V Istri, nedaleč od središča Novigrada, se nahaja sodobna počitniška hišica, kamor se ob prostih dnevih z družino zateče lastnik, po poklicu sicer zdravnik. Prav zato so arhitekti studia Konzola Arhitektura projekt poimenovali Hiša za zdravnika.

Hišica se nahaja v Dajli, stanovanjskem delu Novigrada, na zemljišču skupne velikosti 271 m2. Obliko počitniškega objekta je narekovala ozka in podolgovata parcela, na kateri je sicer poprej stala stara hiša. Ta je bila dotrajana, zato so jo porušili, hkrati pa so ohranili njen stavbni odtis. Tako tlorisna površina novonastalega objekta meri toliko kot prej – 50 m2.

Poleg specifične oblike parcele je oblikovanje objekta narekovala tudi želja naročnika, da bi s terase lahko občudoval morje. S tem v mislih so arhitekti oblikovali sodoben počitniški objekt z veliko sončno teraso, kjer lahko naročnik poseda, bere knjige in opazuje morje. Ker gre za objekt, ki ga lastnik koristi le v prostem času, torej ob koncih tedna, je moral biti ta kar se da enostaven za vzdrževanje in uporabo. Nihče si namreč ne želi po koncu napornega delovnega tedna vsega prostega časa preživeti med čiščenjem počitniškega objekta in urejanjem vrta.

Urbanistični načrt je narekoval gradnjo enonadstropne hiše. V ta namen so arhitekti oblikovali novogradnjo, katere orientacija slemena hiše je obrnjena navpično na morsko obalo, medtem ko se prostor odpre vse do slemena, kar omogoča največjo dovoljeno višino in razglede iz etaže vse do morja. V ta namen so v nadstropju dobili dodatnih 15 m2, kamor so umestili sobe z izhodom na omenjeno teraso.

Želja po tem, da bi hišo lahko uporabljali skozi vse leto, je narekovala umestitev zasteklitev. Ker so hiše v okolici orientirane na sever, kar je koristno predvsem v poletni vročini, so sami želeli doseči ravno nasprotno, in sicer da bi sonce vstopilo v hišo. Pozicije in dimenzije oken omogočajo dotok naravne svetlobe in sončnih žarkov v hišo skozi različne dele dneva.

Notranjost z odprto zasnovo diha, medtem pa so servisne prostore in kopalnico umestili v boks ob vhodu. Ko stopimo mimo tega, se pred nami odpre bivalni prostor s kuhinjo, kaminom in dnevnim prostorom. V galerijo so umestili manjšo spalnico v izmeri 2×2 metra ter ozko kopalnico, zraven pa še večjo spalnico z izhodom na teraso in pogledom na morje. Utility je umeščen v objekt zunaj hiše. Na parceli so poleg tega še stara figa, visok bor in oljka. Te so dopolnili z novo zasaditvijo: hortenzijami, rožmarinom, medvejko itd.

  • Avtor: Konzola Arhitektura
  • Lokacija: Novigrad
  • Leto začetka gradnje: 2019
  • Leto zaključka gradnje: 2020
  • Uporabna površina: 65 m2

Fotografije: Koridor27
Video: Dino Santaleza