Estetsko dovršena prenova interierja domžalske hiše

V dvajsetih letih, odkar je bila zgrajena hiša v Domžalah, so se trendi ter način življenja tako zelo spremenili, da sta naročnika začutila potrebo po temeljiti preobrazbi interierja tako v funkcionalnem kot v estetskem smislu.

1

Prva stvar, ki jo opazimo, ko vstopimo v stanovanje je prav gotovo njegova novobaročna teatralnost. Interier, ovit sam vase z dolgimi, bogatimi tekstilnimi zavesami, se sam vase tudi odseva preko številnih sijajnih in refleksnih površin.

Zanimivo, zavese zastirajo pogled navzven. Vseprisotna želja po zlitju bivalnih prostorov z naravo je v interierju GAO arhitektov popolnoma zanikana. Zaradi te premišljene odločitve interier postane skrivnosten svet zase, kot gledališče, v katerega imajo vstop samo povabljeni.

Igra odsevov in iluzij

Sicer monokromatsko dnevno sobo na eni strani barvno uravnoveša velika vgradna omara, ki – s številnimi nišami, v katere so postavljene najrazličnejše umetnine – deluje kot razstavni prostor. Subtilna plafonjera, ki svetlobo oddaja tudi navzgor, zaradi optične iluzije ustvarja vtis visokega stropa.

Dnevno sobo od jedilnice loči bogata vitrina, ki s steklenimi površinami (in kozarci v njej) prvič nakaže projektirano igro odsevov in iluzij. Luči Spider, ki igrivo visijo nad jedilno mizo in se ponovijo tudi nad kuhinjskim pultom, se v prostor še enkrat odsevajo preko bogato uokvirjenega ogledala. V središču jedilnice je – kakopak – velika jedilna miza, izdelana iz masivnega, ob robovih neobdelanega kosa lesa, ki sloni na steklenem podnožju. S svojo nezanikano naravnostjo uravnoveša sodoben, materialno izčiščen interier in kar kliče po zbiranju, druženju in obedovanju.

Do potankosti zaokrožena večplastna pripoved

Bogati kopalnici nadaljujeta izbrane teme dnevnih prostorov z obilico odsevnih površin (npr. bogat okvir, ki se bohoti nad umivalnikom v eni izmed kopalnic), strateško razporejenimi umetniškimi deli ter izbranimi materiali, ki se pripovedno navezujejo na osrednji bivalni prostor. Tema velike vgradne omare, s katero smo se prvič srečali v dnevni sobi, pa se z zaobljeno stranico ponovi še v predsobi in tako v celoti zaokroži večplastno zgodbo, ki so si jo za interier starejše hiše zamislili GAO arhitekti.

Arhitektura: GAO arhitekti (Petra Zakrajšek, Helena Bernik)

Fotografije: Miran Kambič

izvajalec: KD Projekt
zavese in tekstilni dodatki: UVA tekstil za interier
360° ogled

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Prejšnji članekProstor, ploskev in linija so osnovni gradniki interierja hiše na brežini
Naslednji članekKam odložiti oblačila?
Notranja oblikovalka, ki rada izkuša, opisuje in oblikuje lepe prostore. Ceni kvalitetno oblikovanje, dobre zgodbe in raznolike stile, ki jih srečuje na svoji profesionalni poti. Dosegljiva na spodnjih kontaktih:
1 komentar
Inline Feedbacks
Poglej vse komentarje
Ivanka
5 let nazaj

Pozdravljeni pred tednom sem vas kontaktirala in ste mi napisali , da vam pošljem slike in mere , mene pa zanima , če se vi tudi oglasite na domu ker imam za vas veliko vprašanj in še kar zahteven prostor bi bilo najbolje da bi vi to kar v živo videli .lp Ivanka