Dinamika, šport, fleksibilnost, oaza miru, funkcionalnost, eleganca: vse to so bila izhodišča pri oblikovanju družinskega interierja v znani ljubljanski stolpnici.

Ko vstopimo v 143 m2 veliko stanovanje v ljubljanski Situli, se znajdemo v nežno osvetljenem minimalističnem prostoru. Pogled nam pritegne vir naravne svetlobe: skozi okno že zapazimo silhueto Grajskega griča. Razgled nas vabi, da stopimo bližje.

Osrednji prostor nadaljuje že zastavljen ton izčiščene elegance: bela kuhinja, ki se popolnoma prilagaja konturam prostora, je materialno nadgrajena s subtilnim umetnim kamnom. Pogled na drugo stran – proti dnevni sobi – pa razkrije, da ima stanovanje še drugo plat: odločno in močno, z veliko karakterja.

Veliko celostensko omaro so GAO arhitekti sprva zasnovali, da bi skrili obstoječo prezračevalno napravo; z majhnima izrezoma pa je postala unikatni prostorski poudarek. V dolbinah sta vitrini, obloženi z ogledali. V njiju se odseva Grad.

Udobna zofa, postavljena pred omaro, se obrača proti kozmopolitskemu razgledu, televizija pa – ujeta v po meri narejeno kovinsko strukturo – hkrati pritegne pogled, a ne kazi razgleda. Dvojno senčenje – tako z notranjimi zavesami kot premičnim zunanjim senčilom, ki je Situli dalo njeno ime – nam zastira in odstira poglede na Ljubljano: vse od Bežigrada pa do Vodmata.

Drug, intimnejši hodnik krasi stropna tapeta, ki nagovarja družinsko strast do športa. Popelje nas v zasebne prostore družine: v dve mladinski sobi, oblikovani v izrazito moškem slogu, v spalnico, ki jo krasi čutna tapeta ter v dve razkošni kopalnici v črno-beli kombinaciji.

Stanovanje je opremljeno v izrazito zadržani barvni paleti, kar še dodatno poudari spektakularni razgled. A vseeno nas v interierju presenetijo drobni, skrbno izbrani in izdelani detajli: navdušujemo se nad mehkimi oblikami, bogatimi teksturami, nad zrcaljenji in osvetlitvijo, pa seveda nad vsemi izbranimi kosi notranje opreme, združenimi v lahkotno kompozicijo.

Interier: GAO arhitekti

Fotografije: Miran Kambič