Urbana družina je kupila stanovanje v eni najbolj vročih ljubljanskih novogradenj - in ga opremila z veliko mero dobrega okusa.

V gradbeni jami, ki je po rušitvi poslovne stavbe Slovenijavina dolga leta samevala, je zrasla nova stanovanjska soseska. Elitna lokacija – le sprehod nas loči do gozdnatega Tivolija ali radoživega starega mestnega jedra – je končno dobila objekt, kot si ga zasluži; svetla in prostorna stanovanja z velikimi terasami in oblicio zelenja pa so bila skoraj v hipu razprodana. Eno od stanovanj v kompleksu je kupila tudi mlada družina, opremo pa prepustila izkušenim arhitektkam iz biroja GAO arhitekti.

Mladostna energija družine se je popolnoma skladala ne le z imenom soseske (belle vie v francoščini pomeni ‘lepo življenje’), pač pa tudi z imenitno lokacijo med naravo in urbanim. Arhitektke so to življenjsko energijo vzele za izhodišče in oblikovale eleganten interier, poln prefinjenih detajlov in živahnih poudarkov.

Stanovanje se na vhodu razdeli na dnevno-bivalni in spalno-kopalniški del. Že v predsobi našo pozornost pritegne elegantna keramična obloga, ki v kontrastu z izbranimi poudarki v medenini (velikim, zaobljenim stenskim ogledalom, na primer, ali pa visečim poličnikom Circulum slovenskega oblikovalskega tandema Pikka) v prostor vnese napeto dinamiko. Naravne teksture in odsevna eleganca sta namreč v boju za našo pozornost, a hkrati delujeta neločljivo, skladno. Ta dinamika nas pritegne, da keramični oblogi sledimo za vogal, v dnevni prostor.

Tu se topla siva, naravna barva keramike zrcali tudi v drugih pohištvenih kosih: v kuhinjskem nizu, v regalu dnevne sobe; v barvi sedežne garniture. Dopolnjujejo jo topel les, bela barva in pa posamezni poudarki v črni – najopazneje v točkovnih poudarkih izbranih svetil. Tudi tu se nadaljuje dinamična igra: sicer monokromatsko lestvico večjih pohištvenih kosov popestrijo mladostni dodatki, kot so okrasne blazine, oblica sobnih rastlin, ter manjši pohištveni kosi v medenini. Pogled nam preko mehkih zaves steče na teraso, na kateri lahko posedimo na zunanji sedežni garnituri, ali pa – ob razgledu na Šiško – povečerjamo za zunanjo jedilno mizo.

Radovednost nas popelje tudi v spalne prostore, kjer nas prevzamejo mehke zavese in po meri narejena posteljna vzglavja, ter v kopalnico, kjer na snežno beli podlagi blestijo medeninasti poudarki.

Radoživ interier, poln življenjskega elana, je torej enkratno izhodišče za estetsko, prijetno in dinamično, skratka, lepo življenje.

Interier: GAO arhitekti

Fotografije: Miran Kambič