V stanovanju več kot 500 let stare mestne hiše v središču slovitega mesta Český Krumlov, ki spada pod Unescovo dediščino, so arhitekti češkega studia ORA oblikovali sodobno stanovanje. To se lepo dopolnjuje z renesančnim lesenim stropom in zgodovinsko dediščino hiše, hkrati pa v prostor vnaša svežino in izpolnjuje vse zahteve sodobnega načina življenja.

Leta 2016, ko sta se lastnika odločila za nakup hiše v središču Krumlova, je bila ta v vse prej kot zavidljivem stanju. Več kot 500 let stara hiša je že desetletje samevala, njeno konstrukcijo pa je pošteno načel zob časa. Kljub temu je bilo prepoznati velik potencial objekta, zato sta se lastnika obrnila na arhitekturni studio ORA (Original Regional Architecture), z namenom, da ustvarijo sodobno bivališče na 80 m², a s spoštovanjem do stavbarske dediščine hiše.

A pot do končnega rezultata je bila vse prej kot brez izzivov. Danes vpleteni priznavajo, da so sčasoma ugotovili, da skrb za še tako majhno zgodovinsko hišo meji na norost. Temelji hiše so bili prizadeti v poplavi, poleg tega ni bilo priključka na kanalizacijo, streha je bila v razsulu.

Korak za korakom so spoznavali, kaj je vredno ohraniti, in se učili starih obrtniških veščin. Vse z namenom, da ohranijo kar največ zgodovinskih elementov. Hkrati pa so želeli posodobiti hišo, da bi odražala sodoben življenjski slog lastnikov. Namesto muzejskega interjerja so želeli v prostor vdahniti nekaj svežine, z organsko povezanostjo zgodovine in sodobnosti.

V pritličju hiše so za začetek uredili kavarno, v nadstropju pa je nastal prikupen bivalen prostor. Osrednji del tega je salon z rezljanim lesenim renesančnim stropom. Prostor je bil nekoč deljen s pregrado, a so ob prenovi pregradni zid porušili in odprli prostor ter omogočili boljši dotok naravne svetlobe. Med obnovo se je izkazalo, da so bile stene prvotno škrlatne barve, ki so jo ponovno nanesli na omet. Temen lesen strop in škrlatne stene so narekovali barvno lestvico notranje opreme, ki je, v nasprotju z gradniki prostora, svetla, sodobna, minimalistična. Tako se lepo dopolnjuje z zgodovinskim vzdušjem v hiši.

Pohištvo je vpeto v zgodovinski prostor v obliki ločenih objektov, ki ustvarjajo distanco od zgodovinskih elementov. Kuhinja je zasnovana kot omara, ki skriva veliko shranjevalnih površin. Iz dnevnega prostora je vhod v spalnico, kjer se razkrije delček originalne poslikave na stropu. Postelja je postavljena na sredino sobe, usmerjena proti originalni poslikavi. Tudi kopalnica je oblikovana v skladu z dediščino objekta. Čeprav so jo odeli v hladne odtenke, deluje slovesno, razkošno.

  • Studio: ORA (Original Regional Architecture)
  • Avtorji: Jan Hora, Jan Veisser, Barbora Hora, Klára Mačková

Fotografije: BoysPlayNice