V dvajsetih letih, odkar je bila zgrajena hiša v Domžalah, so se trendi ter način življenja tako zelo spremenili, da sta naročnika začutila potrebo po temeljiti preobrazbi interierja tako v funkcionalnem kot v estetskem smislu.

Prva stvar, ki jo opazimo, ko vstopimo v stanovanje je prav gotovo njegova novobaročna teatralnost. Interier, ovit sam vase z dolgimi, bogatimi tekstilnimi zavesami, se sam vase tudi odseva preko številnih sijajnih in refleksnih površin.

Zanimivo, zavese zastirajo pogled navzven. Vseprisotna želja po zlitju bivalnih prostorov z naravo je v interierju GAO arhitektov popolnoma zanikana. Zaradi te premišljene odločitve interier postane skrivnosten svet zase, kot gledališče, v katerega imajo vstop samo povabljeni.

Igra odsevov in iluzij

Sicer monokromatsko dnevno sobo na eni strani barvno uravnoveša velika vgradna omara, ki – s številnimi nišami, v katere so postavljene najrazličnejše umetnine – deluje kot razstavni prostor. Subtilna plafonjera, ki svetlobo oddaja tudi navzgor, zaradi optične iluzije ustvarja vtis visokega stropa.

Dnevno sobo od jedilnice loči bogata vitrina, ki s steklenimi površinami (in kozarci v njej) prvič nakaže projektirano igro odsevov in iluzij. Luči Spider, ki igrivo visijo nad jedilno mizo in se ponovijo tudi nad kuhinjskim pultom, se v prostor še enkrat odsevajo preko bogato uokvirjenega ogledala. V središču jedilnice je – kakopak – velika jedilna miza, izdelana iz masivnega, ob robovih neobdelanega kosa lesa, ki sloni na steklenem podnožju. S svojo nezanikano naravnostjo uravnoveša sodoben, materialno izčiščen interier in kar kliče po zbiranju, druženju in obedovanju.

Do potankosti zaokrožena večplastna pripoved

Bogati kopalnici nadaljujeta izbrane teme dnevnih prostorov z obilico odsevnih površin (npr. bogat okvir, ki se bohoti nad umivalnikom v eni izmed kopalnic), strateško razporejenimi umetniškimi deli ter izbranimi materiali, ki se pripovedno navezujejo na osrednji bivalni prostor. Tema velike vgradne omare, s katero smo se prvič srečali v dnevni sobi, pa se z zaobljeno stranico ponovi še v predsobi in tako v celoti zaokroži večplastno zgodbo, ki so si jo za interier starejše hiše zamislili GAO arhitekti.

Arhitektura: GAO arhitekti (Petra Zakrajšek, Helena Bernik)

Fotografije: Miran Kambič

izvajalec: KD Projekt
zavese in tekstilni dodatki: UVA tekstil za interier
360° ogled

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA