Družinska hiša na Rašovki, na severu Češke, je resda zgrajena iz vse prej kot pričakovanih materialov. Armirani beton in portugalska pluta, ki v kombinaciji z velikimi zastekljenimi površinami pogledujeta proti dolini, sta namreč materiala, ki ju v tem okolišu ne bi pričakovali. A kljub temu delujeta tako, kot bi tja spadala že od nekdaj.

Beseda Raškovka izhaja iz besede kaljenje, tukajšnja narava pa spomladi nikoli ne razočara. Zaradi južne lege se sneg na soncu hitro stali, narava pa zasije v vsem svojem sijaju. A vremenske razmere tu so vse prej kot predvidljive, močni vetrovi in padavine namreč otežujejo tukajšnje življenje in gradnjo.

Vse to so pri projektu družinske hiše na pobočju grebena Ještěd vzeli v zakup arhitekti studia atelier SAD, ki so na nadmorski višini 600 m ustvarili objekt s čudovitim razgledom na okoliško pokrajino. Prav razgledi in umestitev notranjih prostorov so arhitekte vodili pri načrtovanju 158 m² velikega objekta.

»Vse se je začelo z odkritjem zadnje gradbene parcele na Rašovki pred sedmimi leti. Kraj smo že poznali, in ker smo želeli graditi čim višje v smeri gore Ještěd, nismo prav nič oklevali. Naša sanjska hiša je bila sestavljena iz sodobnih elementov: zastekljenih sten, vidnega betona, zadržanega interierja, kovinskih elementov, visečega kamina in odprtega vrta brez ograje,« so svoje želje v nekaj stavkov strnili investitorji.

Hiša je orientirana prečno na pobočje, ob severni strani jo omejuje tamkajšnja lokalna cesta, na južni pa se spogleduje s prostranimi pašniki. Zaradi strmega pobočja so arhitekti del strehe namenili pohodnemu parkirnemu prostoru, pritličje z bivalnim delom pa je 4,5 m pod nivojem ceste. Večji del objekta sicer pokriva dvokapnica s spremenljivim naklonom.

Zastekljena kopalnica

Vhod je oblikovan na zahodni strani hiše, dostop do njega pa poteka ob kamnitem zidu, poraslem s plezalkami. Vzhodna fasada je v celoti zastekljena in se nadaljuje v pokrito teraso. Tudi drugi bivalni prostori, vključno s kopalnico, se skozi zastekljene površine odpirajo proti pokrajini.

Strukturirano fasado sestavljajo plošče iz portugalske ekspandirane plute, ki se izmenjujejo v navpičnih pasovih. Na ta način se pluta prvič pojavlja v arhitekturi na Češkem.

Dvokapna streha je izdelana iz zložene aluminijaste pločevine antracitne barve, strop in obodne stene pa so uliti iz armiranega betona. Ostrešje je obloženo z beljeno brezovo vezano ploščo, nanjo pa se veže vrtljivi litoželezni kamin.

Pod interier se podpisuje Iveta Zachariášová, ki je notranjost objekta prilagodila subtilni zunanjosti. »Notranja zasnova hiše z notranjo razporeditvijo prostorov je morda nastala še prej kot hiša sama,« je ob tem povedala notranja oblikovalka in soavtorica projekta.

Interier je tako usmerjen v odpiranje notranjosti proti okolici, prav tako pa so sprejeli nekaj kompromisov glede usklajevanja s strukturo. Oblikovalka interierja se je odločila za umirjeno barvno lestvico, edini element bivalnega prostora, ki izstopa, pa je rdeča sedežna garnitura.

Fotografije: BoysPlayNice