Udobje z razgledom: elegantno stanovanje v Situli

Dinamika, šport, fleksibilnost, oaza miru, funkcionalnost, eleganca: vse to so bila izhodišča pri oblikovanju družinskega interierja v znani ljubljanski stolpnici.

0

Ko vstopimo v 143 m2 veliko stanovanje v ljubljanski Situli, se znajdemo v nežno osvetljenem minimalističnem prostoru. Pogled nam pritegne vir naravne svetlobe: skozi okno že zapazimo silhueto Grajskega griča. Razgled nas vabi, da stopimo bližje.

Osrednji prostor nadaljuje že zastavljen ton izčiščene elegance: bela kuhinja, ki se popolnoma prilagaja konturam prostora, je materialno nadgrajena s subtilnim umetnim kamnom. Pogled na drugo stran – proti dnevni sobi – pa razkrije, da ima stanovanje še drugo plat: odločno in močno, z veliko karakterja.

Veliko celostensko omaro so GAO arhitekti sprva zasnovali, da bi skrili obstoječo prezračevalno napravo; z majhnima izrezoma pa je postala unikatni prostorski poudarek. V dolbinah sta vitrini, obloženi z ogledali. V njiju se odseva Grad.

Udobna zofa, postavljena pred omaro, se obrača proti kozmopolitskemu razgledu, televizija pa – ujeta v po meri narejeno kovinsko strukturo – hkrati pritegne pogled, a ne kazi razgleda. Dvojno senčenje – tako z notranjimi zavesami kot premičnim zunanjim senčilom, ki je Situli dalo njeno ime – nam zastira in odstira poglede na Ljubljano: vse od Bežigrada pa do Vodmata.

Drug, intimnejši hodnik krasi stropna tapeta, ki nagovarja družinsko strast do športa. Popelje nas v zasebne prostore družine: v dve mladinski sobi, oblikovani v izrazito moškem slogu, v spalnico, ki jo krasi čutna tapeta ter v dve razkošni kopalnici v črno-beli kombinaciji.

Stanovanje je opremljeno v izrazito zadržani barvni paleti, kar še dodatno poudari spektakularni razgled. A vseeno nas v interierju presenetijo drobni, skrbno izbrani in izdelani detajli: navdušujemo se nad mehkimi oblikami, bogatimi teksturami, nad zrcaljenji in osvetlitvijo, pa seveda nad vsemi izbranimi kosi notranje opreme, združenimi v lahkotno kompozicijo.

Interier: GAO arhitekti

Fotografije: Miran Kambič

Prejšnji članekKako poleti ustvariti hygge vzdušje?
Naslednji članekVaren dom za naše najmlajše
Notranja oblikovalka, ki rada izkuša, opisuje in oblikuje lepe prostore. Ceni kvalitetno oblikovanje, dobre zgodbe in raznolike stile, ki jih srečuje na svoji profesionalni poti. Dosegljiva na spodnjih kontaktih: