V ljubljanski novogradnji smo obiskali nagrajeni interier, ki na vsakem koraku izžareva eleganco: z drznimi in precizno izvedenimi oblikami, skrbno izbranimi materiali ter končno z inovativno tlorisno zasnovo, ki naročnikom omogoča povezano bivanje. GAO arhitekti so za interier prejeli mednarodno nagrado Five star interior in European nominee na uglednem tekmovanju European Property Awards v Londonu.

A preden je stanovanje dobilo končno obliko, je bilo potrebno kar nekaj odločnih posegov v tloris. Naročnik se ni ustrašil dodatnih gradbenih del, ki so podražile projekt, saj je v viziji arhitektk Petre Zakrajšek in Tjaše Najvirt prepoznal dodano vrednost. “Stanovanje je bilo tlorisno zasnovano zelo tradicionalno: ozek vhod, ločena kuhinja s shrambo, ki praktično ni imela povezave z dnevnim delom … Povezanost pa je bila nam in naročnikom zelo pomembna. Tako da smo se že ob prvem obisku stanovanja odločili, da moramo narediti velik rez, s čimer bi se prostor zlil in svetloba bi pronicala tudi v notranjost,” se začetkov projekta spominja Tjaša.

Čeprav so ob prvem obisku že stale predelne stene, estrihi so bili vliti, pa sta arhitektki predlagali veliko adaptacijo. “To je pomenilo tudi precejšnje stroške, ampak naročniki so bili zelo odzivni in dela so se hitro začela,” nadaljuje arhitektka in pojasni, da so v pritličju ohranili le eno nosilno steno, vse predelne pa porušili.

Eno od porušenih sten med vhodom in kuhinjo je nadomestila steklena stena iz rebrastega stekla, v katero je vdelan zlat krožni element, ki že ob vhodu napove temo stanovanja – eleganca in zaokrožene linije. ”Jaz sem živela in delala v Tokiu, polovica moje duše je ostala tam. Tako da sem želela prenesti ta japonski element transparentnosti tudi v ta prostor,” o stekleni steni pove Petra.

Pot nadaljujemo v kuhinjo, ki je zavzela popolnoma neklasično obliko. V sredino prostora je umeščen ozek kuhinjski otok s kuhalno ploščo, ki ga dopolnjujeta visoki niz ob zunanji in vitrina ob notranji nosilni steni. S tem se je kuhinja odprla in povezala z bivalnim delom, ki je bil prej od nje popolnoma odrezan; hkrati pa ponudila veliko prostora za goste, ki se med pripravo obrokov najraje zadržujejo okoli otoka.

Osrednjo nosilno steno sta arhitektki oblekli v črn marmor, ki kontrastno dopolnjuje strukturirane bele stene po obodu. Poleg marmorja stene dekorirajo tudi tapete in lesene obloge, zlati detajli pa dajejo stanovanju piko na i.

Bivalni prostor prav tako zaznamujejo zaokrožene linije, ki so najbolj opazne v detajlu spuščenega stropa, v katerega so vgrajene karnise za zavese in LED trakovi. “Svetila so namenjena temu, da razsvetljujejo prostor nežno in ambientalno, hkrati pa poudarjajo vse te lepe materiale. Ustvarjajo intimo, dom, podlago za različne občutke.”

Poseben poudarek tega dupleksa pa je stopnišče, ki je prav tako narejeno popolnoma na novo. “Stopnišče je bilo pravokotno, dolgočasno. Spomnim se, ko sem prvič prišla v stanovanje, je bila tu postavljena lestev in meni se je zdel ta prehod v nadstropje resnično dodana vrednost stanovanja. Vedela sem, da moramo tu narediti oblikovalski poudarek, ki nas je potem vodil tudi pri oblikovanju preostalih elementov. Tako da sem si stopnice zamislila polkrožne, kot zvit, nakodran japonski papir.”

Stopnišče, obloženo iz belega marmorja, je dopolnjeno s skultpturalnim črnim zavitim rokonaslonom iz lesa. V njem je vgrajen LED-trak, ki nežno osvetli stopnice, zlata stena za njim pa dopolni ambient v zaokroženo celoto.

V nadstropju je urejen spalni del, ki so ga arhitektke prav tako korenito spremenile – z združevanjem prostorov so ustvarile povezane ambiente (med drugim veliko spalnično ensuito s kopalnico med spalnico in garderobo) ter udobno otroško sobo z igrivo kopalnico, v kateri nas navduši vodoodporna tapeta.

“Kot biro prisegamo na iskrenost pri oblikovanju in vedno poskušamo povezati energijo in potencial, ki ga stanovanje ima, z energijo naročnikov in na koncu tudi z našo,” še zaključita arhitektki, ki sta v stanovanju nekje ustvarili igro kontrastov, drugje igro sorodnosti, v vsakem primeru pa medsebojno smiselno in elegantno združevali materiale, barve, teksture in oblike. Stanovanje v Ljubljani GAO arhitektov je resnično presežek na evropski ravni.

Interier: GAO arhitekti

Fotografije: Miran Kambič