Pri oblikovanju sodobnega stanovanja za mlado družino, ki biva med Slovenijo in tujino, je bila ključna naloga združiti estetski videz in funkcionalnost. GAO arhitekti so vsak prostor skrbno premislili in oblikovali z namenom, da omogoča udobje, praktičnost in estetsko vrednost.

Ko odklenemo vhodna vrata stanovanja v Ljubljani, nas pozdravi dolg hodnik, ki so ga arhitektke optično skrajšale tako, da so ga razdelile na več pasov. Prvi pas je namenjen obešanju oblačil, drugi in tretji sta dekorativno oblikovana s tapeto, četrti pa je poudarjen z ogledalom. Vse elemente med seboj povezuje multifunkcionalna klop, ki se zaključi z manjšo, praktično poličko za odlaganje ključev, telefona in denarnice.

Bogat bivalni prostor za stekleno steno

Vrata, ki so ločevala hodnik in glavni bivalni prostor, so arhitektke zamenjale s steklenimi vrati z zlatim okvirjem. Obodne stene in preklado so oblekle v obdelano steklo, tako da imamo občutek, kot da so vrata precej večja, kot v resnici so.

»Vrata delujejo kot portal v glavni del stanovanja, kjer so kuhinja, jedilnica in dnevna soba, ki se funkcionalno podaljša na teraso oziroma zimski vrt,« razlagata avtorici Petra Zakrajšek in Tjaša Najvirt, ki sta s postavitvijo kuhinjskega niza in pregradne omare ustvarili nekakšen predprostor z dodatnimi shranjevalnimi površinami, ki zagotavlja koherenco med sicer funkcionalno neodvisnima prostoroma.

Zaobljene oblike in bogati lestenci

»Glavna želja naročnikov je bila prilagoditev stanovanja za funkcionalno življenje z malčkom. Slednje je bilo povod za umestitev zaokroženih kosov, brez ostrih robov, ki smo jih estetsko povezali z zaokroženo sedežno garnituro. Zaokroženost, ki je izhajala iz praktičnosti, je postala eden od vodilnih oblikovalnih elementov,« mehkobo oblik, ki vlada v tem prostoru, opišeta avtorici.

Lastnikoma stanovanja je izjemno pomembna funkcionalna in prostorna kuhinja, ki je opremljena z najsodobnejšimi aparati. Nad kuhinjskim pultom je nameščen lestenec, ki posnema šopek cvetja, kar prostoru dodaja edinstven, umetniški pečat. Družina veliko časa preživi v tujini, zato je bila to oblikovalska poteza, kako v stanovanju ohraniti živost in svežino, ki bi jo sicer pričarale rastline in sveže cvetje.

Intima in prostornost

Dostop do glavne spalnice je skozi garderobni del, kjer so arhitektke steno izkoristile za ogledala, ki optično povečajo sobo. Stena, na kateri sloni razkošno hrbtišče postelje, je oblečena v tapeto znamke Wall&Deco. Na obeh straneh postelje visita svetilki Flos, posteljo pa obdajajo po naročilu izdelane zavese, ki ustvarjajo in poudarjajo intimnost prostora.

V glavni kopalnici so stene približali obstoječim nevtralnim bež tonom keramike in kontrast ustvarili z omaricami iz temnejšega lesa. Na strop kopalnice so dodali kaskade in napeljali LED-luči, ki kopalnico nežno, indirektno osvetljujejo.

Otroška soba je oblikovana z mislijo na prihodnost, saj se pohištvo prilagaja otroku od malih nog do najstniških dni. Glavni oblikovalski poudarek je stenska tapeta blagovne znamke Isidore Leroy, ki jo barvno dopolnjuje nežno modro pohištvo. Postelja je ograjena s snemljivim okvirjem, v okvirju pa je skrito še dodatno ležišče. Premišljen izbor tapete in pohištva omogočata, da otroška soba ostaja aktualna, zanimiva in privlačna.

Stanovanje, ki ni stalni dom, je postal funkcionalen in idealen prostor za dinamično življenje nomadske družine.

Interier: GAO arhitekti

Fotografije: Miran Kambič