Kadar imamo na mizi kakšen zanimiv projekt slovenskega arhitekta v tujini, se naša ekipa odpravi tudi čez mejo. Tokrat smo se odpeljali v Hrvaško Istro, kjer ima slovenski par svoj vikend in počitniško oazo miru.

Lastnika sta bila ob nakupu hiše očarana predvsem nad njeno zunanjo ureditvijo in kakovostno gradnjo. Čeprav je bila hiša v notranjosti še nedokončana oziroma nekoliko slabše zasnovana, se jima je zdelo dobrih 93 m2 bivalne površine ravno prav za njune potrebe. Ker nista želela pretiranih stroškov s prenovo, se nista odločila za menjavo tlakov. Toplino prostora in igrivost, ki sta jo iskala, jima je arhitektka Petra Plevnik pričarala z uporabo preprog in toplih barv, vodilo pri opremljanju pa je bila tudi trajnostna naravnanost, kar pomeni, da je marsikateri starejši kos v hiši zasijal v popolnoma novi luči.

Tako so na primer v obeh spalnicah ostale stare postelje, ki pa so jih nadgradili in jim dodali mogočen okvir, po steni so položili tapeto in z nadsvetlobo oziroma ambientalno svetlobo prostora oplemenitili.

Nasploh je celotna hiša dobila novo preobleko pri svetilih. »Poskušali smo slediti čim več kovinskim izdelkom, kar se še posebej kaže v nadstropju oziroma skozi stopnišče in hodnik, kjer svetila reflektirajo z velikimi krožnimi ogledali in projekcijo vseh materialov, ki so v prostoru prisotni, kot sta naravni kamen in les,« opisuje arhitektka, ki poudari, da pa poseben pečat hiši gotovo daje tudi ohranjena črna kuhinja, sedaj sicer le v dekorativni vlogi.

Tudi kuhinja, ki je v uporabi danes, je bila v hiši že prej, so jo pa oplemenitili in barvno uskladili z izborom stolov in drugih materialov. Dodane so bile zavese, ki jih hiša prej ni imela in se lepo kombinirajo s keramiko po tleh, pričarajo pa tudi toplino.

Iz dnevnega prostora stopnice vodijo v nadstropje, kjer sta dve spalnici. Tu so bili vsi tlaki zamenjani, medtem ko je bilo obstoječe pohištvo predelano. Prva spalnica je v turkizno zelenih odtenkih, druga pa sončno rumena. Predalnik in klop na hodniku sta tudi starejša kosa, posebno ljuba lastnikoma.

Prelepa hiša tvori harmonično vez z vrtom in bazenom. Ko smo enkrat za hišo, nas pozdravi intimen prostor, omejen s kamnitim zidom in namenjen uživanju ob vodi. Izbrana obnovljena fotelja na pokriti terasi pa lastnika razveseljujeta z dodatnim udobjem, ki ga od počitniške hiške tudi pričakujemo.

Arhitektura in fotografije: Petra Plevnik, IDEAS