Družina se je odločila za nakup več sto let stare hiše, ki je tik ob glavni cesti. To pa ni bil poglaviten izziv arhitektov studia Mjölk architekti, ki so premostili vse ovire - rezultat pa je naravnost navdihujoč sodobni dom v lupini stoletne kamnite kleti.

Tradicionalna dvokapnica, več sto let stara kmečka hiša, je dolga leta samevala v vasi na severu Češke. Novi lastniki so v njej videli velik potencial, nalogo pa so zaupali arhitektom studia Mjölk architekti, ki so za začetek ocenili dotrajanost posameznih elementov objekta.

Zob časa je bil za hišo usoden, zato so se odločili ogrodje porušiti – ohranili so le kamnito klet, ki so jo uporabili kot podstavek za novonastali objekt. Drzen načrt se je izplačal, saj je rezultat navdihujoč sodoben dom družine, ki zaradi kamnite kleti ohranja dušo predhodnice. Kaj naj rečemo!? Pot do uspeha ni vedno lahka, vendar se kljub temu splača vložiti nekaj več truda.

Hiša meji na prometno cesto, po kateri se vsakodnevno prevažajo pohodniki, ki se odpravljajo v bližnje gorovje Jizera. To je vodilo arhitekte k oblikovanju nove betonske stene, ki zmanjša hrup s ceste ter hkrati definira zunanji vhod v objekt. Za »betonskim obzidjem« je majhno dvorišče s pogledom na veličastno goro Ještěd, ki služi kot povezovalni člen med vhodom, gostiščem in stopnicami na dvorišče spodaj.

Majhno gostišče in bivalna enota

Novonastali objekt namreč sestavljata dve enoti – družinski bivalni del in majhno gostišče, ki je oblikovano na željo naročnikovega sina. Ta je sicer mornar in velik del leta preživi za krmilom čezoceanske ladje.

Bivalni del, namenjen družini, je oblikovan kompleksno, saj upošteva zahteve dveh generacij – naročnikov in njune hčerke. Konstrukcija novonastalega objekta je lesena, zaščitena s katranom, ki obudi spomin na lopo, ki je nekoč stala tu. V prvo etažo lesenega prizidka so umestili spalnice, pisarno, kopalnico in savno.

Bivalni prostor hiše osvetljujejo velika okna na obeh straneh. Okno na jugozahodni fasadi uokvirja pogled na dolino reke Harcov in mogočni Ještěd, medtem ko severno okno gleda na dvorišče. V kletni prostor je umeščena jedilnica s kuhinjo, ta je s stopniščem povezana z dnevnim prostorom in preostalim bivalnim delom. Preostali del kleti se uporablja kot utility in shramba.

Pri oblikovanju interierja so se arhitekti prepustili domišljiji, kar jih je vodilo do številnih inovativnih rešitev. V kopalnicah najdete vodovodne pipe, ki so jih v manjšem številu zamenjali z bakrenimi cevmi in vrtnimi pipami.

V spalnici s stropa visijo garderobne omare, ki povezujejo spalnico, garderobo in kopalnico. Kuhinjski pult je bil zasnovan z namenom, da ohranja granitne kocke, iz katerih je zgrajen kletni del hiše.

Fotografije: BoysPlayNice