spete za lestvijo, ki je hkrati obešalnik za rože, ob močnejšem soncu pa sproščeno plapolajo v vetru.

Paviljon z zavesami

Elegantni paviljon Dragice Veselinović Bajo. Nepogrešljiv je pri različnih dogodkih na prostem, kot so večerje, pikniki, zabave, služi tudi kot senčni prostor za družino in goste. Poliestrske zavese so lahko privezane ob jekleno konstrukcijo senčnice ali razpuščene za več intime.

Foto: Dragica Veselinović Bajo

Igra barv

Moderne barve zunanjih zaves gredo v smeri naravnih, zemeljskih odtenkov, priljubljeni so bež, beli, smetanasti in sivi toni. Maja Bezenšek je temu dodala še ščepec rožnate, da igra barv še polepša srebanje kave na terasi.

Foto: Maja Bezenšek

Ostrina iglic, mehkoba zaves

Pri Nini Kralj so ob teraso zasadili pretežno iglavce, medtem ko so za mehkobo zadolžene zavese. Obešene na lesen drog ob robu strešnega napušča ločujejo zunanji jedilni kotiček od preostale terase.

Foto: Nina Kralj

Lesena pergola

Lesena pergola s transparentno streho je pravi mali raj. Andreja Pajtler ga je opremila s klopmi in mehkimi blazinami, številnimi morskimi dodatki, ne manjkajo niti solarne luči, sivka in seveda – zavese.

Foto: Andreja Pajtler

Vedno na svojem mestu

Da  med močnejšim vetrom zavese ostanejo na svojem mestu, se je Andrejka Ule odlično znašla – spodaj in zgoraj je namreč zavese vpela na vrv. Barvno pa so usklajene z razgibano streho.

Foto: Andrejka Ule

Moderno

Morda se vam zavese zdijo tradicionalen element, ki se bolj poda k podeželskemu ali klasičnemu slogu. Da to še zdaleč ne drži, dokazuje fotografija Mojce Cvetko. Moderna lesena pergola, opremljena z udobnim pohištvom ravnih linij, je zavarovana s kombinacijo belih in temnih zaves, na eni strani pa tudi z lesenimi lamelami.   

Foto: Mojca Cvetko

Pomladi izobesiti, jeseni pospraviti

Verjetno se sprašujete, kaj storiti z zavesami, kadar se obetajo dež in nalivi. Če so zavese iz vodoodpornega materiala, ki odbija tudi madeže in plesen ter ne bledi, se ni potrebno vznemirjati. Ali kot pravi Mateja Šrimf, ki je zavese dopolnila še z lučkami: »Jaz zavese obesim spomladi in jih pozno v jeseni odstranim iz terase. Ne glede na vreme, zaves ne odstranjujem. Dejansko jim nima kaj biti. Snamem jih le, kadar jih operem in ponovno izobesim.«

Foto: Mateja Šrimf

Pravi zaključek dneva

In kakšno je vzdušje v objemu zaves ob toplih poletnih večerih? Romantično! Brigita Kruder si natoči pijačo, prižge lučke in dan dobi pravi zaključek.

Foto: Brigita Kruder