Letna kuhinja in domača savna: popoln prostor za oddih v času epidemije

Ko sta zakonca pred devetimi leti zgradila montažno hišo, sta za nekaj časa opustila vse ostale projekte. "Leto, dve, nisva naredila okoli hiše nobene stvari. Niti rož nisva posadila," se pošali simpatični Zrečan Aleš Očko, ki pa je sčasoma (in z veliko lastnega angažmaja) vendarle svoj dom razširil tudi navzven - sprva z letno kuhinjo, letos pa še z zunanjo savno.

0

Aleš je zaposlen v družinskem kovinarskem podjetju, ki se ukvarja z izvedbo kovanih ograj, vrat in nadstreškov. Odločil se je, da bo prevzel tudi načrtovanje in izvedbo domačega vrtnega kotička. “Nastala je letna kuhinja, ki je v osnovi pozidana s siporeksom. Keramičar je položil keramiko, sami pa smo poskrbeli za kovana vratca iz pločevine sodobnejšega videza, ter nadstrešek, ki je bil v prvi fazi pokrit s polikarbonatno kritino. Kovina je pobarvana v črno barvo ter tako pridobi prefinjenost in eleganco,” o osnovnih elementih kuhinje, ki vsebuje dve kurišči – eno na oglje in drugo na plin – pove lastnik.

Ker pa sta oba z ženo navdušena nad savnanjem, se je čez nekaj časa porodila še ideja o zunanji savni. A le-ta ni dozorela, dokler se savne niso v času epidemije zaprle. “Iz radovednosti sem poslal par povpraševanj o savnah, na sestankih pa sem dobil še nekaj idej, kako bi bilo mogoče narediti savno, ki bi bila za naju najbolj primerna,” se začetkov spominja Aleš in doda, da savne nista želela umestiti v montažno hišo zaradi vlage, ki pri savnanju nastaja, in sta zato že v začetku razmišljala o zunanji izvedbi. A ideja je hitro prerasla svoj začetni okvir. “Ker se med savnanjem radi tudi odpočijemo, je bil potreben tudi ogrevan prostor za počivanje, voda ter na novo napeljana elektrika … Volje za vse te posege je sprva hitro zmanjkalo, a ko sva projekt razdelila po fazah, sva se le opogumila in začela z načrtovanjem.”

Najtežja je bila umestitev savne v prostor – zakonca sta namreč želela, da bi se savna stikala z letno kuhinjo, a da hkrati ne bi delovala kot njen prizidek. Prišla sta do izvirne rešitve, ki pod eno streho združi obe funkcionalni enoti – kuhinjo in savno. “Polikarbonat smo iz letne kuhinje odstranili in ga nadomestili s pločevinasto kritino istega proizvajalca, kot so fasadni paneli. Zunanji pohodni del smo združili z lesenim podom iz bangkiraja, ki povezuje oba objekta.” Določene zunanje stene sta prekrila s sibirskim macesnom, ki se odlično poda k črni mat pločevini.

Savna je zgrajena iz betonskih zidakov in obdana s 5 cm izolacijo, ki jo prekriva fasadna pločevina v rastru črtne kode. V predprostor savne, ki se ogreva s kaminom, se vstopa preko velikih steklenih panoramskih vrat. “Kamin je nadvse romantičen in tudi najbolj praktičen, saj hitro segreje prostor, ki je sicer neogrevan.” V tuš so vgradili še manjši, 5-litrski bojler, skrit pod iz tropskega lesa. “Izvajalec je bil dostopen in prilagodljiv, zato sva k finski savni, za katero sva se odločila že v osnovi, dodala še manjšo infra savno,” še zaključi zadovoljni gledalec.

Fotografije: Aleš Očko

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *