V vasi Velike Malence, ki leži blizu Brežic in reke Krke, sta za družinsko hišo zakonca postavila novo letno kuhinjo in tako svoje bivališče podaljšala še navzven. Kuhinja služi kot piknik prostor za zabave in sprostitev, poleti pa postavijo zraven še montažni bazen, ki na vrt prinese tudi možnost ohladitve.

»Kuhinja je nastala kot nekakšna popestritev na domačem vrtu in nek finalni zaključek k hiši,« povesta lastnika in pojasnjujeta: »Zraven nje stoji še vrtna lopa za spravilo bazena, vrtnega orodja, visečih mrež, blazin in vrtnega pohištva. Lopa je sicer na malenkost višjem nivoju, saj je vse skupaj na razgibanem terenu in smo na ta način pridobili več ravnine.«

Ideje za kuhinjo so nastajale sproti, poskusili so izvesti tisto, kar jim je bilo všeč, pri celotnem projektu pa niso imeli nobene pomoči svetovalcev ali arhitektov; vse so izvedli sami, razen montaže senči – senčnega jadra in zip roloja.

Kuhinjo, ki stoji pod sivo lamelno pergolo, so gradili 10 mesecev. V dolžini meri 5,15 m, po širini 1,6 m, spredaj je 11 kvadratnih metrov dekorativnega macesnovega podesta, medtem ko je lopa velika 4 kvadratne metre. Od uporabljenih materialov prevladujejo les (že omenjeni sibirski macesen), kovina in beton, sicer pa je večina kuhinjskih elementov narejena po meri in prilagojena tudi peki pic.

»Prva uporaba kuhinje je bila letos, za sinov rojstni dan z družino in prijatelji, ko smo pekli na žaru. Sicer pa smo tudi ljubitelji pic,« pravita zakonca in dodajata, da se najraje v kuhinji zadržujejo proti koncu dneva, ko prižgejo kakšno ambientalno lučko in uživajo.

Za slednje si bodo tudi v prihodnosti res lahko vzeli čas, saj so kuhinjo načrtovali tako, da ne bo potrebovala posebne nege. »Vzdržujemo samo les z barvanjem, kajti drugi materiali ne potrebujejo letnega vzdrževanja. Pozimi in ob ne uporabi letne kuhinje, pa bo ta pred vremenskimi vplivi zaščitena z zip rolojom,« zaključujeta.